Ta gwiazdkowa restauracja na Węgrzech ma sposób na pandemię

Kolacja na diabelskim młynie w Budapeszcie to sposób na ominięcie obostrzeń i zachowanie niezbędnego dystansu między gośćmi

Publikacja: 21.10.2020 15:53

Ta gwiazdkowa restauracja na Węgrzech ma sposób na pandemię

Foto: Fot: Ines Conceicao/Unsplash

Restauracja Costes w Budapeszcie cieszy się uznaniem ekspertów – gwiazdka od inspektorów Michelin jest tego potwiedzeniem. Reputacja to jednak za mało, by utrzymać się na rynku w momencie, gdy wiele restauracji na świecie mierzy się z drugą falą pandemii i koniecznością zamykania lokali.

Budapeszt: restauracja z gwiazdką Michelin na diabelskim młynie

Właściciel restauracji Costes, Karoly Gerendai, postanowił więc przyciągnąć gości w sposób pozwalający na zachowanie dystansu oraz zjedzenie kolacji w niecodziennych okolicznościach.

Czytaj też: Luksus przy Krupówkach. W Zakopanem powstaje nowy hotel

Po ograniczeniu ruchu turystycznego i spadku liczby gości do 10 procent liczby sprzed pandemii, restauracja Costes zaczęła oferować posiłki w budapesztańskim diabelskim młynie – słynnym Budapest Eye, którego właściciele również boleśnie odczuli spadek wpływów z powodu braku turystów w stolicy Budapesztu.

Za czteroposiłkowy obiad w ramach nowego „doświadczenia restauracyjnego” w Costes trzeba zapłacić 48 tys. forintów, czyli ok. 600 zł. Podobnie jak w przypadku Airbusa singapurskich linii lotniczych, miejsca w diabelskim młynie zostały błyskawicznie wyprzedane.

Jak zapowiedział Gerendai, do tego pomysłu będzie wracał regularnie w wiosną i latem 2021 roku. Szabolcs Balazs,  klient restauracji cytowany przez agencję Reutersa, tak wyjaśniał swoje zainteresowanie ofertą: „Przyzwyczailiśmy się do częstego wychodzenia do restauracji, odwiedziliśmy dwa lokale nagrodzone gwiazdkami Michelin, ale Covid nas powstrzymał. To była jedyna szansa dla nas, bo tu nie mamy kontaktu z innymi gośćmi”.

Restauracja Costes w Budapeszcie cieszy się uznaniem ekspertów – gwiazdka od inspektorów Michelin jest tego potwiedzeniem. Reputacja to jednak za mało, by utrzymać się na rynku w momencie, gdy wiele restauracji na świecie mierzy się z drugą falą pandemii i koniecznością zamykania lokali.

Budapeszt: restauracja z gwiazdką Michelin na diabelskim młynie

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?