Szukaj

Czołowa restauracja świata serwuje teraz jedzenie na wynos

Druga fala pandemii atakuje cały świat, ale tym razem restauratorzy chcą się bronić. Dla niektórych pomysłem na przetrwanie ma być sprzedaż zestawów do przygotowania potraw w domu

Na początku pandemii Daniel Humm, właściciel i szef kuchni w Eleven Madison Park w Nowym Jorku, uznanej za najlepszą restaurację świata w prestiżowym rankingu The World’s 50 Best Restaurants w 2017 roku, deklarował, że nie zamierza zmieniać swojego lokalu w miejsce oferujące dania na wynos.

Kolejna fala zachorowań zmusiła go do zmiany podejścia: od kilku dni restauracja Eleven Madison Park oferuje zestaw dań które, w formie składników wraz z opisem przyrządzenia, można zamówić z 48-godzinnym wyprzedzeniem, a następnie przygotować w domu.

Czytaj też: Jak pandemia zmienia polską branżę gastronomiczną? Przeczytaj naszą rozmowie z twórcami Restaurant Week-a

W ofercie jest  m.in. wyhodowany na zapleczu restauracji kurczak faszerowany foie gras i czarnymi truflami i gotowy do upieczenia, do tego zapiekanka ziemniaczana, dynia z sosem maślanym, do tego deser oraz granola na następny poranek.

Kiedyś restauracje z gwiazdkami Michelin, teraz lokale z jedzeniem na wynos

Koszt takiego zestawu to ponad 1000 złotych. Pieniądze uzyskane w ten sposób zostaną przekazane powołanej przez Daniela Humma charytatywnej organizacji Rethink. Oferta będzie obowiązywać do czasu ponownego otwarcia Eleven Madison Park, gdy pandemia ustąpi i złagodzone zostaną obostrzenia.

View this post on Instagram

Hello again, friends! We are thrilled to announce that for the first time ever, we will be bringing EMP to your kitchen at home, with Chef’s Roast Chicken Dinner, available for pickup in NYC and throughout the tri-state area. You’ll be able to make Chef Daniel’s beloved family recipe in your kitchen, and we’ll provide all the accoutrements you need for a proper feast. It’s a big dinner for 2 with plenty of leftovers, or a hearty dinner for 4. We will begin taking orders via Tock at 3 pm EST today for pickup Thursday – Sunday, beginning October 22nd, at multiple locations in New York City, New Jersey, Westchester, Connecticut and the Hamptons. Best of all, with each order purchased, we will be donating 10 meals to our neighbors here in NYC experiencing food insecurity through our ongoing partnership with @rethinkfood.nyc. For more information, please visit our page on Tock via the link in our bio. #makeitnice #emptogo 📸 @evansungnyc

A post shared by elevenmadisonpark (@elevenmadisonpark) on

Humm dołączył w ten sposób do innych szefów kuchni z całego świata, którzy w czasie pandemii szukają rozwiązań pozwalających zarówno na przetrwanie, ale też na prowadzenie działalności przynoszącej korzyść lokalnej społeczności.

W kwietniu 2020 roku kucharze z restauracji The Alchemist w Kopenhadze pracowali nad tym, by z lokalu oferującego kulinarne doświadczenia dla zamożnych klientów stać się przygotowującą tysiąc posiłków dziennie firmą cateringową, oferującą jedzenie bezdomnym.

W ostatnich dniach restauracje na świecie znów przechodzą w tryb znany z pierwszych tygodni pandemii. Wiele krajów, jak Holandia czy Irlandia Północna, wraca bowiem do częściowego lockdownu, który najmocniej dotyka między innymi branżę gastronomiczną.

Wg badań serwisu Yelp z sierpnia 2020 roku prawie 100 tysięcy restauracji w USA nie otworzy się ponownie po pandemii. To blisko dwie trzecie wszystkich lokali, które musiały zawiesić działalność z powodu koronawirusa.

Zamknij
Zamknij