W 2010 roku polskie restauracje funkcjonowały w odmiennym świecie. Żaden szef kuchni nie mógł jeszcze na poważnie rozważać walki o gwiazdkę Michelin, nikt nie mógł przewidzieć nadejścia popularności wegetarianizmu czy weganizmu, nie byliśmy świadomi technologicznych zmian, które pojawią się kilka lat później i zrewolucjonizują rynek.
Czytaj też: Uliczny sprzedawca bułek z wyróżnieniem Michelin. Ten Tajwańczyk od 60 lat serwuje tylko jedną potrawę
Po 10 latach można powiedzieć, że w Polsce dokonała się kulinarna rewolucja. Mamy trzy restauracje z gwiazdką Michelina i wiele innych z wyróżnieniami Bib Gourmand czy czapek Gault&Millau.
Mamy własną scenę kulinarną, która dynamicznie się rozwija i owocuje pojawianiem się kolejnych utalentowanych szefów kuchni. Mamy festiwale kulinarne, w tym tak znaczący jak Restaurant Week, największe w Europie wydarzenie tego typu.
Lista zmian mogłaby być znacznie dłuższa, ale równie ciekawe jest zestawienie trendów, które wpłynęły na zmiany w polskiej kulturze kulinarnej. Taką analizę przygotował serwis Pyszne.pl, który w tym roku świętuje 10. rocznicę istnienia na rynku.
Najważniejsze trendy kulinarne ostatniej dekady w Polsce
W badaniu przygotowanym przez Pyszne.pl wzięło udział 812 osób, a sondaż przeprowadziła pracownia ARC Rynek i Opinia. Zdaniem ankietowanych, najważniejszym trendem ostatniej dekady było powstanie w Polsce serwisów do zamawiania jedzenia online. Takiego zdania było 41 procent badanych. 10 lat temu zamawianie jedzenia odbywało się przede wszystkim telefonicznie, dzisiaj dominują platformy takie jak Pyszne.pl, które umożliwiają składanie zamówień przez internet lub aplikację.