Pulled pork z jackfruita

Jest taki owoc na Zanzibarze, który jest najlepszy w grudniu. Uznaje się go za największy owoc na świecie, bo może nawet osiągnąć wagę 40 kg.

Publikacja: 06.12.2019 08:57

Pulled pork z jackfruita

Foto: sukces.rp.pl

Fenesi, czyli owoc z drzewa bochenkowego, ostatnio jest zawrotnie modny w Europie za sprawą swoich umiejętności w udawaniu mięsa. A dokładnie – świetnie wypada jako wegańska szarpana wieprzowina. Uwielbiam jackfruita, bo jest warzywem, kiedy jest niedojrzały i nadaje się do duszenia w curry, a kiedy jest dojrzały – pachnie intensywnie, lepi wszystko i smakuje jak guma huba buba. Nawet pestki ma jadalne, które po ugotowaniu smakują jak owocowy bób, można je też piec. Jedyna niedogodność jaką serwuje jackfruit, to lepki sok, który zakleja wszystko – nóż, palce, ubrania. Jest mlecznobiały, pojawia się na przeciętym ogonku i przy każdym przekrojonym plastrze. Jedyny sposób na to lepienie – wysmarować plaster, nóż, palce – jadalnym olejem.

""

sukces.rp.pl

Na ulicach Stone Town od połowy listopada pojawiają się stragany, na których rozprawia się jackfruita na części. Zawsze pod ręką sprzedawcy jest olej. Większe części można zabrać do domu, mniejsze to przekąska wyszarpywana ze skóry podczas spaceru po mieście lub krótkim przycupnięciu na kamiennej barrazie. Jackfruit składa się z saszetek mocno trzymających się grubej, lekko kolczastej skory. Mają pestkę w środku i łykowate osłonki dookoła. Cała uroda i jego super mięsne właściwości kryją się w tej strukturze, a nawet grubej, jadalnej skórze. Ale pamiętajcie! Trzeba odciąć zielone kolce.

""

sukces.rp.pl

Z nadzieją, że znajdziecie plaster jackfruita w Polsce, podaję Wam przepis na wegańską, szarpaną wieprzowinę:

1 plaster jackfruita (ok 500g)
3 małe czerwone cebule
1 główka fioletowego czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wegańskiego sosu BBQ
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
Pieprz
Sól
""

sukces.rp.pl

Fajna buła, a nawet kilka

Jackfruita obrać cienko (tylko kolce odciąć, tak żeby skóra została), pokroić w pasy usuwając pestki (można je upiec, wcześniej nakłuwając, aby nie wybuchły), natrzeć owoc sypkimi przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto, dodać czosnek. Połączyć jackfruita z cebulka, chwilę posmażyć wszystko razem, dodać resztę składników i dusić na małym ogniu przez godzinę, aż cały jackfruit będzie miękki i rozpadający się na cząstki. Można dolać więcej wody, jeśli wyparuje, kończymy gotować kiedy sos jest już gęsty, o ciemnobrązowym kolorze.

""

sukces.rp.pl

Bułkę przekroić, wewnętrzną stronę podsmażyć na oliwie aż do zrumienienia, nałożyć do środka ciepłą wegańską wieprzowinę. Podawać z pieczonymi nasionami jackfruita i chipsami z kasawy, ale równie dobrze mogą być ziemniaczane frytki i sałatka z białej kapusty.

""

sukces.rp.pl

Chakula chema! Smacznego!

""

sukces.rp.pl

Fenesi, czyli owoc z drzewa bochenkowego, ostatnio jest zawrotnie modny w Europie za sprawą swoich umiejętności w udawaniu mięsa. A dokładnie – świetnie wypada jako wegańska szarpana wieprzowina. Uwielbiam jackfruita, bo jest warzywem, kiedy jest niedojrzały i nadaje się do duszenia w curry, a kiedy jest dojrzały – pachnie intensywnie, lepi wszystko i smakuje jak guma huba buba. Nawet pestki ma jadalne, które po ugotowaniu smakują jak owocowy bób, można je też piec. Jedyna niedogodność jaką serwuje jackfruit, to lepki sok, który zakleja wszystko – nóż, palce, ubrania. Jest mlecznobiały, pojawia się na przeciętym ogonku i przy każdym przekrojonym plastrze. Jedyny sposób na to lepienie – wysmarować plaster, nóż, palce – jadalnym olejem.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?