To, jak się odżywiamy, ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na stan naszej planety. Już na etapie planowania jadłospisu i przygotowania posiłku, wywieramy wpływ na środowisko naturalne.
Obecne dietetyczne wybory większości z nas oznaczają wspieranie systemu produkcji żywności, który bardzo negatywnie oddziałuje na środowisko. Według raportu WWF „Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-based Diet” globalny system żywieniowy jest odpowiedzialny m.in. za 27% emisji gazów cieplarnianych.
Czytaj więcej
Kulinarna klasyka, ale też nowości i eksperymenty na talerzu – oto co jedliśmy najchętniej w 2021 roku. Najważniejsze trendy kulinarne ostatnich miesięcy pokazuje raport serwisu Pyszne.pl.
Zmiana diety na bardziej „przyjazną” planecie może zmniejszyć globalne emisje gazów cieplarnianych związanych z żywnością o co najmniej 18% (dieta fleksitariańska) do nawet o jedną trzecią (w przypadku diety wegańskiej), a także zmniejszyć globalną utratę różnorodności biologicznej – od 5% (dieta fleksitariańska) do nawet o 46% (dieta wegańska).
Chcesz dbać o środowisko? Zacznij od jadłospisu
Nie da się zapobiec katastrofie klimatycznej bez zmiany tego, co jemy. Stan środowiska wymaga odważnych i szybkich działań, każdy posiłek się liczy. Lidl Polska i Fundacja WWF Polska chcą wspólnie przekonać Polaków, że dieta przyjazna planecie jest nie tylko zdrowa, proekologiczna, ale również smaczna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu.