Wina będą coraz mocniejsze. Zawdzięczamy to zmianom klimatu

Fani mocarnych, dobrze zbudowanych czerwonych win mogą być zadowoleni: w sklepach z pewnością ich nie zabraknie. Powodów do radości jednak nie ma, bo taka sytuacja to efekt zmian klimatycznych.

Publikacja: 23.08.2021 17:29

Wina będą coraz mocniejsze. Zawdzięczamy to zmianom klimatu

Foto: Fot: Alexander Gamanyuk/Unsplash

Zmiany klimatyczne od kilku dekad w coraz większym stopniu wywierają wpływ na rolnictwo, w tym także na branżę winiarską. Wina zmieniają swój charakter, z czym muszą mierzyć się wszyscy producenci – zwłaszcza ci z najcieplejszych regionów winiarskich świata.

Rosnące temperatury sprzyjają produkcji mocnych win

Winiarstwo jest wyjątkowo wrażliwe na wszelkie zmiany klimatu. Niewielkie zmiany temperatur w poszczególnych miesiącach mają ogromny wpływ na charakter win z danego rocznika. Dlatego trudno się dziwić, że długotrwałe zmiany klimatyczne też będą mieć wpływ na to, jakie wina powstają w najbardziej znanych regionach winiarskich.

Czytaj też: Wino będzie drożeć: brakuje francuskiego hitu eksportowego

Zmiany klimatyczne są faktem. Jak przekłada się to na wina? Jednym z najbardziej wyraźnych efektów tego zjawiska jest to, że czerwone wina mają coraz więcej alkoholu.

Dotyczy to zwłaszcza win z Hiszpanii, Włoch czy południa Francji. Dotychczas normą było około 13-13,5 procent alkoholu. W swoim raporcie firma handlująca winami Liv-Ex podaje, że dziś średnia ta wynosi ponad 14.

Wydaje się, że to niewielka zmiana, jednak w kieliszku da się ją odczuć bardzo wyraźnie. Mocniejsze wina pozostawiają silniejszy efekt „ciepła” i słodyczy, za co odpowiada właśnie wyższy poziom alkoholu.

Zwyżkę temperatur wyraźnie odczuli producenci z hiszpańskiego regionu Rioja. W 1995 roku średnia zawartość alkoholu w tamtejszych winach wynosiła około 13 procent. W 2020 roku ta liczba wzrosła do prawie 14,5 procent. Przy takim poziomie alkoholu coraz trudniej jest wyprodukować dobrze zbalansowane wino.

Jeszcze bardziej jaskrawym przykładem jest Bordeaux. Średnia zawartość alkoholu w tamtejszych czerwonych winach wzrosła w tym samym czasie z około 12 do 14 procent. Zmusiło to bordoskich winiarzy do dopuszczenia do produkcji tamtejszych win sześć nowych odmian winorośli, które lepiej znoszą wyższe temperatury.

Z czego wynika większa zawartość alkoholu i jaki to ma związek z ociepleniem klimatu? Pod wpływem wyższych temperatur owoce winogron kumulują w sobie więcej cukru. Zaś im więcej cukru w winogronowym moszczu, tym wyższy poziom alkoholu może osiągnąć wino.

Kto zyska na ociepleniu klimatu?

Zmiany klimatyczne wydają się sprzyjać między innymi winiarzom z toskańskiego Chianti. W 2014 roku ustanowili oni nową, prestiżową kategorię win: Chianti Classico Gran Selezione. Są one bardziej ekstraktywne, spędziły więcej czasu w beczce – i mają więcej alkoholu.

Jego zawartość musi wynosić minimum 13 procent. Dla porównania, Chianti Classico zawiera co najmniej 12 procent alkoholu, zaś Chianti Classico Riserva – pół procenta więcej. Dziś osiągnięcie poziomu 13 procent nie stanowi w Toskanii większego problemu.

Z ocieplenia klimatu otwarcie cieszą się winiarze z Burgundii, którzy od zawsze zmagali się z kapryśną pogodą. W efekcie wina miewały zbyt wysoką kwasowość i surowy charakter. Wyższe temperatury sprzyjają większej dojrzałości winogron, co pozwala osiągnąć bardziej owocowe, miękkie i „przyjazne” wina.

Podobnie jest w położonym na południe od Burgundii regionie Beaujolais. Dzięki cieplejszej aurze wina na bazie flagowego szczepu gamay mogą zyskać bogatszą i ciekawszą strukturę – wbrew stereotypowi, jaki przylgnął do tamtejszych win.

Niektórzy komentatorzy wróżą powrót mody na mocne, ekstraktywne wina, które były niezwykle popularne w latach 90. Czy tak będzie? Niekoniecznie.

Miłośnicy wina na całym świecie optują za lżejszymi, mniej alkoholowymi (a nawet bezalkoholowymi) winami. I choć potężne czerwienie wciąż mają swoich fanów, to trend na lżejsze wina nadal jest bardzo silny.

Poza tym wyższy poziom alkoholu w winie nadal musi balansować odpowiednia kwasowość. W obliczu ocieplenia klimatu osiągnięcie dobrze ułożonych win staje się dla wielu producentów sporym wyzwaniem.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?