Tylko dwanaście butelek: do Polski trafi wyjątkowa whisky Balvenie

„Edge of Burnhead Wood” to whisky w całości wyprodukowana ze składników uprawianych lokalnie – w pobliżu Dufftown, miasta, w którym mieści się destylarnia Balvenie.

Publikacja: 31.08.2021 09:28

Tylko dwanaście butelek: do Polski trafi wyjątkowa whisky Balvenie

Foto: Fot: Balvenie

Szkocka whisky to połączenie tradycji, wyjątkowych składników, a także pasji i rzemiosła na najwyższym poziomie. Trudno o lepszy przykład niż destylarnia w mieście Dufftown, w której powstaje whisky Balvenie. To miejsce z niezwykle bogatą historią, leżące w słynącym z whisky regionie Speyside. Pracujący w Dufftown rzemieślnicy czerpią z tej tradycji, by tworzyć niecodzienne fuzje smaków, zaskakujące nawet dla najbardziej doświadczonych koneserów. Owocem tych historii jest seria whisky „Balvenie Stories”. Właśnie dołączył do niej kolejny, niezwykle rzadki produkt.

Balvenie: sekrety produkcji whisky „Edge of Burnhead Wood”

Inspiracja może pojawić się w najbardziej nieoczekiwany sposób. Tak było w przypadku najnowszej whisky z kolekcji Balvenie Stories o nazwie „Edge of Burnhead Wood”. Inspiracją w tym przypadku był intensywny i charakterystyczny zapach wrzosu rosnącego w lesie Burnhead Wood sąsiadującym z destylarnią Balvenie.

Wrzos z tych właśnie wrzosowisk, otaczających miasto Dufftown, gdzie znajduje się destylarnia, został wykorzystany w procesie słodowania przy produkcji whisky „Edge of Burnhead Wood”. Co warte podkreślenia – do wyprodukowania tej whisky użyto wyłącznie składników uprawianych na terenie destylarni w Dufftown. To pierwsza tak „lokalna” whisky marki Balvenie.

""

Destylarnia w Dufftown. Fot: Balvenie

sukces.rp.pl

Wytworzona w ten sposób whisky dojrzewała w beczkach przez 19 lat. Efektem jest niezwykle złożona i bogata smakowo whisky, która stanowi hołd dla zapachów szkockiego regionu Speyside. Co można odkryć w kieliszku? Z pewnością nuty fig i geranium. Do tego zapach lasu liściastego, nuty cytrusów i miodu, a także lekko pikantnych przypraw korzennych. Nad tym, by ten niezwykle bogaty wachlarz nut zapachowych i smakowych był harmonijny i idealnie skomponowany, czuwa Malt Master z destylarni Balvenie w Dufftown.

Balvenie Stories: opowieść o whisky

Malt Master czuwający nad harmonią nut smakowych tworzących „Edge of Burnhead Wood” to tylko jeden z wielu rzemieślników, których praca składa się na wyjątkowość produktu końcowego. Właśnie tym ludziom, bez których pracy i pasji whisky najwyższej jakości nie może powstać, poświęcona jest seria „Balvenie Stories”. Ludzie pracujący w destylarni w Dufftown czerpią z tradycji i historii regionu i w sposób kreatywny łączą z tym, co ważne dzisiaj.  

"Beczki destylarnia Balvenie"

Beczki w destylarni w Dufftown, w której powstała whisky z serii „Balvenie Stories”. Fot: Balvenie

sukces.rp.pl

„Balvenie Stories” to właśnie efekt takiego kreatywnego podejścia do produkcji whisky. Serię tworzy pięć nietuzinkowych produktów, każdy z własną, wyjątkową historią. 12-letnia „The Sweet Toast of American Oak” to nawiązanie do pracy Kelsey McKechnie używającej beczek z dębu Kentucky Virgin do uzyskania bardziej owocowego aromatu. 14-letnia „Week of Peat” to hołd dla Iana Millara, odtwarzającego tradycję produkcji whisky torfowej. 26-letnia „A Day of Dark Barley” odnosi się do Davida Stewarta, który w procesie produkcji użył niezwykle kruchego jęczmienia. Dodajmy jeszcze zainspirowaną historią zamku Balvenie 21-letnią „The Second Red Rose”. Do tego grona produktów dołącza 19-letnia whisky „Edge of Burnhead Wood”.

"butelki balvenie stories"

Na opakowaniach kolekcji Balvenie Stories pojawiły się ilustracje brytyjskiego grafika Andy’ego Lovella. Fot: Balvenie

sukces.rp.pl

Kolekcję Balvenie Stories łączą wyjątkowe etykiety zaprojektowane przez grafika Andy’ego Lovella. Brytyjski artysta swoimi ilustracjami umieszczonymi na opakowaniach, opowiada historie z Dufftown, pokazując piękno i lokalny koloryt tej części Szkocji. Prace Lovella, jego charakterystyczna kreska, a także dobór papieru, na który naniesiono jego grafiki, to nawiązanie do znaczenia pracy ręcznej, niezbędnej do tego, by powstawała wyjątkowa whisky Balvenie. Zanim powstały ilustracje, Anglik spędził sporo czasu w destylarni, poznając ludzi tworzących whisky Balvenie, odwiedzając miejsca, które decydują o unikatowości miejscowej przyrody i eksplorując pejzaże okolic Dufftown.  

„Edge of Burnhead Wood” to produkt niezwykle rzadki – do Polski trafi jedynie dwanaście butelek tego trunku. Nabywcy będą mogli bliżej poznać rzemieślników pracujących w destylarni w Dufftown. Każda butelka zaopatrzona jest bowiem w kod QR, jego zeskanowanie pozwala wysłuchać specjalnie przygotowanych podcastów, które przybliżają ludzi, dzięki którym powstała whisky „The Edge of Burnhead Wood”.

Szkocka whisky to połączenie tradycji, wyjątkowych składników, a także pasji i rzemiosła na najwyższym poziomie. Trudno o lepszy przykład niż destylarnia w mieście Dufftown, w której powstaje whisky Balvenie. To miejsce z niezwykle bogatą historią, leżące w słynącym z whisky regionie Speyside. Pracujący w Dufftown rzemieślnicy czerpią z tej tradycji, by tworzyć niecodzienne fuzje smaków, zaskakujące nawet dla najbardziej doświadczonych koneserów. Owocem tych historii jest seria whisky „Balvenie Stories”. Właśnie dołączył do niej kolejny, niezwykle rzadki produkt.

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Sukces polskiej kuchni: przysmak z Polski wyróżniony. Za nami Włosi i Hiszpanie
Kuchnia
Jedźcie i jedzcie! Polska na wysokim miejscu w ważnym rankingu dla miłośników dobrej kuchni
Kuchnia
Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak
Kuchnia
XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie
Materiał Promocyjny
SSC/GBS Leadership Program 2023
Kuchnia
Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne
Kuchnia
Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?