Grand Prix de l’Art de la Cuisine to prestiżowa nagroda dla wybitnych szefów kuchni, przyznawana rokrocznie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (AIG). W tym roku jej laureatem został Wojciech Amaro, jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni, znany przede wszystkim z uhonorowanego po raz kolejny gwiazdką Michelin Atelier Amaro oraz niedawno otwartej restauracji Heart by Amaro w Zakopanem.
O prestiżu przyznawanej od 1990 roku nagrody najlepiej świadczy lista dotychczasowych laureatów. Znajdziemy wśród nich m.in. Rene Redzepiego, Massimo Botturę, Yoshihiro Narisawę czy Gordona Ramsaya. Pełna lista laureatów nagrody od początków jej przyznawania znajduje się na stronie AIG.
Powołana do życia w 1983 roku AIG początkowo zrzeszała członków Akademii Gastronomicznych w Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii, Włoszech i Szwajcarii. W 2016 roku rozszerzyła działanie o 30 kolejnych krajów z całego świata.