Ile kofeiny jest w kawie znanych sieci kawiarni? „Różnice są nawet pięciokrotne”

Ile kofeiny zawierają kawy ze znanych sieci kawiarni? Znana brytyjska organizacja konsumencka Which? przebadała ten temat. Wniosek: różnice bywają ogromne, w niektórych przypadkach nawet pięciokrotne.

Publikacja: 02.02.2023 12:55

Eksperci brytyjskiej organizacji konsumenckiej Which? wzięli pod lupę kawy i napoje kawowe z 5 sieci

Eksperci brytyjskiej organizacji konsumenckiej Which? wzięli pod lupę kawy i napoje kawowe z 5 sieci kawiarni, w tym z Costa Coffee, Starbucks i Caffe Nero.

Foto: Jennifer Bedoya

Większości osób nie trzeba przekonywać do kawy. Nie wyobrażamy sobie bez niej początku dnia, na co dowodem są badania przeprowadzone w minionym roku przez International Coffee Organization. Wynika z nich bowiem, że 80 proc. ankietowanych każdego dnia pije chociaż jedną filiżankę tego napoju. Codziennie na świecie wypijane są 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje 25 mln litrów. 

Zamawiając kawę w kawiarni, nie zastanawiamy się nad tym, ile kofeiny zawiera serwowane nam cappuccino, flat white czy latte. Wychodzimy z założenia, że te ilości są stałe, niezależnie od tego, do której kawiarni pójdziemy. Jak wygląda to w rzeczywistości? 

Które sieciowe kawiarnie oferują najwięcej kofeiny?

Ten temat postanowiła zbadać brytyjska organizacja konsumencka Which?. Eksperci Which? sprawdzili, czym różnią się od siebie kawy sprzedawane w popularnych sieciach kawiarni.

Porównano zawartość kofeiny w napojach pięciu najbardziej popularnych kawiarni w Wielkiej Brytanii: Caffe Nero (w Polsce znana jako Green Caffe Nero), Costa Coffee, Pret, Starbucks oraz Greggs. Jak podkreślili autorzy badania, stwierdzono „ogromne różnice”. „Konsumenci powinni być wyjątkowo czujni i ostrożni, gdy kupują kawę" – podkreślono.

Czytaj więcej

Kawa tania jak w Warszawie. Czesi zbadali, który kraj regionu ma najniższe ceny

Jak wypadły badania? Sprawdzono trzy rodzaje napojów – espresso, cappuccino oraz kawę zaparzaną metodą przelewową. Espresso okazało się najmocniejsze w sieci Pret (180 mg) i Costa (100 mg), a najsłabsze – w Starbucksie (32 mg, choć z mniejszej porcji kawy – 25 ml).

Przy cappuccino różnice były jeszcze bardziej uderzające. W tej kategorii najwięcej kofeiny zawierały produkty Costa (325 mg), najmniej – ponownie Starbucks (66 mg), Caffe Nero uplasowało się w środku (100 mg).  

Dla porównania, puszka popularnego napoju energetycznego to około 80 mg kofeiny. Różnica – jak widać – jest więc znacząca. „Zakup dwóch średnich cappuccino z Costy w ciągu jednego dnia może spowodować przekroczenie bezpiecznego limitu spożycia kofeiny, podczas gdy wersja Starbucksa może nie zapewnić pobudzenia, na którą liczą klienci” – czytamy w raporcie z badania przeprowadzonego przez Which?.

Czytaj więcej

„Etyczna” kawa: co tak naprawdę oznaczają certyfikaty?

Jaka jest bezpieczna ilość kofeiny?

Eksperci Which? zaznaczają, że dla większości osób ok. 300-400 mg kofeiny dziennie to ilość, która nie zagrozi zdrowiu. Dodają jednak, że tak duże różnice w ilości kofeiny w napojach kawowych znanych sieci kawiarni, powodują, że konsument nie ma pojęcia, ile kofeiny przyjmuje, więc trudne może okazać się ustalenie bezpiecznego dla organizmu limitu.

To szczególnie istotne, bo kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale i herbacie, coca-coli, a nawet czekoladzie czy niektórych preparatach na przeziębienie. „Warto mieć świadomość, ile – nieświadomie – możesz spożywać kofeiny” – podkreślają autorzy badania Which?.

Jednym z czynników, który wpływa na zawartość kofeiny w kawie, jest rodzaj ziaren. Dla przykładu, ziarna Arabiki zawierają około połowy ilości kofeiny, która znajduje się Robuście, mniej szlachetnej, ale za to wyraźnie mocniejszej odmianie.

Większości osób nie trzeba przekonywać do kawy. Nie wyobrażamy sobie bez niej początku dnia, na co dowodem są badania przeprowadzone w minionym roku przez International Coffee Organization. Wynika z nich bowiem, że 80 proc. ankietowanych każdego dnia pije chociaż jedną filiżankę tego napoju. Codziennie na świecie wypijane są 2 miliardy filiżanek kawy, co w przeliczeniu daje 25 mln litrów. 

Zamawiając kawę w kawiarni, nie zastanawiamy się nad tym, ile kofeiny zawiera serwowane nam cappuccino, flat white czy latte. Wychodzimy z założenia, że te ilości są stałe, niezależnie od tego, do której kawiarni pójdziemy. Jak wygląda to w rzeczywistości? 

Pozostało 81% artykułu
Społeczeństwo
Koniec ery przyjaźni w pracy? Dlaczego nie chcemy już bliskich relacji w biurze
Społeczeństwo
Kolejna branża odczuła „efekt Ozempicu”. Chce na tym zarobić miliony
Społeczeństwo
„Urlop dla nieszczęśliwych”. Pomysł milionera na toksyczną atmosferę w pracy
Społeczeństwo
„Hollyweird” to nowy fenomen: rośnie wiara w wielki spisek gwiazd szołbiznesu
Społeczeństwo
Czy warto być lojalnym pracownikiem? Szef to wykorzysta – ostrzegają badacze