Budka z ulicznym jedzeniem zdobyła gwiazdkę Michelin. W menu tylko 4 pozycje

Mała taquería „El Califa de León” w stolicy Meksyku, otrzymała właśnie prestiżową gwiazdkę Michelin, którą najczęściej nagradzane są eleganckie i drogie restauracje. To kolejny lokal serwujący street food, który zdobył to cenne wyróżnienie.

Publikacja: 20.05.2024 13:23

Lokal wyróżniony gwiazdką Michelin serwuje tylko tacos z wołowiną i wieprzowiną.

Lokal wyróżniony gwiazdką Michelin serwuje tylko tacos z wołowiną i wieprzowiną.

Foto: Silvana FLORES / AFP

„El Califa de León” to nazwa znajdującej się w stolicy  maleńkiej taqueríi, czyli lokalu specjalizującego się w serwowaniu taco — tradycyjnej meksykańskiej przekąski. Co przekonało inspektorów Michelin do przyznania skromnej knajpce tego prestiżowego wyróżnienia?

„El Califa de León”: budka z taco w Meksyku nagrodzona gwiazdką Michelin

„El Califa de León” to rodzinna taquería, która od ponad pięciu dekad funkcjonuje w dzielnicy San Rafael w mieście Meksyk. To typowy streetfoodowy lokal — goście zjadają zamówione tacos na stojąco, na plastikowych talerzach. Nie ma tu żadnych krzeseł, a w środku jest miejsce dla zaledwie kilku osób.

Bardzo skromne jest również menu — znajdują się w nim zaledwie cztery rodzaje taco — trzy z wołowiną i jeden z wieprzowiną. Cena jednego taco stanowi równowartość niecałych 20 złotych.

Czytaj więcej

Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz

Obecny właściciel taqueríi i zarazem syn jej założycieli, 66-letni Mario Hernandez, z pewnością nie spodziewał się tak spektakularnego sukcesu, jaki odniesie jego skromna knajpka. Przed kilkoma dniami autorzy czerwonego przewodnika Michelin ogłosili, że taquería „El Califa de León” nie tylko znalazła się w tegorocznej edycji słynnego czerwonego przewodnika, ale również otrzymała gwiazdkę Michelin.

Pod lokalem ustawiają się kolejki – przyznanie gwiazdki Michelina sprawiło, że El Califa de León bły

Pod lokalem ustawiają się kolejki – przyznanie gwiazdki Michelina sprawiło, że El Califa de León błyskawicznie zyskało sławę.

Silvana FLORES / AFP

Dlaczego inspektorzy postanowili akurat temu lokalowi przyznać wyróżnienie, o które latami walczą renomowane restauracje na całym świecie? Wyjaśniają to w ogłoszeniu swojego werdyktu na oficjalnej stronie przewodnika Michelin.

„Przejrzystość i prostota jest we wszystkim, co tu robią” — brzmi fragment jednej z recenzji inspektorów Michelin. „Wszystko obraca się wokół mięsa i tortilli, bez żadnych zbędnych ozdobników” — piszą inspektorzy, podkreślając, że wysoka jakość produktów i konsekwencja stanowiły klucz do sukcesu „El Califa de León”.

„To skromne miejsce, które łatwo przeoczyć” — czytamy w werdykcie. „Ukryta za stoiskami z ubraniami i różnymi innymi sklepami, ta taquería to zwykła budka, której jedynym wyposażeniem jest patelnia do grillowania, prasa do tortilli, lodówka i krótki blat” — opisują lokal inspektorzy, dodając, że niezależnie od tego, czy przychodzili na taco rano czy w „godzinach szczytu” wieczorem, jakość jedzenia pozostawała na niezmiennie wysokim poziomie.

„Sekret stanowi prostota naszego taco” — stwierdził szef kuchni „El Califa de León” Arturo Rivera Martínez w wywiadzie z agencją Associated Press. „Mamy tylko tortillę i czerwony lub zielony sos, to wszystko. To oraz jakość mięsa” — dodaje szef kuchni.

Przewodnik Michelin wkracza do świata street foodu

„El Califa de León” to co prawda pierwsza na świecie taquería z gwiazdką Michelin, jednak nie jest to pierwszy lokal ze street foodem, któremu udało się zdobyć to prestiżowe wyróżnienie. Po raz pierwszy w historii czerwonego przewodnika inspektorzy uhonorowali podobny lokal w 2016 roku — tyle że znajduje się on po drugiej stronie globu.

W menu lokalu są tylko cztery pozycje, trzy taco z wołowiną i jedno z wieprzowiną.

W menu lokalu są tylko cztery pozycje, trzy taco z wołowiną i jedno z wieprzowiną.

Silvana FLORES / AFP

Mowa o „Hawker Chan” — ulicznym barze w Singapurze, należącym do malezyjskiego szefa kuchni Chana Hona Menga. Specjalnością lokalu jest danie z makaronem i kurczakiem w sosie sojowym — i to właśnie ono przekonało inspektorów Michelin do przyznania mu gwiazdki.

Dwa lata później, w 2018 roku, inspektorzy docenili inny azjatycki lokal — tym razem w Tajlandii. Gwiazdkę otrzymała budka o nazwie „Jay Fai” w Bangkoku, serwująca tajski street food.

„El Califa de León” to nazwa znajdującej się w stolicy  maleńkiej taqueríi, czyli lokalu specjalizującego się w serwowaniu taco — tradycyjnej meksykańskiej przekąski. Co przekonało inspektorów Michelin do przyznania skromnej knajpce tego prestiżowego wyróżnienia?

„El Califa de León”: budka z taco w Meksyku nagrodzona gwiazdką Michelin

Pozostało 91% artykułu
Restauracje
Wysyp gwiazdek Michelin dla restauracji na Litwie. Wilno lepsze niż cała Polska
Restauracje
Nowa najlepsza restauracja na świecie. To kres dominacji kuchni skandynawskiej
Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Materiał Promocyjny
Mapa drogowa do neutralności klimatycznej
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”