Nie można już zjeść w legendarnej, funkcjonującej od 1967 roku londyńskiej restauracji „Le Gavroche”. Jej właściciel, Michel Roux Jr., podjął decyzję o zamknięciu lokalu, planuje jednak kolejne projekty kontynuujące dziedzictwo „Le Gavroche”.
Londyn: słynna restauracja „Le Gavroche” zamyka się po 56 latach
Restauracja „Le Gavroche”, znajdująca się przy Upper Brook Street 43. w londyńskiej dzielnicy Mayfair restauracja „Le Gavroche” po raz ostatni obsłużyła gości w sobotę 13 stycznia. W ten sposób zakończyła się trwająca 56 lat historia lokalu, który uważa się za kolebkę brytyjskiego fine diningu.
„Le Gavroche” założyli w 1967 roku bracia Albert i Michel Roux Sr. Serwowane przez nich menu czerpało inspiracje z tradycyjnej kuchni francuskiej, która uchodziła wówczas za najlepszą na świecie.. Lokal, który początkowo znajdował się przy Lower Sloane Street, szybko zdobył wysoką renomę, często goszcząc celebrytów i arystokrację.
Czytaj więcej
Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji, które trwało w ostatnich latach i które skończyło się sprawą w sądzie.
Swoją legendę „Le Gavroche” zbudowała również dzięki temu, że była pierwszą restauracją w Wielkiej Brytanii, która otrzymała gwiazdkę Michelin – w 1974 roku. W latach 1977 i 1982 lokal (również jako pierwszy w kraju) uhonorowano odpowiednio dwiema i trzema gwiazdkami, co uplasowało go w czołówce światowej gastronomii.