Słynna restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin zamknięta. Koniec po 56 latach

Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została zamknięta. Lokal działał przez ponad pół wieku. Aktualny właściciel postanowił zamknąć „Le Gavroche”, choć ma plany, jak rozwijać markę stworzoną przez jego ojca.

Publikacja: 17.01.2024 12:03

W „Le Gavroche” umiejętności zdobywał m.in. Gordon Ramsay.

W „Le Gavroche” umiejętności zdobywał m.in. Gordon Ramsay.

Foto: Alex Muller, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Nie można już zjeść w legendarnej, funkcjonującej od 1967 roku londyńskiej restauracji „Le Gavroche”. Jej właściciel, Michel Roux Jr., podjął decyzję o zamknięciu lokalu, planuje jednak kolejne projekty kontynuujące dziedzictwo „Le Gavroche”.

Londyn: słynna restauracja „Le Gavroche” zamyka się po 56 latach

Restauracja „Le Gavroche”, znajdująca się przy Upper Brook Street 43. w londyńskiej dzielnicy Mayfair restauracja „Le Gavroche” po raz ostatni obsłużyła gości w sobotę 13 stycznia. W ten sposób zakończyła się trwająca 56 lat historia lokalu, który uważa się za kolebkę brytyjskiego fine diningu.

„Le Gavroche” założyli w 1967 roku bracia Albert i Michel Roux Sr. Serwowane przez nich menu czerpało inspiracje z tradycyjnej kuchni francuskiej, która uchodziła wówczas za najlepszą na świecie.. Lokal, który początkowo znajdował się przy Lower Sloane Street, szybko zdobył wysoką renomę, często goszcząc celebrytów i arystokrację.

Czytaj więcej

Słynna restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki. Upadek gwiazdy gastronomii

Swoją legendę „Le Gavroche” zbudowała również dzięki temu, że była pierwszą restauracją w Wielkiej Brytanii, która otrzymała gwiazdkę Michelin – w 1974 roku. W latach 1977 i 1982 lokal (również jako pierwszy w kraju) uhonorowano odpowiednio dwiema i trzema gwiazdkami, co uplasowało go w czołówce światowej gastronomii.

To właśnie od „Le Gavroche” Londyn rozpoczął swoją wielką gastronomiczną metamorfozę. Z metropolii pełnej knajpek serwujących średniej jakości, nieciekawe potrawy, przeobraził się w jedną z najciekawszych i najbardziej wyrafinowanych scen kulinarnych na świecie.

To również tutaj swoje błyskotliwe kariery zaczynało wielu światowej sławy szefów i szefowych kuchni. W „Le Gavroche” swoje umiejętności szlifowali między innymi Gordon Ramsay, Monica Galetti, Jun Tanaka, Pierre Koffmann i Marco Pierre White.

Londyn: koniec restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin

Obecnym właścicielem restauracji jest Michel Roux Jr., syn jednego z założycieli lokalu. Oprócz prowadzenia „Le Gavroche”, Roux Jr. posiada jeszcze kilka innych restauracji w Wielkiej Brytanii, a także firmę cateringową. Restaurator i szef kuchni jest również osobowością telewizyjną i autorem książek.

Dlaczego Michel Roux Jr. zamyka swoją restaurację? W sierpniu, kiedy oficjalnie ogłosił koniec działalności „Le Gavroche”, swoją decyzję tłumaczył potrzebą wygospodarowania więcej czasu na życie rodzinne, a także inne projekty.

„Co tydzień »Le Gavroche« ma zawsze komplet rezerwacji, jednak od pewnego czasu wiem, że muszę postarać się o lepszą równowagę między pracą a życiem prywatnym – tak, abym mógł spędzać więcej czasu z moją rodziną i poświęcić się moim innym interesom” – pisał Roux Jr. „Nazwa »Le Gavroche« nadal będzie pojawiać się w pop-upach i w innych miejscach” – zapowiadał.

Już wiosną 2024 roku Roux Jr. wypłynie ze swoją kuchnią w morze. We współpracy z brytyjskimi liniami Cunard szef kuchni weźmie udział w serii „gościnnych występów” na pokładzie dwóch luksusowych statków wycieczkowych: „Queen Mary 2” oraz „Queen Anne”.

Serwisy z udziałem Roux Jra odbędą się w ramach czterech rejsów w 2024 roku. Za nieokreśloną jeszcze cenę goście pokładowych restauracji otrzymają pięciodaniowe menu degustacyjne jego autorstwa, opierające się głównie na produktach morskich. Pierwszy, tygodniowy rejs statkiem „Queen Mary 2” ruszy z Wielkiej Brytanii 2. czerwca i dotrze do Hardangerfjord w pobliżu Bergen – drugiego najdłuższego fiordu w Norwegii.

Nie można już zjeść w legendarnej, funkcjonującej od 1967 roku londyńskiej restauracji „Le Gavroche”. Jej właściciel, Michel Roux Jr., podjął decyzję o zamknięciu lokalu, planuje jednak kolejne projekty kontynuujące dziedzictwo „Le Gavroche”.

Londyn: słynna restauracja „Le Gavroche” zamyka się po 56 latach

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Panel Transformacji Energetycznej
Czas na szeroką debatę o transformacji energetycznej
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście