Taste Atlas, serwis internetowy dla miłośników tradycyjnego jedzenia, staje się coraz bardziej popularny, choć budzi też kontrowersje. To dlatego, że twórca serwisu, chorwacki dziennikarz Matej Babich, konsekwentnie buduje przestrzeń, w której miłośnicy tradycyjnego jedzenia, mogą wyrazić swoją opinię o ulubionych przysmakach.
W ten sposób powstały już między innymi zestawienia najlepszych dań street foodowych, najlepszych europejskich zup, najlepszych deserów czy najlepszych serów. Ten ostatni ranking wywołał zresztą ogromne emocje – Francuzi poczuli się urażeni, że w zestawieniu wygrali Włosi, a nie oni. We francuskiej telewizji pojawiły się zarzuty, że ranking jest nieuczciwy, co wywołało gwałtowny protest twórcy serwisu.
Ranking najlepszych wędlin i kiełbas na świecie
W przypadku rankingu najsmaczniejszych wędlin i kiełbas nie powinno być aż takich kontrowersji. Nie ma też zaskoczenia – w zestawieniu triumfują Hiszpanie. Ich jamon serrano w różnych wersjach zdominowało czołową dziesiątkę rankingu. Hiszpanie są na 1,2, 3 i 8 miejscu.
Czytaj więcej
Restauracja z Górnego Śląska znalazła się w gronie stu najlepszych lokali z tradycyjną kuchnią. Co ciekawe „Karczma Koszwice” nie znajduje się w metropolii czy w turystycznej miejscowości, lecz na śląskiej wsi.
Reszta czołowej dziesiątki to produkty z Włoch (Guanciale, Bresaola della Valtellina, Prosciutto di Parma, Prosciutto Toscano, Prosciutto di San Daniele). Czołową dziesiątkę zamykają Chorwaci ze swoim Slavonskim kulenem.