Słowenia jest nie tylko turystycznym pewniakiem dla gości z całego świata. To także kraj, w którym konsekwentnie umacnia swoją pozycję europejskiej mekki dla miłośników fine diningu. Kraj ten wiele pod tym względem zawdzięcza Anie Roš, niekwestionowanej gwieździe zarówno na słoweńskiej, jak i globalnej scenie gastronomicznej i jednej najbardziej wpływowych szefowych kuchni na świecie. Roš zdobyła właśnie dla swojej restauracji „Hiša Franko” trzecią gwiazdkę Michelin.
Restauracja „Hiša Franko” w Słowenii z trzecią gwiazdką Michelin
Nazwa restauracji „Hiša Franko” w niewielkim miasteczku Kobarid na północno-zachodnich rubieżach Słowenii oznacza w języku słoweńskim po prostu „Dom Franko”. Lokalizacja na prowincji i bezpretensjonalna nazwa lokalu od początku wyznaczają kierunek, w jakim podąża szefowa kuchni Ana Roš.
Czytaj więcej
Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulinarny robi furorę w bistrach – oraz w mediach społecznościowych.
To właśnie filozofia Roš, która konsekwentne stawia na pierwszym planie lokalne produkty, stała się też przepisem na międzynarodowy sukces „Hiša Franko”. Talent i kreatywność Any Roš po raz kolejny docenili twórcy czerwonego przewodnika Michelin – restauracja „Hiša Franko” zdobyła właśnie trzecią gwiazdkę w uznaniu za oryginalne menu i ciągłe doskonalenie jakości potraw.