Wafu: włoska kuchnia doprawiona po azjatycku. Kulinarny trend 2024 roku?

Nowe trendy kulinarne pojawiają się nieustannie. Niektóre szybko znikają, inne – stają się globalnym fenomenami, które opanowują cały świat. Powitajmy kolejny trend – wafu. Na czym polega?

Publikacja: 19.01.2024 03:31

Kuchnia wafu to między innymi łączenie dań japońskich i europejskich – na przykład ramen carbonara,

Kuchnia wafu to między innymi łączenie dań japońskich i europejskich – na przykład ramen carbonara, który stanowi miks klasycznych potraw japońskich i włoskich.

Foto: Victoria Shes Unsplash

Przewidywanie trendów to dzisiaj potężny biznes. Wychwytywanie nowych zjawisk, które mogą dać przewagę na rynku, stało się kluczowe dla bardzo wielu firm. Obserwowanie trendów dotyczy różnych branż – nie tylko mody czy technologii. Także gastronomia cały poszukuje nowych zjawisk, które mogą przyciągnąć klientów i klientki do restauracji. 

Jak zauważa amerykański magazyn „Time”, jednym z trendów, który ma szansę odegrać znaczącą rolę w 2024 rokuy jest kuchnia wafu, która zyskuje popularność na całym świecie. Na naszym kontynencie spotkać się z nią można przede wszystkim we Włoszech, ale z czasem – zdaniem ekspertów – pojawi się i w innych krajach. Ale czym właściwie jest wspomniana kuchnia wafu?

Trendy kulinarne 2024 roku: czym jest kuchnia wafu?

Zyskująca na całym świecie popularność kuchnia wafu to zjawisko polegające na łączeniu japońskiej tradycji kulinarnej z zachodnimi smakami. W dosłownym tłumaczeniu termin „wafu” oznacza „styl japoński”, jednak w kontekście kulinarnym mówi on o nowoczesnym podejściu do dań, w których tradycyjne japońskie składniki i techniki gotowania łączą się z innowacyjnymi elementami z kulinarnej kultury Zachodu.

Charakterystyczną cechą dla kuchni wafu jest potrzeba eksperymentowania. Liczy się tworzenie nowych połączeń smakowych, przy jednoczesnym zwracaniu uwagę na prostotę wykorzystywanych składników. W przygotowanych w stylu wafu daniach istotny jest nie tylko smak, ale i sposób podawania – nie od dziś bowiem wiadomo, że dla Japończyków niezwykle ważne, by jedzenie było smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni przykładają bardzo dużą wagę do estetyki serwowanych przez siebie dań. 

Mówiąc o kuchni wafu, mówimy o bardzo szerokim zakresie dań – może być to klasyczne curry japońskie, w którym dostrzec można elementy kuchni zachodniej, rozmaite makarony z sosem miso, zupy ramen z niecodziennymi dodatkami czy sałatki z dodatkiem składników, których nierzadko używa się w Japonii. Istotne jest to, że kuchnia wafu – w zależności od regionu czy kultury kulinarnej – wyglądać może bardzo różnie. W Stanach Zjednoczonych popularnym daniem wpisującym się w ten trend będzie burger z mięsem przygotowanym często w Japonii, zaś we Włoszech – tradycyjne makarony z dodatkami charakterystycznymi dla japońskiej kultury kulinarnej. 

Czytaj więcej

Restauracja z Warszawy najlepsza na świecie. Triumf w globalnym rankingu

Włoskie wafu – połączenie kuchni włoskiej i japońskiej 

Obecnie jedną z najpopularniejszych odsłon kuchni wafu jest wafu italian – kuchnia łącząca smaki włoskie i japońskie. Zarówno we Włoszech, jak i w samej Japonii pojawia się coraz więcej lokali oferujących tego typu dania. Spacerując po Tokio czy Rzymie natknąć się można na niejedną restaurację serwującą klasyczne dania kuchni włoskiej, takie jak spaghetti – tyle, że z dodatkiem nieoczekiwanych składników charakterystycznych właśnie dla japońskich smaków. Potrawy także podane i przygotowane są przy wykorzystaniu technik związanych z lokalnymi tradycjami. Nie ma znaczenia, czy używa się więcej włoskich, czy japońskich składników i technik – efektem powinno być z zachowaniem idealnej równowagi. 

Jednymi z najpopularniejszych dań wpisujących się w trend italian wafu są między innymi Ramen Carbonara przygotowany z sezamem i pastą miso oraz – tradycyjnie dla Włoch – z żółtkiem jajka i serem Parmigiano Reggiano. Coraz bardziej znany staje się także włoski makaron Cavatelli z mięsnym sosem ragu, ale i charakterystycznym dla Japonii dodatkiem imbiru czy sosu sojowego. I choć niektórych może dziwić to połączenie, okazuje się, że w duecie obie tradycje kulinarne wypadają naprawdę świetnie, o czym świadczyć może popularność serwujących takie dania restauracji. 

Czytaj więcej

Polskie restauracje w gronie najpiękniejszych na świecie. Dwa miasta dominują

Japońska kuchnia robi furorę

To, że trend związany z łączeniem japońskiej kuchni z innymi się podoba, nie jest zaskakujące. Japońskie smaki zyskują bowiem coraz większą popularność na całym świecie – z roku na rok przybywa restauracji serwujących specjały tego kraju. Z niedawno przeprowadzonych badań japońskiego Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa, na które powołuje się agencja prasowa Kyodo wynika nawet, że w ciągu ostatniej dekady liczba tego typu lokali na świecie uległa potrojeniu.

Dzieje się tak między innymi dlatego, że Japończycy wielką wagę przywiązują nie tylko do smaku potraw, ale i do ich wyglądu. A to, czy danie jest nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie, ma wielkie znaczenie w czasach dominacji mediów społecznościowych. Po drugie zaś, kuchnia japońska jest dość prosta – jej dania łatwo połączyć z nowymi składnikami, choćby pochodzącymi z drugiej strony świata. Niemniej ważne jest także to, że potrawy te są zdrowe – dominują w nich naturalne produkty. 

Mimo że obecnie kuchnię wafu spotkać można przede wszystkim w jej włoskiej bądź amerykańskiej odsłonie, to niebawem japońskie smaki prawdopodobnie zaczną być łączone z jeszcze innymi tradycjami kulinarnymi. Tak przynajmniej przewidują eksperci. 

Przewidywanie trendów to dzisiaj potężny biznes. Wychwytywanie nowych zjawisk, które mogą dać przewagę na rynku, stało się kluczowe dla bardzo wielu firm. Obserwowanie trendów dotyczy różnych branż – nie tylko mody czy technologii. Także gastronomia cały poszukuje nowych zjawisk, które mogą przyciągnąć klientów i klientki do restauracji. 

Jak zauważa amerykański magazyn „Time”, jednym z trendów, który ma szansę odegrać znaczącą rolę w 2024 rokuy jest kuchnia wafu, która zyskuje popularność na całym świecie. Na naszym kontynencie spotkać się z nią można przede wszystkim we Włoszech, ale z czasem – zdaniem ekspertów – pojawi się i w innych krajach. Ale czym właściwie jest wspomniana kuchnia wafu?

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Materiał Promocyjny
Naszą siłą jest różnorodność
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży