Oburzenie we Włoszech z powodu przepisu na carbonarę. „To gastronacjonalizm”

Jak powinien brzmieć prawidłowy przepis na spaghetti alla carbonara? Ten temat wywołał we Włoszech burzę. Rozpoczął ją włoski historyk żywności, który przedstawił oryginalny, jego zdaniem, przepis na tę potrawę.

Publikacja: 18.12.2023 11:32

Spaghetti alla carbonara.

Spaghetti alla carbonara.

Foto: Javier Somoza, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Spaghetti alla carbonara to jedno z najbardziej popularnych i najchętniej przyrządzanych dań kuchni włoskiej. Do dziś największą popularnością cieszy się ono w środkowych Włoszech, ale równie chętnie danie to przyrządzane i serwowane jest także w innych zakątkach świata.

Poza granicami Włoch przepis na ten makaron nierzadko jest jednak modyfikowany, co największych miłośników włoskiej tradycji kulinarnej nierzadko irytuje, a czasem wręcz oburza.

W ostatnim czasie we Włoszech rozgorzała na tym tle kłótnia. Luca Cesari, pochodzący z Bolonii historyk żywności opublikował bowiem film, w którym przedstawia oryginalną –  jego zdaniem – wersję przepisu na spaghetti alla carbonara. Włosi odebrali to niemal jak atak na świętość. 

Włochy: spór o przepis na spaghetti alla carbonara

Historyk żywności Luca Cesari opublikował na Instagramie filmik, w którym wyjaśnia, jak przygotować jedno z flagowych dań kuchni rzymskiej – spaghetti alla carbonara. Wydawać by się mogło, że trudno tu doszukać się czegoś kontrowersyjnego, to nic bardziej mylnego – Włosi skrytykowali Cesariego, zarzucając mu niekompetencję. 

Czytaj więcej

To był świetny rok dla polskiej kuchni. Awans w rankingu globalnej czołówki

Luca Cesari w prezentowanym przez siebie przepisie pominął między innymi składniki, takie jak ser Pecorino Romano i Guanciale – peklowany policzek wieprzowy, które wraz z jajkami wykorzystuje się do przygotowania kremowego sosu.

Zamiast nich użył szwajcarskiego sera Gruyere, czosnku, bekonu i jajecznicy. Jak twierdził w opublikowanym filmie mężczyna, powrócił do oryginalnego przepisu opublikowanego we włoskim magazynie kulinarnym prawie siedem dekad temu, chcąc pokazać, jak ewoluował on na przestrzeni lat. 

Czytaj więcej

Ramen instant: zupa z torebki robi światową karierę. To zasługa inflacji

 „Gastronacjonalizm” we Włoszech. Spór o carbonarę

„Po prostu przerobiłem carbonarę z 1954 roku, pierwszą, która pojawiła się w magazynie ‚Cucina Italiana’. To nie moja wina, że taki był przepis na carbonarę” - tłumaczył w rozmowie z agencją Reutera Cesari, kiedy w sieci zalała go fala hejtu ze strony miłośników włoskiej tradycji kulinarnej. „Na przestrzeni lat pojawiło się wiele różnych przepisów na carbonarę, w tym ta z surową szynką z lat pięćdziesiątych. W USA można było znaleźć nawet wersje z małżami lub grzybami” – dodał. 

Pod ostrzałem znalazł się także Alberto Grandi – kolejny historyk żywności, który choć kwestionował przedstawiane przez Cesariego twierdzenia, zaczął go bronić. Potępił „gastronacjonalizm”, który – jak powiedział – „uniemożliwia spokojne wypowiadanie się na tematy związane z kuchnią”.

Mimo oburzenia Cesari pozostaje nieugięty. Jak mówi, „jest gotowy wywołać kolejne kulinarne kontrowersje”. „To był dopiero pierwszy film. Przygotowuję nowy o tradycyjnej pizzy neapolitańskiej z XIX wieku z małżami!” – zapowiedział. 

Spaghetti alla carbonara to jedno z najbardziej popularnych i najchętniej przyrządzanych dań kuchni włoskiej. Do dziś największą popularnością cieszy się ono w środkowych Włoszech, ale równie chętnie danie to przyrządzane i serwowane jest także w innych zakątkach świata.

Poza granicami Włoch przepis na ten makaron nierzadko jest jednak modyfikowany, co największych miłośników włoskiej tradycji kulinarnej nierzadko irytuje, a czasem wręcz oburza.

Pozostało 86% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?