Andrea Camastra, jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którzy zdobyli prestiżową gwiazdkę Michelin, otwiera niebawem nową restaurację.

Pochodzący z Włoch szef kuchni, odpowiadający za sukces – i gwiazdkę Michelin – warszawskiej restauracji Senses, chyba na dobre zadomowił się w Polsce. Camastra poinformował ostatnio, że startuje z nowym projektem. To będzie nowa restauracja, jego autorski projekt.

Nowa restauracja Andrei Camastry w Polsce

Wygląda na to, że Andrea Camastra nie ma zamiaru wracać z Polski do Włoch – ani przenosić swojej gastronomicznej działalności do innego kraju. Tak przynajmniej można wnosić z jego komunikatu, który opublikował na Instagramie.

Co dokładnie planuje Camastra? Tego na razie można się tylko domyślać, ale sporo wskazówek dają autorskich potraw, których zdjęcia Andrea opublikował na Instagramie.

Pierwszą z nich jest ciekawa fuzja kuchni polskiej i włoskiej. Grissini z olejkami eterycznymi, pancettą, pianką ze „smalcem” i kwaśną wodą ogórkową to „interpretacja chleba ze smalcem” w wykonaniu Camastry.

Druga potrawa to szparagi gotowane w rumianku z sosem z wędzonych zielonych szparagów i żółtkiem jajka – to z kolei ukłon w stronę sezonowej kuchni wegetariańskiej.

Czytaj więcej

Przemysław Klima: „Druga gwiazdka Michelin? Jest w zasięgu”
Autopromocja
Nowość!

Trzy dostępy do treści rp.pl w ramach jednej prenumeraty

ZAMÓW TERAZ

Andrea Camastra jest chętnie nawiązuje do kuchni molekularnej. Specjalizuje się w wyrafinowanej metodzie „note by note”, której twórcą jest francuski chemik Hervé This, praktykował ją w „Senses”.

Gotowanie „note by note” polega na przyrządzaniu potraw na bazie substancji wyekstrahowanych z poszczególnych produktów. Kucharz jest swego rodzaju artystą, który za pomocą podstawowych smaków tworzy na talerzu złożony obraz.

Za swoją kreatywność w 2015 roku Camastra zdobył tytuł „Szefa kuchni roku Północnej Anglii” oraz „Szefa kuchni przyszłości”, który przyznaje przewodnik Gault&Millau. Rok później od tej samej organizacji otrzymał tytuł „Szefa kuchni roku”.

W 2016 roku Camastra doczekał się pierwszej gwiazdki Michelina. Zdobył ją dla warszawskiej restauracji „Senses”, w której pracował od chwili jej otwarcia  2015 roku. To była druga w Polsce gwiazdka Michelin.

Co dalej z gwiazdkowymi restauracjami w Polsce?

Co się stanie restauracją, z którą Andrea Camastra był związany przez ostatnie lata? Ostatnią informację „Senses” opublikowała na swoich kanałach społecznościowych w czerwcu 2020 roku.

W komunikacie można przeczytać, że lokal zawiesza działalność. Jak dotąd nie pojawiła się żadna informacja na temat ponownego otwarcia restauracji.

Po znakiem zapytania stoi też los innej polskiej gwiazdkowej restauracji. Chodzi o „Atelier Amaro”, którą założył Wojciech Modest Amaro. W 2013 roku jako pierwsza w Polsce restauracja otrzymała gwiazdkę Michelina.

W dalszym ciągu na oficjalnej stronie restauracji znajduje się komunikat: „atelier zamknięte do odwołania”. Jednak Wojciech Modest Amaro nie próżnował i otworzył w lipcu 2020 „Heart by Amaro”, drugą restaurację, którą nazywa swoim „autorskim bistro”. „Heart by Amaro” znajduje się w zakopiańskim hotelu „Nosalowy Park”.

Trzecia i jak dotąd ostatnia polska restauracja, która otrzymała gwiazdkę Michelin – mieszcząca się na krakowskim Kazimierzu „Bottiglieria 1881” – również zawiesiła działalność w trakcie pandemii. Jednak wiosną 2021 roku otworzyła się ponownie i nadal funkcjonuje jako jedyna gwiazdkowa restauracja w Polsce. Szefem kuchni jest Przemysław Klima. Dla „Bottiglierii” zdobył gwiazdkę w 2020 roku.