Zdobył gwiazdkę Michelin dla restauracji w Polsce, teraz rusza z nowym projektem

Andrea Camastra, jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którzy zdobyli prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin, otwiera niebawem nową restaurację. Co wiadomo o nowym projekcie Camastry?

Publikacja: 09.09.2021 09:06

Andrea Camastra zdobył gwiazdkę Michelin dla nieczynnej już warszawskiej restauracji Senses.

Andrea Camastra zdobył gwiazdkę Michelin dla nieczynnej już warszawskiej restauracji Senses.

Foto: Forum

Andrea Camastra, jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którzy zdobyli prestiżową gwiazdkę Michelin, otwiera niebawem nową restaurację.

Pochodzący z Włoch szef kuchni, odpowiadający za sukces – i gwiazdkę Michelin – warszawskiej restauracji Senses, chyba na dobre zadomowił się w Polsce. Camastra poinformował ostatnio, że startuje z nowym projektem. To będzie nowa restauracja, jego autorski projekt.

Nowa restauracja Andrei Camastry w Polsce

Wygląda na to, że Andrea Camastra nie ma zamiaru wracać z Polski do Włoch – ani przenosić swojej gastronomicznej działalności do innego kraju. Tak przynajmniej można wnosić z jego komunikatu, który opublikował na Instagramie.

Co dokładnie planuje Camastra? Tego na razie można się tylko domyślać, ale sporo wskazówek dają autorskich potraw, których zdjęcia Andrea opublikował na Instagramie.

Pierwszą z nich jest ciekawa fuzja kuchni polskiej i włoskiej. Grissini z olejkami eterycznymi, pancettą, pianką ze „smalcem” i kwaśną wodą ogórkową to „interpretacja chleba ze smalcem” w wykonaniu Camastry.

Druga potrawa to szparagi gotowane w rumianku z sosem z wędzonych zielonych szparagów i żółtkiem jajka – to z kolei ukłon w stronę sezonowej kuchni wegetariańskiej.

Czytaj więcej

Przemysław Klima, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin: w domu gotuję proste rzeczy

Andrea Camastra jest chętnie nawiązuje do kuchni molekularnej. Specjalizuje się w wyrafinowanej metodzie „note by note”, której twórcą jest francuski chemik Hervé This, praktykował ją w „Senses”.

Gotowanie „note by note” polega na przyrządzaniu potraw na bazie substancji wyekstrahowanych z poszczególnych produktów. Kucharz jest swego rodzaju artystą, który za pomocą podstawowych smaków tworzy na talerzu złożony obraz.

Za swoją kreatywność w 2015 roku Camastra zdobył tytuł „Szefa kuchni roku Północnej Anglii” oraz „Szefa kuchni przyszłości”, który przyznaje przewodnik Gault&Millau. Rok później od tej samej organizacji otrzymał tytuł „Szefa kuchni roku”.

W 2016 roku Camastra doczekał się pierwszej gwiazdki Michelina. Zdobył ją dla warszawskiej restauracji „Senses”, w której pracował od chwili jej otwarcia  2015 roku. To była druga w Polsce gwiazdka Michelin.

Co dalej z gwiazdkowymi restauracjami w Polsce?

Co się stanie restauracją, z którą Andrea Camastra był związany przez ostatnie lata? Ostatnią informację „Senses” opublikowała na swoich kanałach społecznościowych w czerwcu 2020 roku.

W komunikacie można przeczytać, że lokal zawiesza działalność. Jak dotąd nie pojawiła się żadna informacja na temat ponownego otwarcia restauracji.

Po znakiem zapytania stoi też los innej polskiej gwiazdkowej restauracji. Chodzi o „Atelier Amaro”, którą założył Wojciech Modest Amaro. W 2013 roku jako pierwsza w Polsce restauracja otrzymała gwiazdkę Michelina.

W dalszym ciągu na oficjalnej stronie restauracji znajduje się komunikat: „atelier zamknięte do odwołania”. Jednak Wojciech Modest Amaro nie próżnował i otworzył w lipcu 2020 „Heart by Amaro”, drugą restaurację, którą nazywa swoim „autorskim bistro”. „Heart by Amaro” znajduje się w zakopiańskim hotelu „Nosalowy Park”.

Trzecia i jak dotąd ostatnia polska restauracja, która otrzymała gwiazdkę Michelin – mieszcząca się na krakowskim Kazimierzu „Bottiglieria 1881” – również zawiesiła działalność w trakcie pandemii. Jednak wiosną 2021 roku otworzyła się ponownie i nadal funkcjonuje jako jedyna gwiazdkowa restauracja w Polsce. Szefem kuchni jest Przemysław Klima. Dla „Bottiglierii” zdobył gwiazdkę w 2020 roku.

Andrea Camastra, jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którzy zdobyli prestiżową gwiazdkę Michelin, otwiera niebawem nową restaurację.

Pochodzący z Włoch szef kuchni, odpowiadający za sukces – i gwiazdkę Michelin – warszawskiej restauracji Senses, chyba na dobre zadomowił się w Polsce. Camastra poinformował ostatnio, że startuje z nowym projektem. To będzie nowa restauracja, jego autorski projekt.

Pozostało 90% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?