Szefowa kuchni z restauracji Nobu: jedzcie sushi palcami

Jeśli wciąż się wahacie, co zrobić, gdy w restauracji kelner stawia przed wami porcję sushi, mamy ostateczne wyjaśnienie: odłóżcie pałeczki i jedzcie palcami

Publikacja: 12.10.2020 14:29

Szefowa kuchni z restauracji Nobu: jedzcie sushi palcami

Foto: Fot: Kyle Head/Unsplash

Jedzenie sushi za pomocą pałeczek wielu osobom wydaje się naturalnym rozwiązaniem, ale zdaniem Eleni Manousou, pierwszej kobiety na stanowisku szefa kuchni w sieci hoteli Nobu, pałeczki przydatne są jedyne, jeśli porcję sushi zamierzamy zamoczyć w sosie sojowym. W innych sytuacjach sushi najlepiej jeść rękami. „Nie ma czasu na zwłokę, gdy na stole pojawia się sushi, trzeba je zjeść” – zachęca Manousou w rozmowie z dziennikiem „Daily Mail”.

Czytaj też: Yannick Lohou, szef warszawskiej restauracji w Nobu Hotel: „Styl Nobu kopiują ludzie na całym świecie”

Jak jeść sushi? Szefowa kuchni z restauracji Nobu tłumaczy

Pochodząca z Grecji Eleni podzieliła się kilkoma innymi poradami, o których warto pamiętać przed wyprawą do restauracji na sushi. Manousou odradza na przykład sięganie po chrzan wasabi, jej zdaniem ta przyprawa prawie niemal nigdy nie pasuje do sushi i przysłania swoim smakiem to, co najważniejsze – czyli smak ryby.

„Wolę smak świeżo startego wasabi niż pasty oferowanej w restauracjach” – mówi Manousou, szefowa restauracji w hotelu Nobu w hiszpańskiej Marbelli. Eleni doradza łączenie sushi z sosem sojowym, ale w małych ilościach, tak, by słony sos nie przysłaniał smaków ryby i ryżu.

Podobnie jak wszyscy szefowie kuchni w Nobu, również Manousou musiała przejść szkolenie u Nobuyukiego Matsuhisy, współtwórcy sieci restauracji i hoteli Nobu. Restauracja w Marbelli należy do kompleksu Puente Romano, popularnego celu podróży dla fanów kuchni andaluzyjskiej, a także dla szukających odpoczynku celebrytów takich jak Roger Federer. I choć szefowa kuchni doradza ostatecznie wypracowanie własnego sposobu na jedzenie, to w kwestii savoir vivre’u dotyczącego sushi warto wierzyć jej na słowo.

Źródło: Daily Mail 

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?