Znamy datę otwarcia hotelu Roberta De Niro w Warszawie

Nobu Hotel Warsaw rusza w czerwcu, rezerwować pokoje można od dzisiaj. Tak będzie wyglądać nowy luksusowy punkt na mapie stolicy.

Publikacja: 03.03.2020 12:01

Znamy datę otwarcia hotelu Roberta De Niro w Warszawie

Foto: Fot: NOBU

Luksusowy, lifestyle’owy hotel Roberta De Niro, Nobu Matsuhisy i Meira Tepera zostanie otwarty 2 czerwca 2020 roku. W ciągu prawie 30 lat, które minęły od otwarcia pierwszej restauracji Nobu i De Niro, wspólne przedsięwzięcie tej pary rozrosło się do pokaźnych rozmiarów. Jak wygląda historia współpracy szefa kuchni i słynnego aktora i jak będzie się prezentował warszawski Nobu Hotel?

Robert De Niro: aktor i hotelarz

Po otwarciu japońskiej restauracji „Matsuhisa” w Los Angeles w 1987 roku Nobuyuki „Nobu” Matsuhisa stał się sensacją wśród hollywoodzkich celebrytów. Jego podejście do kuchni japońskiej było niecodzienne, Nobu łączył tradycyjne azjatyckie przepisy z elementami kuchni latynoamerykańskiej. 

W 1993 roku Robert De Niro zaprosił mistrza kuchni do pracy nad wspólnym przedsięwzięciem, którym była nowojorska restauracja sushi pod nazwą Nobu. Otwarto ją w 1994 roku. Okazała się wielkim sukcesem i wkrótce zaczęły powstawać kolejne restauracje Nobu. 

Przyjaźń obu panów zaowocowała między innymi wspólnym występem w filmie „Casino” Martina Scorsese, ale to w biznesie duet Nobu – De Niro miał osiągnąć największe sukcesy.

W ciągu kolejnych 27 lat ich wspólna firma, w której wspólnikami są też nowojorski restaurator Drew Nieporent i producent filmowy Meir Teper, otwierała kolejne restauracje na całym świecie. Dziś jest ich łącznie 40. 

Od 2009 roku zaczęły powstawać również hotele pod nazwą Nobu. Ich liczba w ostatnich latach rośnie wręcz lawinowo. Jeszcze w 2017 roku na całym świecie było 7 hoteli sieci, pod koniec 2020 ma być ich już 20.

""

Otwarcie Nobu Hotel Warsaw już w czerwcu (Fot: Nobu)

sukces.rp.pl

Kuchnia fusion i designerskie detale

Wszystkie obiekty sieci Nobu Hotel charakteryzuje połączenie współczesnego designu i tradycji japońskiego minimalizmu. Uzupełnienie stanowią wyjątkowe doświadczenia kulinarne, na które mogą liczyć goście.

Nobu Matsuhisa słynie z kuchni fusion, w której w nowoczesny sposób łączy japońską tradycję kulinarną i peruwiańskie przepisy.

W Peru, jednym z najmodniejszych obecnie kulinarnie krajów, pracował przez wiele lat jako szef kuchni. Jego najsłynniejsze dania, takie jak czarny dorsz z aksamitnym sosem miso, znajdą się również w menu warszawskiego Nobu Hotel.

Hotel Roberta De Niro powstanie na miejscu innego znanego hotelu w Warszawie. Zastąpi Hotel Rialto u zbiegu Wilczej i Emilii Plater. Modernizacja i rozbudowa budynku pochłonęła 100 mln złotych. Za koncepcję odpowiada Medusa Group, pracownia mająca na koncie wiele rewitalizacji budynków przemysłowych (jak Bolko Loft w Bytomiu).

To studio zaprojektowało również wnętrza warszawskiej Hali Koszyki, znajdującej się zaledwie kilka kroków od miejsca, w którym powstaje Nobu Hotel. Również część wnętrz hotelu Roberta De Niro została zaprojektowana przez Medusa Group (we współpracy ze studiem PCH).

""

Odrestaurowany budynek Hotelu Rialto/ fot. Nobu

sukces.rp.pl

Oprócz 117 pokoi oraz  restauracji, w Nobu Hotel Warsaw znajdzie się także strefa wellness,  Nobu Café, Nobu Bar oraz przestrzeń eventowa. Rezerwacje można składać od dziś. Ceny zaczynają się od 840 zł za noc. Najdroższy apartament to wydatek 4220 zł za noc.  

Luksusowy, lifestyle’owy hotel Roberta De Niro, Nobu Matsuhisy i Meira Tepera zostanie otwarty 2 czerwca 2020 roku. W ciągu prawie 30 lat, które minęły od otwarcia pierwszej restauracji Nobu i De Niro, wspólne przedsięwzięcie tej pary rozrosło się do pokaźnych rozmiarów. Jak wygląda historia współpracy szefa kuchni i słynnego aktora i jak będzie się prezentował warszawski Nobu Hotel?

Robert De Niro: aktor i hotelarz

Pozostało 86% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?