Według najbardziej aktualnych danych do połowy sierpnia na świecie, po pierwszej fali pandemii, działalność wznowiło 83 procent restauracji nagrodzonych przynajmniej jedną gwiazdką Michelin.
W Europie sytuacja bardzo poprawiła się (aż o 10 punktów procentowych) w Wielkiej Brytanii, tam gości przyjmuje teraz 73 procent restauracji wyróżnionych w słynnym czerwonym przewodniku kulinarnym. Bardzo dobrze sytuacja wygląda też w Danii, Portugalii czy Irlandii (odpowiednio 88, 78 i 85 procent czynnych lokali).
Czytaj też: „Artysta kuchni”: Wojciech Amaro z prestiżowym wyróżnieniem
W Azji na czele są Hongkong (90 procent otwartych restauracji) i Makau (80 procent). Na drugim biegunie są takie kraje jak Brazylia czy USA, w których jeszcze daleko od opanowania pandemii koronawirusa. W Brazylii czynnych jest obecnie 44 procent restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin, w Stanach jest jeszcze gorzej – tam działa tylko 14 procent lokali wyróżnionych w „Guide Rouge”.
Restauracje z gwiazdką Michelin w Polsce
W Polsce jak dotąd jedynie trzy restauracje otrzymały gwiazdkę Michelin. To Atelier Amaro (wyróżnienie w 2013 roku, utrzymane do dzisiaj), Senses (gwiazdka w 2016 roku) oraz Bottiglieria 1881 z Krakowa (gwiazdka Michelin w 2020 roku).
Wojciech Amaro nie zdecydował się na razie na otwarcie swojej warszawskiej restauracji Atelier Amaro, termin jej ponownego uruchomienia pozostaje nieznany. Ruszył za to jego nowy lokal, Heart by Amaro w Zakopanem. To miejsce nieco w innym stylu niż warszawskie Atelier Amaro,, ulokowane w zabytkowej willi w Zakopanem w hotelu Nosalowy Park, nawiązujące do polskiej kuchni i tradycji Podhala. Wojciech Amaro nazywa tę restaurację „autorskim bistro”.