8 na 10 lokali z gwiazdką Michelin znów działa. A w Polsce?

Firma Michelin, wydawca słynnego przewodnika kulinarnego, stworzyła „barometr”, by na bieżąco badać sytuację restauracji na świecie po pandemii. W Polsce jest pod tym względem dużo gorzej niż w innych krajach Europy

Publikacja: 27.08.2020 11:38

8 na 10 lokali z gwiazdką Michelin znów działa. A w Polsce?

Foto: Wojciech Amaro w restauracji Heart by Amaro w Zakopanem otwartej w hotelu Nosalowy Park. Fot: Facebook/Nosalowy Park Hotel & Spa

Według najbardziej aktualnych danych do połowy sierpnia na świecie, po pierwszej fali pandemii, działalność wznowiło 83 procent restauracji nagrodzonych przynajmniej jedną gwiazdką Michelin.

W Europie sytuacja bardzo poprawiła się (aż o 10 punktów procentowych) w Wielkiej Brytanii, tam gości przyjmuje teraz 73 procent restauracji wyróżnionych w słynnym czerwonym przewodniku kulinarnym. Bardzo dobrze sytuacja wygląda też w Danii, Portugalii czy Irlandii (odpowiednio 88, 78 i 85 procent czynnych lokali).

Czytaj też: „Artysta kuchni”: Wojciech Amaro z prestiżowym wyróżnieniem

W Azji na czele są Hongkong (90 procent otwartych restauracji) i Makau (80 procent). Na drugim biegunie są takie kraje jak Brazylia czy USA, w których jeszcze daleko od opanowania pandemii koronawirusa. W Brazylii czynnych jest obecnie 44 procent restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin, w Stanach jest jeszcze gorzej – tam działa tylko 14 procent lokali wyróżnionych w „Guide Rouge”.

Restauracje z gwiazdką Michelin w Polsce

W Polsce jak dotąd jedynie trzy restauracje otrzymały gwiazdkę Michelin. To Atelier Amaro (wyróżnienie w 2013 roku, utrzymane do dzisiaj), Senses (gwiazdka w 2016 roku) oraz Bottiglieria 1881 z Krakowa (gwiazdka Michelin w 2020 roku).

Wojciech Amaro nie zdecydował się na razie na otwarcie swojej warszawskiej restauracji Atelier Amaro, termin jej ponownego uruchomienia pozostaje nieznany. Ruszył za to jego nowy lokal, Heart by Amaro w Zakopanem. To miejsce nieco w innym stylu niż warszawskie Atelier Amaro,, ulokowane w zabytkowej willi w Zakopanem w hotelu Nosalowy Park, nawiązujące do polskiej kuchni i tradycji Podhala. Wojciech Amaro nazywa tę restaurację „autorskim bistro”.

Warszawska restauracja Senses, w której szefem kuchni jest Włoch Andrea Camastra, po pandemii pozostaje zamknięta. Według nieoficjalnych informacji ponowne otwarcie Senses może nastąpić na jesieni, ale to nic pewnego. Na razie jednoznacznego komunikatu brak, właściciele pozostawiają miłośnikom wyrafinowej kuchni nadzieję, ale bez konkretów.

Działa za to krakowska Bottiglieria 1881, nagrodzona w tym roku gwiazdką  Michelin. Restauracja na krakowskim Kazimierzu, w której szefem kuchni jest Przemysław Klima, wcześniej zdobywający wiedzę i umiejętności między innymi w Senses i Atelier Amaro, po lockdownie w Polsce wróciła do funkcjonowania i przyjmuje gości.

Według najbardziej aktualnych danych do połowy sierpnia na świecie, po pierwszej fali pandemii, działalność wznowiło 83 procent restauracji nagrodzonych przynajmniej jedną gwiazdką Michelin.

W Europie sytuacja bardzo poprawiła się (aż o 10 punktów procentowych) w Wielkiej Brytanii, tam gości przyjmuje teraz 73 procent restauracji wyróżnionych w słynnym czerwonym przewodniku kulinarnym. Bardzo dobrze sytuacja wygląda też w Danii, Portugalii czy Irlandii (odpowiednio 88, 78 i 85 procent czynnych lokali).

Pozostało 80% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?