Warszawska restauracja z gwiazdką Michelina wróci jesienią

Restauracja Senses przez 3 lata z rzędu utrzymała wyróżnienie prestiżowego przewodnika Michelin.

Publikacja: 01.07.2020 08:00

Fot: Senses

Fot: Senses

Foto: Fot: Senses

Warszawska restauracja Senses uchodzi za jedną z najlepszych w Polsce, co potwierdzają zarówno prestiżowe wyróżnienia, jak i kolejni utalentowani szefowie kuchni, którzy zaliczyli okres pracy w Senses, by później rozwijać swój talent na własną rękę – tacy jak z Przemysław Klima z Bottiglierii 1881. Tak jak wszystkie restauracje w czasie pandemii, Senses nie przyjmowało gości. Otwarcie nie oznacza jednak błyskawicznego powrotu do działalności.

Na postojowym z gwiazdką

O zmianach i wydłużonym okresie zamknięcia przedstawiciele restauracji poinformowali w komunikacie, opublikowanym w mediach społecznościowych. Data powrotu nie jest jeszcze znana, ale realnym terminem jest jesień.  „Po tej wymuszonej przerwie wrócimy ze zdwojoną energią, masą nowych pomysłów i nadzieją na lepsze i zdrowsze jutro” – czytamy w informacji.

Kilka dni temu restauracja utrzymała prestiżową gwiazdkę Michelin, którą po raz pierwszy została nagrodzona w 2016 roku. Oprócz wyróżnienia słynnego przewodnika Senses w ubiegłym roku znalazło się na liście 50 Best Discovery, przygotowanej przez The World’s 50 Best Restaurants, coraz lepiej oceniana jest również przez inspektorów Gault&Millau.

Czytaj też: Co dalej ze słynnymi nagrodami dla restauracji?

Pandemia nie ominęła największych

Przewodnik Michelin regularnie informuje o tym, ile restauracji po pandemii jest już gotowych na przyjęcie gości. W ostatnich tygodniach do regularnej działalności wróciło 66% wyróżnionych miejsc. Dla niektórych z nich pandemia była jednak okazją do przemyślenia dotychczasowego profilu działalności i wprowadzenia – choćby chwilowych – zmian.

Więcej o gastronomicznej rzeczywistości po pandemii przeczytacie w wywiadzie z twórcami Restaurant Week

W ostatnich tygodniach kopenhaska Noma została burgerownią. Ten ruch zapewnił restauracji ciągnące się w nieskończoność kolejki pod lokalem, ponad 1400 burgerów sprzedanych w zaledwie 4 godziny i niesłabnące zainteresowanie w pierwszych dniach lata. Nowe menu i rozwiązania zapowiedziała też francuska Mirazur, restauracje takie jak Alinea w Chicago przystosowały się też do przygotowania posiłków na dowóz.

 

Warszawska restauracja Senses uchodzi za jedną z najlepszych w Polsce, co potwierdzają zarówno prestiżowe wyróżnienia, jak i kolejni utalentowani szefowie kuchni, którzy zaliczyli okres pracy w Senses, by później rozwijać swój talent na własną rękę – tacy jak z Przemysław Klima z Bottiglierii 1881. Tak jak wszystkie restauracje w czasie pandemii, Senses nie przyjmowało gości. Otwarcie nie oznacza jednak błyskawicznego powrotu do działalności.

Na postojowym z gwiazdką

Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?