Warszawska restauracja z gwiazdką Michelina wróci jesienią

Restauracja Senses przez 3 lata z rzędu utrzymała wyróżnienie prestiżowego przewodnika Michelin.

Publikacja: 01.07.2020 08:00

Fot: Senses

Fot: Senses

Foto: Fot: Senses

Warszawska restauracja Senses uchodzi za jedną z najlepszych w Polsce, co potwierdzają zarówno prestiżowe wyróżnienia, jak i kolejni utalentowani szefowie kuchni, którzy zaliczyli okres pracy w Senses, by później rozwijać swój talent na własną rękę – tacy jak z Przemysław Klima z Bottiglierii 1881. Tak jak wszystkie restauracje w czasie pandemii, Senses nie przyjmowało gości. Otwarcie nie oznacza jednak błyskawicznego powrotu do działalności.

Na postojowym z gwiazdką

O zmianach i wydłużonym okresie zamknięcia przedstawiciele restauracji poinformowali w komunikacie, opublikowanym w mediach społecznościowych. Data powrotu nie jest jeszcze znana, ale realnym terminem jest jesień.  „Po tej wymuszonej przerwie wrócimy ze zdwojoną energią, masą nowych pomysłów i nadzieją na lepsze i zdrowsze jutro” – czytamy w informacji.

Kilka dni temu restauracja utrzymała prestiżową gwiazdkę Michelin, którą po raz pierwszy została nagrodzona w 2016 roku. Oprócz wyróżnienia słynnego przewodnika Senses w ubiegłym roku znalazło się na liście 50 Best Discovery, przygotowanej przez The World’s 50 Best Restaurants, coraz lepiej oceniana jest również przez inspektorów Gault&Millau.

Czytaj też: Co dalej ze słynnymi nagrodami dla restauracji?

Pandemia nie ominęła największych

Przewodnik Michelin regularnie informuje o tym, ile restauracji po pandemii jest już gotowych na przyjęcie gości. W ostatnich tygodniach do regularnej działalności wróciło 66% wyróżnionych miejsc. Dla niektórych z nich pandemia była jednak okazją do przemyślenia dotychczasowego profilu działalności i wprowadzenia – choćby chwilowych – zmian.

Więcej o gastronomicznej rzeczywistości po pandemii przeczytacie w wywiadzie z twórcami Restaurant Week

W ostatnich tygodniach kopenhaska Noma została burgerownią. Ten ruch zapewnił restauracji ciągnące się w nieskończoność kolejki pod lokalem, ponad 1400 burgerów sprzedanych w zaledwie 4 godziny i niesłabnące zainteresowanie w pierwszych dniach lata. Nowe menu i rozwiązania zapowiedziała też francuska Mirazur, restauracje takie jak Alinea w Chicago przystosowały się też do przygotowania posiłków na dowóz.

 

Warszawska restauracja Senses uchodzi za jedną z najlepszych w Polsce, co potwierdzają zarówno prestiżowe wyróżnienia, jak i kolejni utalentowani szefowie kuchni, którzy zaliczyli okres pracy w Senses, by później rozwijać swój talent na własną rękę – tacy jak z Przemysław Klima z Bottiglierii 1881. Tak jak wszystkie restauracje w czasie pandemii, Senses nie przyjmowało gości. Otwarcie nie oznacza jednak błyskawicznego powrotu do działalności.

Na postojowym z gwiazdką

Kuchnia
Japońska kuchnia podbija świat. Liczba restauracji wystrzeliła w ciągu dekady
Kuchnia
Restauracje przechytrzyły Google'a. Algorytm wyszukiwarki okazał się bezradny
Kuchnia
Sukces polskiej kuchni: przysmak z Polski wyróżniony. Za nami Włosi i Hiszpanie
Kuchnia
Jedźcie i jedzcie! Polska na wysokim miejscu w ważnym rankingu dla miłośników dobrej kuchni
Kuchnia
Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak
Materiał Promocyjny
Jakie technologie czy też narzędzia wspierają transformację cyfrową biznesu?