W ostatnich tygodniach na skraju zamknięcia znalazło się wiele najlepszych restauracji na świecie. To pokazuje, że restauratorzy i szefowie kuchni mają w czasie pandemii o wiele poważniejsze zmartwienia, niż myślenie o gwiazdkach i notach w przewodnikach kulinarnych.
Jednak najważniejsze nagrody w branży gastronomicznej to potężne wydarzenia, które w czasach kryzysu muszą szukać nowych rozwiązań tak, jak targi zegarkowe czy pokazy mody. Jak na Covid-19 zareagowali organizatorzy największych z nich?
Ewolucja i nadzieja
„World’s 50 Best” już w marcu zdecydowało o odwołaniu tegorocznych nagród. Po wirtualnym przyznaniu nagród dla 50 najlepszych restauracji w Azji organizatorzy przenieśli kolejną edycję na 2021 rok.
W tym tygodniu William Drew z World’s 50 Best w komunikacie zapowiedział ewolucję formuły przyznawania tych nagród, uzależnioną od tego, jak będzie wyglądać branża w okresie wychodzenia z kryzysu.