Od lutego 2021 roku organizatorzy tegorocznej edycji konkursu Best Chef Awards Powered by Perlage dla najlepszych szefów kuchni na świecie, codziennie prezentowali jednego kandydata do nagrody. Prezentacje dobiegły końca i poznaliśmy pełna listę nominowanych, spośród nich we wrześniu 2021 roku zostanie wyłoniony zwycięzca tegorocznej edycji Best Chef Awards. Wśród nich znaleźli się tej dwaj szefowie kuchni z Polski – Przemysław Klima, szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej restauracji La Bottiglieria 1881 wyróżnionej gwiazdką Michelin oraz Jan Sobecki, pracujący dla holenderskiej restauracji Tribeca.

Setka kandydatów wyłaniana jest dzięki głosom ubiegłorocznych nominowanych, a o ostatecznej kolejności i zwycięzcach decyduje głosowanie całej dwusetki, łącznie z głosującą na swoich kolegów tegoroczną czołówką oraz grupą branżowych ekspertów. W lipcu wystartuje też głosowanie publiczności, które potrwa miesiąc i wyłoni zwycięzcę w kategorii Fol-Lovers Award. Finał tegorocznej, piątek edycji odbędzie się w dniach 13-15 września w Amsterdamie.

Przemysław Klima doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach świata, w tym w słynnej kopenhaskiej restauracji Noma, która w ostatnich 20 latach stała się prawdziwą kuźnią dla największych talentów europejskiej (i nie tylko) kuchni. Przed otwarciem własnej restauracji Bottiglieria 1881 Klima pracował też w gwiazdkowych restauracjach w Warszawie – w Senses i Atelier Amaro.

Czytaj też: Wywiad z Przemysławem Klimą: „Druga gwiazdka Michelin? Jest moim w zasięgu”

Jan Sobecki od prawie pięciu lat związany jest z restauracją Tribeca, nagrodzoną dwiema gwiazdkami Michelin i działającą w Haaze, mieście na peryferiach Eindhoven. Podstawą kuchni Sobeckiego jest francuska sztuka kulinarna, zestawiona z wpływami z całego świata. Mimo tego eklektyzmu, Tribeca charakteryzuje się wg słów samego szefa kuchni „prostotą, jakością i pasją”.

Dotychczasowe finały Best Chef Awards odbyły się w Warszawie, Mediolanie i Barcelonie, a zeszłoroczna edycja miała finał wirtualny. Pierwszym zwycięzcą w 2017 roku został Hiszpan Joan Roca, który powtórzył sukces w kolejnym roku, by w 2019 zająć drugie miejsce i ustąpić tylko Björnowi Frantzénowi ze Szwecji. Ubiegłoroczna edycja przypomniała o wpływie Nomy na kształt dzisiejszej strony gastronomicznej, a zwycięzcą został szef kopenhaskiej restauracji, Rene Redzepi.