UNESCO poszerza listę dziedzictwa: jest też polska specjalność

Lista niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO została poszerzona o 32 nowe pozycje. Wśród nich znalazło się coś, co jest polską tradycją od stuleci.

Publikacja: 24.12.2020 10:36

UNESCO poszerza listę dziedzictwa: jest też polska specjalność

Foto: Fot: Javier Kober/Unsplash

Coraz więcej pracy wykonują dziś za nas roboty, dlatego tradycyjne rzemiosło i rzadkie zawody są dziś niemal tak samo zagrożone wyginięciem, jak wiele gatunków zwierząt. By temu przeciwdziałać, UNESCO stale rozszerza listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. W tym roku, podczas trwającej od 14 do 19 grudnia sesji zdecydowano, że  dopisane do niej zostaną 32 nowe pozycje.

Bartnictwo na liście niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO

Wśród nich znalazło się bartnictwo, czyli forma pszczelarstwa polegająca na hodowli miodu w dziuplach wydrążonych w drzewach. Choć kultywowana w Polsce i na Białorusi tradycja jest w zaniku od dziesiątków lat, to w uzasadnieniu komitetu można znaleźć dowody świadczące o tym, że jest to zawód dość współczesny w swoich proekologicznych podstawach:

Bartnicy w szczególny sposób troszczą się o pszczoły, starając się minimalizować wszelkie zakłócenia w ich naturalnym cyklu życia. Kultura bartnicza dała początek wielu praktykom społecznym oraz tradycjom kulinarnym i leczniczym, a także sprzyja poczuciu wspólnoty i świadomości odpowiedzialności za środowisko.

Zegarmistrzostwo w przeciwieństwie do bartnictwa nie wydaje się zawodem wymierającym, ale sztuka tworzenia zegarków mechanicznych z pewnością jest częścią niematerialnego dziedzictwa. Dotyczy to zwłaszcza takich krajów jak Francja czy Szwajcaria, gdzie umiejętności z zakresu mechaniki artystycznej widać na każdym kroku w architekturze, przestrzeni miejskiej czy życiu codziennym.

Czytaj też: Wybrano kulinarne symbole miast Europy. Moskwa zaskakuje

Algieria, Mauretania, Maroko i Tunezja do rangi sztuki doprowadziły produkcję i sztukę kulinarną opartą na kaszy kuskus. Paragwajczycy słyną z tradycji przygotowania terere, czyli yerba mate na zimno, Malta – z chleba ftira, a Azerbejdżan z dorocznego festiwalu poświęconego uprawie i kulturowej roli owoców granatu. Wśród dodanych w tym roku pozycji znalazły się też zawody w koszeniu trawy w Bośni i Hercegowinie, medytacyjna technika Taijiquan z Chin czy ręczna produkcja ozdób choinkowych z dmuchanego szkła, w której specjalizują się Czesi. Lista 32 tradycji wybranych przez Międzyrządowy Komitet ds. Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego została opublikowana na stronie UNESCO.

Coraz więcej pracy wykonują dziś za nas roboty, dlatego tradycyjne rzemiosło i rzadkie zawody są dziś niemal tak samo zagrożone wyginięciem, jak wiele gatunków zwierząt. By temu przeciwdziałać, UNESCO stale rozszerza listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. W tym roku, podczas trwającej od 14 do 19 grudnia sesji zdecydowano, że  dopisane do niej zostaną 32 nowe pozycje.

Bartnictwo na liście niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO

Pozostało 81% artykułu
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?
Kuchnia
Tylko kawa, herbata i woda. Nietypowa „dieta mnicha” premiera Wielkiej Brytanii
Kuchnia
Wafu: włoska kuchnia doprawiona po azjatycku. Kulinarny trend 2024 roku?