Polska jeszcze w tym roku miała 3 restauracje z gwiazdką Michelin. Były to warszawskie Atelier Amaro i restauracja Senses, a także krakowska Bottiglieria 1881. Koronawirus jednak wszystko pozmieniał. Branża gastronomiczna należy do najbardziej poszkodowanych przez pandemię. W czasach, w których zachowanie dystansu stało się koniecznością, normalne funkcjonowanie restauracji nie jest możliwe. Dlatego wiele lokali boryka się z problemami, a niektóre musiały zawiesić funkcjonowanie.
Czytaj też: Yannick Lohou, szef kuchni restauracji Nobu: „Styl Nobu kopiują ludzie na całym świecie”
W szczególny sposób dotyczy do restauracji serwujących kuchnię fine dining. O ile można zamówić na wynos pizzę czy ramen, o tyle zamówienie dostawy z restauracji, w której najważniejsza rolę gra kreacja szefa kuchni i całościowe „doświadczenie”, staje się niemożliwe.
Już tylko dwie gwiazdki Michelin w Polsce
Zastanawialiśmy się, jaki skutek dla branży gastro przyniesie pandemia, teraz zaczynamy widzieć skutki. Rok 2020 kończymy jedynie z dwiema restauracjami z gwiazdką Michelin – w ubiegłym tygodniu wręczono formalnie tegoroczne gwiazdki, otrzymały je restauracje: Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 w Krakowie.
Trzecia restauracja, warszawska Senses, pół roku temu zawiesiła funkcjonowanie. To smutny akcent, którym kończy się ten niełatwy rok. Co będzie dalej z Senses? Nie wiadomo. Właściciele pozostawiają furtkę i dają nadzieję miłośnikom kuchni, ale rzeczywistość jest nieubłagana, pandemia ciągnie się, a ruch do restauracji szybko nie wróci. Czy zatem wróci Senses, lokal o którym mówiło się, że to najlepsza restauracja w Polsce?