Ten raport pokazuje, dlaczego restauracje pozostaną zamknięte

To smutne wieści dla restauratorów, ale także dla klientów restauracji. Marzymy o tym, by znowu pójść ze znajomymi na kolację czy wino. Na to się jednak nie zanosi. Z nowych badań wynika, że nawet wielometrowy dystans między klientami nie chroni przed zakażeniem w zamkniętych, klimatyzowanych pomieszczeniach takich jak restauracje czy kawiarnie.

Publikacja: 17.12.2020 09:32

Ten raport pokazuje, dlaczego restauracje pozostaną zamknięte

Foto: Fot: Kazuo Ota/Unsplash

Obowiązkowe zachowanie dwumetrowego dystansu nie uchroni przed transmisją koronawirusa, jeśli znajdziemy się w pomieszczeniu z klimatyzacją – wynika z nowego badania opublikowanego przez „Journal of Korean Medical Science”.

Nowy raport: Jakie jest ryzyko zakażenia koronawirusem w restauracjach?

Autorzy badania przeanalizowali dane dotyczące zakażeń, do których doszło na początku 2020 roku w jednej z restauracji w Korei Południowej. To kolejne potwierdzenie, że spożywanie posiłków w restauracjach należy do najbardziej ryzykownych aktywności w czasie pandemii.

Czytaj też: Koniec ery mięsa. Za 15 lat produkty zwierzęce całkowicie znikną z naszej diety. Dzieci pokolenia Z będą w stu procentach weganami

Do przeprowadzenia analizy naukowcy przeprowadzili szereg wywiadów, uwzględnili także dane z kamer monitoringu i telefonów komórkowych. Okazało się, że dwóch mężczyzn zostało zarażonych przez trzeciego, przechodzącego Covid-19 bezobjawowo, mimo że całą trójka spędziła w tej samej restauracji zaledwie 5 minut.

Co więcej, dwójkę zakażonych i zarażającego dzieliło co najmniej sześć metrów. Zdaniem naukowców głównym winowajcą był zainstalowany w restauracji klimatyzator, umożliwiający błyskawiczną transmisję wirusa w pomieszczeniu.

Podobnych testów i symulacji jest więcej. We wrześniu amerykańska agencja rządowa CDC, zajmująca się chorobami zakaźnymi,  opublikowała badanie pokazujące, że ryzyko zarażenia wirusem w przypadku osób dorosłych wzrastało dwukrotnie, jeśli zarażony przynajmniej raz w ciągu dwóch tygodni przed testem zjadł posiłek w restauracji.

Niezależnie od badań szybki powrót restauracji na razie wydaje się wykluczony. W środę Światowa Organizacja Zdrowia zaapelowała do Europejczyków, by nie rezygnowali z maseczek nawet podczas spotkań świątecznych w gronie rodziny. Komunikat WHO mówi o „wysokim ryzyku” nowej fali infekcji na początku 2021 roku. W tym tygodniu kolejne kraje Europy, jak Niemcy czy Holandia, zwiększyły restrykcje związane z pandemią przed nadchodzącymi świętami, zamknięto m.in szkoły, teatry i siłownie.

Obowiązkowe zachowanie dwumetrowego dystansu nie uchroni przed transmisją koronawirusa, jeśli znajdziemy się w pomieszczeniu z klimatyzacją – wynika z nowego badania opublikowanego przez „Journal of Korean Medical Science”.

Nowy raport: Jakie jest ryzyko zakażenia koronawirusem w restauracjach?

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?