Szukaj

Przełom: wegański bekon w restauracji z gwiazdką Michelin

Świat fine diningu czeka wstrząs: pierwsza restauracja nagrodzona gwiazdką Michelin zaczęła oferować klientom „wegańskie” mięso 

The Harwood Arms w londyńskim Fulham to jedyny pub w stolicy Wielkiej Brytanii, który może pochwalić się gwiazdką Michelin. Od niedawna lokal jest też liderem w innej dziedzinie: to pierwsza restauracja wyróżniona prestiżową gwiazdką francuskiego przewodnika serwująca wegańskie mięso. Bezmięsny „bekon” będzie dostarczany do The Harwood Arms dzięki współpracy z brytyjską firmą THIS, producentem „wegańskiego” mięsa.

Czytaj też: Ani kropli mleka: Lindt będzie sprzedawać wegańską czekoladę

Wegańskie mięso i gwiazdki Michelin

Sally Abe, szefowa kuchni w londyńskim pubie, znana jest z dań mięsnych. Wegański bekon postanowiła wykorzystać do stworzenia nowej wersji potrawy znanej jako „jajka po szkocku”. Danie, składające się m.in. chutneya z czerwonej cebuli i walijskiej kiełbasy Glamorgan, przygotowanego na bazie sera i pora, nie jest w stu procentach wegańskie, bo zakłada użycie jajka, ale wegetarianie będą zadowoleni z takiej potrawy w menu The Harwood Arms.  Z kolei miłośników prawdziwego bekonu czeka zapewne zaskoczenie. 

Wg informacji przekazanych przez firmę THIS sprzedaż mięsa wegańskiego w Wielkiej Brytanii wzrosła podczas pandemii.

Do klientów firmy do tej pory zaliczały się się m.in. sieciowe restauracje, takie jak Honest Burgers czy Abokado, a także supermarkety. Współpraca z The Harwood Arms to otwarcie nowego rozdziału w historii firmy, ale też przełom dla całej branży gastronomicznej, nie tylko na Wyspach.

„Szefowie kuchni w znanych restauracjach do tej pory podchodzili sceptycznie do wegańskich alternatyw dla mięsa. Nasza współpraca stanowi duży krok naprzód w dziedzinie innowacji w żywności opartej na roślinach. Produkty stały się tak realistyczne, że są mile widziane w świecie restauracji fine diningowych” – powiedział Andy Shovel, współzałożyciel THIS.

Źródło: Inews

Zamknij
Zamknij