Przełom: wegański bekon w restauracji z gwiazdką Michelin

Świat fine diningu czeka wstrząs: pierwsza restauracja nagrodzona gwiazdką Michelin zaczęła oferować klientom „wegańskie” mięso

Publikacja: 05.10.2020 20:57

Przełom: wegański bekon w restauracji z gwiazdką Michelin

Foto: Fot: The Harwood Arms

The Harwood Arms w londyńskim Fulham to jedyny pub w stolicy Wielkiej Brytanii, który może pochwalić się gwiazdką Michelin. Od niedawna lokal jest też liderem w innej dziedzinie: to pierwsza restauracja wyróżniona prestiżową gwiazdką francuskiego przewodnika serwująca wegańskie mięso. Bezmięsny „bekon” będzie dostarczany do The Harwood Arms dzięki współpracy z brytyjską firmą THIS, producentem „wegańskiego” mięsa.

Czytaj też: Ani kropli mleka: Lindt będzie sprzedawać wegańską czekoladę

Wegańskie mięso i gwiazdki Michelin

Sally Abe, szefowa kuchni w londyńskim pubie, znana jest z dań mięsnych. Wegański bekon postanowiła wykorzystać do stworzenia nowej wersji potrawy znanej jako „jajka po szkocku”. Danie, składające się m.in. chutneya z czerwonej cebuli i walijskiej kiełbasy Glamorgan, przygotowanego na bazie sera i pora, nie jest w stu procentach wegańskie, bo zakłada użycie jajka, ale wegetarianie będą zadowoleni z takiej potrawy w menu The Harwood Arms.  Z kolei miłośników prawdziwego bekonu czeka zapewne zaskoczenie. 

Wg informacji przekazanych przez firmę THIS sprzedaż mięsa wegańskiego w Wielkiej Brytanii wzrosła podczas pandemii.

Do klientów firmy do tej pory zaliczały się się m.in. sieciowe restauracje, takie jak Honest Burgers czy Abokado, a także supermarkety. Współpraca z The Harwood Arms to otwarcie nowego rozdziału w historii firmy, ale też przełom dla całej branży gastronomicznej, nie tylko na Wyspach.

„Szefowie kuchni w znanych restauracjach do tej pory podchodzili sceptycznie do wegańskich alternatyw dla mięsa. Nasza współpraca stanowi duży krok naprzód w dziedzinie innowacji w żywności opartej na roślinach. Produkty stały się tak realistyczne, że są mile widziane w świecie restauracji fine diningowych” – powiedział Andy Shovel, współzałożyciel THIS.

Źródło: Inews

The Harwood Arms w londyńskim Fulham to jedyny pub w stolicy Wielkiej Brytanii, który może pochwalić się gwiazdką Michelin. Od niedawna lokal jest też liderem w innej dziedzinie: to pierwsza restauracja wyróżniona prestiżową gwiazdką francuskiego przewodnika serwująca wegańskie mięso. Bezmięsny „bekon” będzie dostarczany do The Harwood Arms dzięki współpracy z brytyjską firmą THIS, producentem „wegańskiego” mięsa.

Czytaj też: Ani kropli mleka: Lindt będzie sprzedawać wegańską czekoladę
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?