Magia świąt: w Japonii to czas sushi z kurczakiem w panierce

Sushi kojarzy się wam z rybą? Słusznie, ale zasady są po to, by je łamać. Zwłaszcza, jeśli sprawa dotyczy jednej z ulubionych potraw Japończyków – panierowanego kurczaka.

Publikacja: 07.12.2020 16:18

Magia świąt: w Japonii to czas sushi z kurczakiem w panierce

Foto: Fot: Wyrok A/Unsplash

Kurczak w panierce to jeden z przysmaków w Japonii. Popularność potrawy rozpropagowanej na całym świecie przez sieć KFC w Japonii przybrała takie rozmiary, że śmiało można powiedzieć, iż panierowany drób to jedna z ulubionych potraw Japończyków. Oczywiście, jeśli pod uwagę weźmiemy, że w tym kraju, słynącym z niezwykle bogatej tradycji kulinarnej, o tytuł ulubionego dania walczą setki, jeśli nie tysiące potraw – i zwycięzcy na razie nie widać. 

Sushi z kurczakiem w panierce zamiast surowej ryby

Popularność panierowanego kurczaka w Japonii jest fenomenem, któremu sieć KFC zawdzięcza znakomite wyniki w tym kraju. Szczególnie duże obroty notowane są w grudniu, w okolicy świąt. Polacy w tym okresie zbiorowo nabierają ochoty na śledzie oraz makowiec, a Japończycy pałają chęcią zanurzenia zębów w soczystym panierowanym kurczaku.

"kappa sushi z kurczakiem"

Sushi z kurczakiem? Rok 2020 już niczym nie zaskoczy. Fot: Kappa Sushi

sukces.rp.pl

Żyjemy, jak wiadomo, w rzeczywistości „kultury remiksu”, w której wszystko nie tylko można, ale wręcz trzeba ze sobą mieszać, należy łączyć elementy, by powstawało coś nowego. Efektem takich nieoczekiwanych połączeń jest sushi, w którym surową rybę zastąpiono kawałkami panierowanego kurczaka ozdobionymi girlandami majonezu.

Czytaj też: Szefowa kuchni z restauracji Nobu: jedzcie sushi palcami, a nie pałeczkami

Bywalców restauracji obecność kurczaka na talerzu w tym wypadku nie powinna dziwić. To danie często występuje w karcie dań japońskich knajp. Zazwyczaj jednak to osobna potrawa, serwowana bez związku z sushi. Takeshi Okawara, twórca sieci restauracji Kappa Sushi działających w Japonii, postanowił pójść krok dalej – u niego panierowany kurczak pojawia się po prostu na „klockach” z ryżu.

To odważny miks, ale właściciel nie obawia się buntu klientów, liczy raczej na efekt zaskoczenia. Ma też w menu opcję B – dla osób, które pragną panierowanego kurczaka, ale nie chcą zawracać sobie głowy ryżem, Kappa Sushi serwuje też bardziej klasyczne „nuggetsy” i panierowane kawałki piersi z kurczaka. Na brak chętnych restauracje Kappa Sushi nie powinny narzekać, wszak okres przedświąteczny pachnie w Japonii nie tyle piernikami, co kurczakiem w panierce.

Kurczak w panierce to jeden z przysmaków w Japonii. Popularność potrawy rozpropagowanej na całym świecie przez sieć KFC w Japonii przybrała takie rozmiary, że śmiało można powiedzieć, iż panierowany drób to jedna z ulubionych potraw Japończyków. Oczywiście, jeśli pod uwagę weźmiemy, że w tym kraju, słynącym z niezwykle bogatej tradycji kulinarnej, o tytuł ulubionego dania walczą setki, jeśli nie tysiące potraw – i zwycięzcy na razie nie widać. 

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?