Reklama

Warszawska restauracja z gwiazdką Michelina wróci jesienią

Restauracja Senses przez 3 lata z rzędu utrzymała wyróżnienie prestiżowego przewodnika Michelin.

Publikacja: 01.07.2020 08:00

Fot: Senses

Fot: Senses

Foto: Fot: Senses

Warszawska restauracja Senses uchodzi za jedną z najlepszych w Polsce, co potwierdzają zarówno prestiżowe wyróżnienia, jak i kolejni utalentowani szefowie kuchni, którzy zaliczyli okres pracy w Senses, by później rozwijać swój talent na własną rękę – tacy jak z Przemysław Klima z Bottiglierii 1881. Tak jak wszystkie restauracje w czasie pandemii, Senses nie przyjmowało gości. Otwarcie nie oznacza jednak błyskawicznego powrotu do działalności.

Na postojowym z gwiazdką

O zmianach i wydłużonym okresie zamknięcia przedstawiciele restauracji poinformowali w komunikacie, opublikowanym w mediach społecznościowych. Data powrotu nie jest jeszcze znana, ale realnym terminem jest jesień.  „Po tej wymuszonej przerwie wrócimy ze zdwojoną energią, masą nowych pomysłów i nadzieją na lepsze i zdrowsze jutro” – czytamy w informacji.

Kilka dni temu restauracja utrzymała prestiżową gwiazdkę Michelin, którą po raz pierwszy została nagrodzona w 2016 roku. Oprócz wyróżnienia słynnego przewodnika Senses w ubiegłym roku znalazło się na liście 50 Best Discovery, przygotowanej przez The World’s 50 Best Restaurants, coraz lepiej oceniana jest również przez inspektorów Gault&Millau.

Czytaj też: Co dalej ze słynnymi nagrodami dla restauracji?

Pandemia nie ominęła największych

Przewodnik Michelin regularnie informuje o tym, ile restauracji po pandemii jest już gotowych na przyjęcie gości. W ostatnich tygodniach do regularnej działalności wróciło 66% wyróżnionych miejsc. Dla niektórych z nich pandemia była jednak okazją do przemyślenia dotychczasowego profilu działalności i wprowadzenia – choćby chwilowych – zmian.

Reklama
Reklama
Więcej o gastronomicznej rzeczywistości po pandemii przeczytacie w wywiadzie z twórcami Restaurant Week

W ostatnich tygodniach kopenhaska Noma została burgerownią. Ten ruch zapewnił restauracji ciągnące się w nieskończoność kolejki pod lokalem, ponad 1400 burgerów sprzedanych w zaledwie 4 godziny i niesłabnące zainteresowanie w pierwszych dniach lata. Nowe menu i rozwiązania zapowiedziała też francuska Mirazur, restauracje takie jak Alinea w Chicago przystosowały się też do przygotowania posiłków na dowóz.

 
Kuchnia
Najsłynniejszy mistrz sushi na świecie kończy 100 lat. Jego sekret? „Praca”
Materiał promocyjny
Dziczyzna nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Kuchnia
Dwie pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie. Kulinarna potęga pod Łodzią
Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama