Reklama
Rozwiń
Reklama

Najsłynniejsza restauracja świata w końcu zdobyła trzecią gwiazdkę Michelin

Restauracja Noma w Kopenhadze dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Dlaczego najsłynniejsza restauracja na świecie musiała czekać kilkanaście lat na trzecią gwiazdkę?

Publikacja: 14.09.2021 10:56

Restauracja Noma istnieje od 2003 roku.

Restauracja Noma istnieje od 2003 roku.

Foto: Håkan Dahlström from Malmö, Sweden, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Skandynawia od lat uznawana jest za światowe centrum wybitnej kuchni, region, w którym kulinarna kreatywność osiąga najwyższy poziom i owocuje wyjątkowymi restauracjami. Wśród państw regionu na pierwszym miejscu jest Dania – to kraj, który stanowi epicentrum tej skandynawskiej rewolucji kulinarnej. 

Za jej współtwórcę od zawsze uważany był Rene Redzepi, duński szef kuchni albańskiego pochodzenia, twórca restauracji Noma w Kopenhadze. Do jego lokalu na staż od lat zgłaszają się szefowie kuchni z całego świata. Chcą obcować z kulinarną kreatywnością na najwyższym światowym poziomie i podnosić swoje kwalifikacje. W Nomie pracowali najlepsi polscy szefowie kuchni: między innymi Wojciech Modest Amaro czy Robert Trzópek.

Czytaj więcej

Słynna restauracja ugości „bohaterów pandemii”. Polskich też

To właśnie Wojciech Amaro na swoim Instagramie jako jeden z pierwszych w Polsce ogłosił, że Noma otrzymała w końcu trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Rene Redzepi na to wyróżnienie musiał czekać aż kilkanaście lat. 

Restauracja Noma: trzy gwiazdki w przewodniku Michelin

W tegorocznej edycji przewodnika Michelin trzy gwiazdki otrzymały dwie skandynawskie restauracje: kopenhaska Noma i równie słynne Maemo z z Oslo. Jedna restauracja (Kong Hans Kaelder z Kopenhagi) otrzymała dwie gwiazdki, a 9 innych lokali nagrodzono jedną gwiazdką.

Reklama
Reklama

Na trzecią gwiazdkę Noma musiała czekać ponad dekadę. W świecie gastronomii to cała epoka. W międzyczasie restauracja prowadzona przez Rene Redzepiego przechodziła poważne zmiany. Zdążyła zmienić siedzibę, z pierwotnej lokalizacji przeniosła się do bardziej przestrzennego miejsca połączonego z ogrodem, w którym uprawiane są warzywa wykorzystywane przy tworzeniu potraw.

Rene Redzepi, twórca Nomy

Rene Redzepi, twórca Nomy

Foto: City Foodsters, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

W ostatnich kilkunastu latach Noma kilka razy zagościła też na czele prestiżowej listy World's 50 Best Restaurants, uznawanej za najważniejszy ranking w świecie gastronomii. Zdążyła też na pewien czas zawiesić funkcjonowanie, w czasie pandemii, a także przejść przeobrażenie i funkcjonować przez pewien czas jako bar z burgerami. 

Teraz jednak Noma ponownie działa jako restauracja. Trzecia gwiazdka w przewodniku Michelin to symboliczne ukoronowanie drogi, którą Redzepi przeszedł od 2003 roku, gdy otworzył restaurację Noma w Kopenhadze. Jej uruchomienie zbiegło się z globalną ekspansją nowego trendu kulinarnego zwanego New Nordic, którego Redzepi był jednym z twórców.

To właśnie rozwojowi nowej kuchni nordyckiej zawdzięczamy w dużej mierze to, że dzisiaj szefowie kuchni na całym świecie w swoich potrawach starają się tak silnie akcentować sezonowość potraw i lokalność składników – właśnie to postulowali twórcy ruchu New Nordic. Szerzej o fenomenie New Nordic pisaliśmy w dużym tekście na łamach magazynu „Sukces”

Skandynawia od lat uznawana jest za światowe centrum wybitnej kuchni, region, w którym kulinarna kreatywność osiąga najwyższy poziom i owocuje wyjątkowymi restauracjami. Wśród państw regionu na pierwszym miejscu jest Dania – to kraj, który stanowi epicentrum tej skandynawskiej rewolucji kulinarnej. 

Za jej współtwórcę od zawsze uważany był Rene Redzepi, duński szef kuchni albańskiego pochodzenia, twórca restauracji Noma w Kopenhadze. Do jego lokalu na staż od lat zgłaszają się szefowie kuchni z całego świata. Chcą obcować z kulinarną kreatywnością na najwyższym światowym poziomie i podnosić swoje kwalifikacje. W Nomie pracowali najlepsi polscy szefowie kuchni: między innymi Wojciech Modest Amaro czy Robert Trzópek.

Reklama
Kuchnia
Najsłynniejszy mistrz sushi na świecie kończy 100 lat. Jego sekret? „Praca”
Materiał promocyjny
Dziczyzna nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Kuchnia
Dwie pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie. Kulinarna potęga pod Łodzią
Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Materiał Promocyjny
eSIM w podróży: łatwy dostęp do internetu za granicą, bez opłat roamingowych
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama