Najsłynniejsza restauracja świata w końcu zdobyła trzecią gwiazdkę Michelin

Restauracja Noma w Kopenhadze dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Dlaczego najsłynniejsza restauracja na świecie musiała czekać kilkanaście lat na trzecią gwiazdkę?

Publikacja: 14.09.2021 10:56

Restauracja Noma istnieje od 2003 roku.

Restauracja Noma istnieje od 2003 roku.

Foto: Håkan Dahlström from Malmö, Sweden, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Skandynawia od lat uznawana jest za światowe centrum wybitnej kuchni, region, w którym kulinarna kreatywność osiąga najwyższy poziom i owocuje wyjątkowymi restauracjami. Wśród państw regionu na pierwszym miejscu jest Dania – to kraj, który stanowi epicentrum tej skandynawskiej rewolucji kulinarnej. 

Za jej współtwórcę od zawsze uważany był Rene Redzepi, duński szef kuchni albańskiego pochodzenia, twórca restauracji Noma w Kopenhadze. Do jego lokalu na staż od lat zgłaszają się szefowie kuchni z całego świata. Chcą obcować z kulinarną kreatywnością na najwyższym światowym poziomie i podnosić swoje kwalifikacje. W Nomie pracowali najlepsi polscy szefowie kuchni: między innymi Wojciech Modest Amaro czy Robert Trzópek.

Czytaj więcej

Słynna restauracja ugości „bohaterów pandemii”. Polskich też

To właśnie Wojciech Amaro na swoim Instagramie jako jeden z pierwszych w Polsce ogłosił, że Noma otrzymała w końcu trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Rene Redzepi na to wyróżnienie musiał czekać aż kilkanaście lat. 

Restauracja Noma: trzy gwiazdki w przewodniku Michelin

W tegorocznej edycji przewodnika Michelin trzy gwiazdki otrzymały dwie skandynawskie restauracje: kopenhaska Noma i równie słynne Maemo z z Oslo. Jedna restauracja (Kong Hans Kaelder z Kopenhagi) otrzymała dwie gwiazdki, a 9 innych lokali nagrodzono jedną gwiazdką.

Na trzecią gwiazdkę Noma musiała czekać ponad dekadę. W świecie gastronomii to cała epoka. W międzyczasie restauracja prowadzona przez Rene Redzepiego przechodziła poważne zmiany. Zdążyła zmienić siedzibę, z pierwotnej lokalizacji przeniosła się do bardziej przestrzennego miejsca połączonego z ogrodem, w którym uprawiane są warzywa wykorzystywane przy tworzeniu potraw.

Rene Redzepi, twórca Nomy

Rene Redzepi, twórca Nomy

City Foodsters, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

W ostatnich kilkunastu latach Noma kilka razy zagościła też na czele prestiżowej listy World's 50 Best Restaurants, uznawanej za najważniejszy ranking w świecie gastronomii. Zdążyła też na pewien czas zawiesić funkcjonowanie, w czasie pandemii, a także przejść przeobrażenie i funkcjonować przez pewien czas jako bar z burgerami. 

Teraz jednak Noma ponownie działa jako restauracja. Trzecia gwiazdka w przewodniku Michelin to symboliczne ukoronowanie drogi, którą Redzepi przeszedł od 2003 roku, gdy otworzył restaurację Noma w Kopenhadze. Jej uruchomienie zbiegło się z globalną ekspansją nowego trendu kulinarnego zwanego New Nordic, którego Redzepi był jednym z twórców.

To właśnie rozwojowi nowej kuchni nordyckiej zawdzięczamy w dużej mierze to, że dzisiaj szefowie kuchni na całym świecie w swoich potrawach starają się tak silnie akcentować sezonowość potraw i lokalność składników – właśnie to postulowali twórcy ruchu New Nordic. Szerzej o fenomenie New Nordic pisaliśmy w dużym tekście na łamach magazynu „Sukces”

Skandynawia od lat uznawana jest za światowe centrum wybitnej kuchni, region, w którym kulinarna kreatywność osiąga najwyższy poziom i owocuje wyjątkowymi restauracjami. Wśród państw regionu na pierwszym miejscu jest Dania – to kraj, który stanowi epicentrum tej skandynawskiej rewolucji kulinarnej. 

Za jej współtwórcę od zawsze uważany był Rene Redzepi, duński szef kuchni albańskiego pochodzenia, twórca restauracji Noma w Kopenhadze. Do jego lokalu na staż od lat zgłaszają się szefowie kuchni z całego świata. Chcą obcować z kulinarną kreatywnością na najwyższym światowym poziomie i podnosić swoje kwalifikacje. W Nomie pracowali najlepsi polscy szefowie kuchni: między innymi Wojciech Modest Amaro czy Robert Trzópek.

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?