Skandynawia od lat uznawana jest za światowe centrum wybitnej kuchni, region, w którym kulinarna kreatywność osiąga najwyższy poziom i owocuje wyjątkowymi restauracjami. Wśród państw regionu na pierwszym miejscu jest Dania – to kraj, który stanowi epicentrum tej skandynawskiej rewolucji kulinarnej.
Za jej współtwórcę od zawsze uważany był Rene Redzepi, duński szef kuchni albańskiego pochodzenia, twórca restauracji Noma w Kopenhadze. Do jego lokalu na staż od lat zgłaszają się szefowie kuchni z całego świata. Chcą obcować z kulinarną kreatywnością na najwyższym światowym poziomie i podnosić swoje kwalifikacje. W Nomie pracowali najlepsi polscy szefowie kuchni: między innymi Wojciech Modest Amaro czy Robert Trzópek.
Czytaj więcej
Noma, duńska restauracja uznawana za najbardziej wpływową na świecie, chce nagrodzić osoby, które w czasie pandemii pomagały innym. Podziękowaniem za ich poświęcenie ma być zaproszenie na wyjątkową kolację. To globalna akcja, więc zgłaszać można również polskich „pandemicznych bohaterów”.
To właśnie Wojciech Amaro na swoim Instagramie jako jeden z pierwszych w Polsce ogłosił, że Noma otrzymała w końcu trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Rene Redzepi na to wyróżnienie musiał czekać aż kilkanaście lat.
Restauracja Noma: trzy gwiazdki w przewodniku Michelin
W tegorocznej edycji przewodnika Michelin trzy gwiazdki otrzymały dwie skandynawskie restauracje: kopenhaska Noma i równie słynne Maemo z z Oslo. Jedna restauracja (Kong Hans Kaelder z Kopenhagi) otrzymała dwie gwiazdki, a 9 innych lokali nagrodzono jedną gwiazdką.