Skandynawia od lat uznawana jest za światowe centrum wybitnej kuchni, region, w którym kulinarna kreatywność osiąga najwyższy poziom i owocuje wyjątkowymi restauracjami. Wśród państw regionu na pierwszym miejscu jest Dania – to kraj, który stanowi epicentrum tej skandynawskiej rewolucji kulinarnej.
Za jej współtwórcę od zawsze uważany był Rene Redzepi, duński szef kuchni albańskiego pochodzenia, twórca restauracji Noma w Kopenhadze. Do jego lokalu na staż od lat zgłaszają się szefowie kuchni z całego świata. Chcą obcować z kulinarną kreatywnością na najwyższym światowym poziomie i podnosić swoje kwalifikacje. W Nomie pracowali najlepsi polscy szefowie kuchni: między innymi Wojciech Modest Amaro czy Robert Trzópek.
Czytaj więcej
Noma, duńska restauracja uznawana za najbardziej wpływową na świecie, chce nagrodzić osoby, które w czasie pandemii pomagały innym. Podziękowaniem za ich poświęcenie ma być zaproszenie na wyjątkową kolację. To globalna akcja, więc zgłaszać można również polskich „pandemicznych bohaterów”.
To właśnie Wojciech Amaro na swoim Instagramie jako jeden z pierwszych w Polsce ogłosił, że Noma otrzymała w końcu trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Rene Redzepi na to wyróżnienie musiał czekać aż kilkanaście lat.
Restauracja Noma: trzy gwiazdki w przewodniku Michelin
W tegorocznej edycji przewodnika Michelin trzy gwiazdki otrzymały dwie skandynawskie restauracje: kopenhaska Noma i równie słynne Maemo z z Oslo. Jedna restauracja (Kong Hans Kaelder z Kopenhagi) otrzymała dwie gwiazdki, a 9 innych lokali nagrodzono jedną gwiazdką.
Na trzecią gwiazdkę Noma musiała czekać ponad dekadę. W świecie gastronomii to cała epoka. W międzyczasie restauracja prowadzona przez Rene Redzepiego przechodziła poważne zmiany. Zdążyła zmienić siedzibę, z pierwotnej lokalizacji przeniosła się do bardziej przestrzennego miejsca połączonego z ogrodem, w którym uprawiane są warzywa wykorzystywane przy tworzeniu potraw.
Rene Redzepi, twórca Nomy
W ostatnich kilkunastu latach Noma kilka razy zagościła też na czele prestiżowej listy World's 50 Best Restaurants, uznawanej za najważniejszy ranking w świecie gastronomii. Zdążyła też na pewien czas zawiesić funkcjonowanie, w czasie pandemii, a także przejść przeobrażenie i funkcjonować przez pewien czas jako bar z burgerami.
Teraz jednak Noma ponownie działa jako restauracja. Trzecia gwiazdka w przewodniku Michelin to symboliczne ukoronowanie drogi, którą Redzepi przeszedł od 2003 roku, gdy otworzył restaurację Noma w Kopenhadze. Jej uruchomienie zbiegło się z globalną ekspansją nowego trendu kulinarnego zwanego New Nordic, którego Redzepi był jednym z twórców.
To właśnie rozwojowi nowej kuchni nordyckiej zawdzięczamy w dużej mierze to, że dzisiaj szefowie kuchni na całym świecie w swoich potrawach starają się tak silnie akcentować sezonowość potraw i lokalność składników – właśnie to postulowali twórcy ruchu New Nordic. Szerzej o fenomenie New Nordic pisaliśmy w dużym tekście na łamach magazynu „Sukces”.