Dobra kawa zaczyna się od właściwego wyboru ziaren. To oczywiste, ale to zaledwie początek. Aby powstała dobra kawa, konieczne jest coś więcej. Niezbędne jest urządzenie, które wydobędzie pełnię smaku i aromatu z ziaren kawy. To technologii zawdzięczamy to, że każdego ranka możemy pić kawę dokładnie taką, jaka smakuje nam najbardziej – za każdym razem przygotowaną w taki sam sposób. Jak to możliwe?

Saeco Xelsis Suprema: lepsza kawa dzięki technologii

Ekspresy do kawy już dawno przestały być jedynie urządzeniami do przygotowywania kawy. Dzisiaj to inteligentne maszyny naszpikowane najnowszymi technologiami, dysponujące możliwością podłączenia do sieci WiFi, a przede wszystkim – dające użytkownikowi możliwość „zaprojektowania” swojej ulubionej kawy w najdrobniejszych szczegółach, dokładnie tak, jak oczekują tego użytkownicy. Bez najnowszych technologii to byłoby niemożliwe. 

W jaki sposób technologia może pomóc w przygotowaniu idealnej kawy? Spójrzmy na ekspres Saeco Xelsis Suprema. Po pierwsze – liczy się precyzja. Sposób przygotowania ziaren kawy musi być dokładnie dostosowany do tego, jaka kawa ma powstać. To oznacza niezwykle precyzyjne mielenie ziaren w młynku ceramicznym ekspresu Saeco Xelsis Suprema. Dzięki 12-stopniowej regulacji młynka możliwe jest optymalne przygotowanie ziaren.

Foto: Materiały prasowe

Precyzję zapewnia również system BeanMaestro. To dzięki niemu ekspres Saeco Xelsis Suprema jest w stanie wydobyć z ziaren maksimum smaku i aromatu. Wystarczy wybrać tylko rodzaj ziaren i stopień ich wypalenia, ekspres zajmie się resztą.

Po drugie – liczy się możliwość wyboru. Ekspres Saeco Xelsis Suprema wyposażony jest w system CoffeeEqualizer Touch+, to najbardziej intuicyjny sposób „personalizowania” kawy, jaki można sobie wyobrazić. Ekran dotykowy oraz możliwość modyfikowania wielu opcji mających wpływ na smak i wygląd napoju kawowego oznacza, że masz pełną kontrolę nad tym, jak będzie smakować – i wyglądać – twoja poranna kawa. Gęstsza pianka? Więcej kawy? Mocniejsza kawa? Bardziej wyrazisty smak? Kawa duża, średnia i mała? To ty o tym decydujesz. 

Po trzecie – precyzja. Inteligentny system Aroma Extract, który pozwala osiągnąć idealną równowagę między temperaturą parzenia a wydobyciem aromatu z ziaren. To możliwe dzięki utrzymywaniu idealnej temperatury wody, na poziomie 90-98 stopni. Efekt to doskonały aromat, perfekcyjna crema i optymalna temperatura kawy, którą możesz się następnie delektować. 

Po czwarte – odpowiednia pielęgnacja ekspresu. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale na to, jak smakuje kawa, ogromny wpływ ma konserwacja urządzenia. Pod tym względem ekspresy Saeco Xelsis Suprema mogą być wzorem. Filtr wody AquaClean pozwala usunąć z wody zanieczyszczenia i niepożądane aromaty, to z jednej strony wpływa na smak kawy, z drugiej – zapobiega osadzaniu się kamienia. Z kolei funkcja HygieSteam pozwala na automatyczne czyszczenie obiegu mleka w ekspresie za pomocą gorącej pary. 

Po piąte – różnorodność. Ekspres Saeco Xelsis Suprema pozwala zapisać ulubione ustawienia aż w ośmiu profilach użytkownika. Proces personalizacji pozwala na wybór nazwy profilu i odpowiedniej ikony. Dzięki temu każdy domownik może liczyć na to, że ekspres za każdym razem dostosuje się do jego potrzeb i przygotuje kawę idealnie dostosowaną do jego preferencji i potrzeb.

Po szóste wreszcie – inspiracje. Internet to nieskończony ocean informacji i inspiracji. Teraz można wykorzystać ten ogrom wiedzy do tego, by pić jeszcze lepszą kawę. Ekspres Saeco Xelsis Suprema ma moduł WiFi dzięki któremu może łączyć się z siecią i pobierać z niej nowe, w tym także sezonowe przepisy na napoje kawowe.

Foto: Materiały prasowe

To dobra wiadomość dla wszystkich, którym poranne cappuccino czy latte zaczyna się nudzić. Zamiast niego można przygotować na przykład orzechowe espresso z gęstą pianą ze śmietanki połączonej z serkiem mascarpone. Ekspres Saeco Xelsis Suprema może „uczyć się” tego, jaką kawę pijesz, poznawać twoje preferencje i na tej podstawie jeszcze precyzyjniej dobierać propozycje na zaskakujące napoje kawowe, o jakich barista z twojej ulubionej restauracji jeszcze nie słyszał.

Materiał powstał we współpracy z marką Saeco.