Nate Mook: kim jest człowiek, który codziennie karmi tysiące ludzi na Ukrainie?

Pomysłodawcą i twarzą World Central Kitchen jest Jose Andres, znany hiszpański szef kuchni. Ale to Amerykanin Nate Mook kieruje pracą tej organizacji, działającej w wielu miastach Ukrainy i zapewniającej posiłki ofiarom agresji rosyjskiej.

Publikacja: 20.04.2022 13:08

Nate Mook.

Nate Mook.

Foto: Nate Mook/Twitter

Niewiele brakowało, by kilkanaście dni temu zginął podczas ostrzału przez Rosjan dworca w Kramatorsku na wschodzie Ukrainy. Z kolei kilka dni temu kuchnia World Central Kitchen w Charkowie została ostrzelana przez armię rosyjską, kilka osób zostało rannych. Nate Mook jest nieustannie na terenach objętych walkami i właściwie każdego dnia ryzykuje życie – podobnie jak pozostałe osoby zaangażowane w pracę World Central Kitchen na Ukrainie.

Nate Mook i World Central Kitchen w Ukrainie

O World Central Kitchen głośno jest od kilku lat. Twórca organizacji, znany hiszpański szef kuchni, Jose Andres, stworzył globalną i mobilną „restaurację”, którą ma jeden cel: żywić ofiary wojen i katastrof humanistarnych. Od 

Nate Mook to były biznesmen, który zdecydował się na pełnoetatową pracę w fundacji World Central Kitchen, zajmującej się dostarczaniem posiłków ludziom na obszarach dotkniętych różnego rodzaju kryzysami. Założył ją znany szef kuchni, José Andrés. Inicjatywa zyskała wielki rozgłos, w pewnym momencie ogromną kwotą działania World Central Kitchen wsparł Jeff Bezos, twórca Amazona.

Andres jest „ojcem” WCK, ale bieżące zarządzanie działaniami organizacji przekazał swoim współpracownikom. Jednym z nich jest Nate Mook, CEO World Central Kitchen. Na początku marca tego roku Mook wybrał się na granicę polsko-ukraińską. Dołączył tam do Andrésa, który razem ze współpracownikami i transportem żywności przyjechał na polsko–ukraińskie przejście graniczne w pierwszych dniach rosyjskiej inwazji.

Od tamtej pory Mook niemal nie opuszcza Ukrainy. Dociera wszędzie tam, gdzie swoje kuchnie rozstawia World Central Kitchen. Był więc we Lwowie, Kijowie, ale też w Kramatorsku (tuż przed ostrzałem dworca kolejowego przez Rosjan), a ostatnio – w Charkowie.

Czytaj więcej

Wspiera go Jeff Bezos: słynny kucharz przyjechał do Polski. Gotuje dla uchodźców

Zadania Nate'a Mooka to przede wszystkim organizowanie działalności kuchni World Central Kitchen. Mook nawiązuje więc współpracę z lokalnymi restauracjami, aby wspólnie przygotowywać posiłki dla ofiar wojny.

Podobnie było w Kramatorsku, do którego Mook wybrał się 6 kwietnia. Wizyta w tym mieście okazała się wyjątkowo niebezpieczna. Jak w wielu poprzednich miasta, kuchnia World Central Kitchen zainstalowała się na dworcu.

8 kwietnia znajdowały się tam około 4 tysiące osób czekających na ewakuację. Tego dnia doszło do ostrzału dworca, w wyniku którego zginęło ponad 50 osób, a ponad 100 zostało rannych. Mook znajdował się w pobliżu dworca w chwili wybuchu. Miał jednak szczęście – nic mu się nie stało.

 Obecność Mooka w we wszystkich tych lokalizacjach jest nieprzypadkowa. Szef World Central Kitchen jeździ ze swoimi kuchniami polowymi do wszystkich „gorących” miejsc, aby pomagać ofiarom wojny. WCK dostarcza żywność także do szpitali w Ukrainie, a nawet zdobywać żywność dla zwierząt domowych, bo one też cierpią z powodu wojny. 

Nate Mook: od biznesmena do aktywisty społecznego

Nate Mook karierę zaczął pod koniec lat 90. jako przedsiębiorca z branży technologicznej. Zanim skończył 27 lat, miał już trzy firmy. Jedną z nich jest serwis branżowy BetaNews, który działa do dziś.

Następnie Mook zajął się produkcją filmów dokumentalnych. Pracował między innymi dla HBO, ONZ i Banku Światowego, a także wielu organizacji pozarządowych i startupów. Jeździł do Somalii, Haiti, Kolumbii, Panamy, Ugandy, Kenii, Iraku i Liberii.

 W 2015 Mook współpracował z José Andrésem przy produkcji filmu dokumentalnego pt. „Nieodkryte Haiti”. Powstał on w koprodukcji National Geographic i amerykańskiego nadawcy publicznego, PBS. Wtedy Mook i Andrés postanowili rozpocząć bliższą współpracę.

Dwa lata później Mook dołączył do fundacji Andrésa, World Central Kitchen. Pojechał wtedy do Puerto Rico, dotkniętego huraganem Maria. W 2018 roku został CEO World Central Kitchen. Od tamtej pory organizacja znacząco się rozrosła, co pozwoliło poszerzyć zasięg oferowanej przez nią pomocy.

Społeczeństwo
Pokolenie Z pokochało „restiwale”. Globalne badanie pokazuje siłę nowego trendu
Społeczeństwo
Pokolenie Z żyje w świecie teorii spiskowych. Kosmici, Rosjanie i Melania Trump
Społeczeństwo
Miasto w Polsce światową enklawą bogactwa. Nowy raport: wyprzedziliśmy Abu Zabi
Społeczeństwo
Pokolenie Z pokochało zapomniany serwis społecznościowy. Powrót z zaświatów
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Społeczeństwo
Enklawa luksusu obok rezydencji Trumpa. Miliarder przejmuje nieruchomości