Niemal natychmiast po rzuceniu palenia byli palacze doświadczają gwałtownego wzrostu apetytu. Na ich radarze znajdują się zwłaszcza produkty zawierające dużo tłuszczu i cukru. Dlaczego? Sprawdzili to amerykańscy naukowcy.
Dlaczego po rzuceniu palenia chętnie sięgamy po fastfood?
Zjawisko zajadania się byłych palaczy śmieciowym jedzeniem wzięli na warsztat naukowcy z University of Minnesota Medical School. Zorganizowali badanie, w którym wzięły udział dwie grupy losowo wybranych osób w wieku od 18. do 75. roku życia.
Badacze postawili sobie dwa cele. Pierwszym z nich była weryfikacja tezy, że odstawienie nikotyny zwiększa spożycie produktów bogatych w tłuszcze, cukry i sól.
Czytaj więcej
W jaki sposób zmiany klimatyczne na Ziemi mogą wpływać na walory smakowe whisky czy whiskey? Producenci trunków chcą to zbadać.
Drugi cel to sprawdzenie, jaką rolę pełnią w tym wszystkim receptory opioidowe. Znajdują się one w centralnym układzie nerwowym i odpowiadają za uzależnienia, regulowanie apetytu, a także obniżanie poziomu stresu.