Dlaczego po rzuceniu palenia tak nam smakuje fastfood? Wreszcie wiadomo

Osoby, które rzucają palenie, boją się, że zaczną więcej jeść i przytyją. Dlaczego po rzuceniu palenia pojawia się tak silna potrzeba sięgania po jedzenie, zwłaszcza niezdrowe? Najnowsze badania rzucają nowe światło na to zagadnienie.

Publikacja: 28.09.2021 15:07

Badań wykazały, że eks-palacze dużo chętniej sięgają po kaloryczne przekąski, niż osoby niepalące.

Badań wykazały, że eks-palacze dużo chętniej sięgają po kaloryczne przekąski, niż osoby niepalące.

Foto: Sander Dalhuisen

Niemal natychmiast po rzuceniu palenia byli palacze doświadczają gwałtownego wzrostu apetytu. Na ich radarze znajdują się zwłaszcza produkty zawierające dużo tłuszczu i cukru. Dlaczego? Sprawdzili to amerykańscy naukowcy.

Dlaczego po rzuceniu palenia chętnie sięgamy po fastfood?

Zjawisko zajadania się byłych palaczy śmieciowym jedzeniem wzięli na warsztat naukowcy z University of Minnesota Medical School. Zorganizowali badanie, w którym wzięły udział dwie grupy losowo wybranych osób w wieku od 18. do 75. roku życia.

Badacze postawili sobie dwa cele. Pierwszym z nich była weryfikacja tezy, że odstawienie nikotyny zwiększa spożycie produktów bogatych w tłuszcze, cukry i sól.

Czytaj więcej

Czy zmiany klimatu mają wpływ na smak whisky? Nowe badanie ma to stwierdzić

Drugi cel to sprawdzenie, jaką rolę pełnią w tym wszystkim receptory opioidowe. Znajdują się one w centralnym układzie nerwowym i odpowiadają za uzależnienia, regulowanie apetytu, a także obniżanie poziomu stresu.

Metodologia badania polegała na losowym doborze dwóch grup. Na pierwszą z nich składały się osoby palące oraz te, które odstawiły palenie papierosów, a na drugą – niepalące.

Eksperyment trwał 24 godziny. W tym czasie przedstawicielom każdej z obydwu grup podano losowo placebo lub naltrekson – jest to to środek, który stosuje się w leczeniu uzależnień od rozmaitych substancji.

Za każdym razem, kiedy badani otrzymywali dawkę placebo lub nalteksonu, dostawali zestaw przekąsek – mogli dowolnie wybrać sobie tę, na którą mieli w tym momencie największą ochotę. Każda z przekąsek różniła się pod względem kaloryczności, a także zawartości cukru, tłuszczu i soli.

W międzyczasie badani byli pytani o samopoczucie, a w przypadku tych, którzy na czas badania rzucili palenie – o ewentualne objawy syndromu odstawiennego.

Wyniki badań bardzo wyraźnie pokazały, że w grupie palaczy dużo chętniej sięgano po kaloryczne przekąski, niż w grupie osób niepalących. Co więcej, dzięki nalteksonowi palacze rzadziej sięgali po słodkie i tłuste produkty.

Palenie i jedzenie: problem tkwi w układzie nerwowym

Okazuje się, że dla mózgu niezdrowe jedzenie nie jest tak do końca „byle czym” – wręcz przeciwnie. Dane, jakie zebrali naukowcy, pozwoliły stwierdzić, że wszystkiemu winne są wspomniane receptory opioidowe. Jak wynikło z eksperymentu, reagują one na kaloryczne jedzenie podobnie jak na nikotynę.

Kierownik badania, doktor psychologii Mustafa al’Absi, powiedział w rozmowie z Alyssą Dindorf z Uniwersytetu w Minnesocie: „Wyniki badań wskazują na używanie jedzenia, zwłaszcza tego kalorycznego, jako sposobu na poradzenie sobie z negatywnymi odczuciami i stresem wynikającym z odstawienia papierosów”.

„Wyniki badań klinicznych i przedklinicznych potwierdzają tę tezę i pokazują, że stres wzmaga skłonność do sięgania po tłuste i słodkie jedzenie” – dodaje naukowiec.

Zatem zamiast skierować uwagę na takie zdrowe i pożywne produkty jak warzywa czy owoce, zestresowany mózg wysyła sygnał, aby jak najszybciej rozładować napięcie. Najprostszym sposobem jest w tym wypadku sięgnięcie po coś słodkiego, tłustego lub słonego – a najlepiej wszystko na raz.

W taki sposób organizm wpada w matnię, swego rodzaju błędne koło uzależnienia. Stąd też prosta droga do szybkiego przybrania na wadze, co może spowodować powrót do palenia.

Wygląda więc na to, że wpływ na popadanie z jednego nałogu w drugi ma nie tylko sama nikotyna. Chodzi raczej o jej brak, a konkretnie brak bodźca dla receptorów opioidowych, który uśmierzyłby nieprzyjemne symptomy.

„To nowe odkrycie w kontekście uzależnienia od nikotyny, które może mieć duży wpływ na rozwój jego leczenia” – powiedział dr al’Absi.

Źródło: University of Minnesota Medical School

Niemal natychmiast po rzuceniu palenia byli palacze doświadczają gwałtownego wzrostu apetytu. Na ich radarze znajdują się zwłaszcza produkty zawierające dużo tłuszczu i cukru. Dlaczego? Sprawdzili to amerykańscy naukowcy.

Dlaczego po rzuceniu palenia chętnie sięgamy po fastfood?

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Społeczeństwo
Pokolenie Z znalazło sposób na karierę zawodową. Nowy raport obala popularny mit
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Społeczeństwo
„Terapeutyczne lenistwo” będzie trendem 2025 roku. Pokolenie zmęczonych ma dość
Społeczeństwo
Pokolenie Z na celowniku hakerów. Globalny raport pokazuje skalę problemu
Społeczeństwo
Soft quitting: nowe zjawisko wśród pracowników. Pracodawcy mają kłopot
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Społeczeństwo
Pokolenie Z stawia na zakupowy detoks. Radykalny trend noworoczny podbija sieć
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej