Czołowa restauracja świata serwuje teraz jedzenie na wynos

Druga fala pandemii atakuje cały świat, ale tym razem restauratorzy chcą się bronić. Dla niektórych pomysłem na przetrwanie ma być sprzedaż zestawów do przygotowania potraw w domu

Publikacja: 16.10.2020 09:51

Fot: Eleven Madison Park/ Facebook

Fot: Eleven Madison Park/ Facebook

Foto: Fot: Eleven Madison Park/ Facebook

Na początku pandemii Daniel Humm, właściciel i szef kuchni w Eleven Madison Park w Nowym Jorku, uznanej za najlepszą restaurację świata w prestiżowym rankingu The World’s 50 Best Restaurants w 2017 roku, deklarował, że nie zamierza zmieniać swojego lokalu w miejsce oferujące dania na wynos.

Kolejna fala zachorowań zmusiła go do zmiany podejścia: od kilku dni restauracja Eleven Madison Park oferuje zestaw dań które, w formie składników wraz z opisem przyrządzenia, można zamówić z 48-godzinnym wyprzedzeniem, a następnie przygotować w domu.

Czytaj też: Jak pandemia zmienia polską branżę gastronomiczną? Przeczytaj naszą rozmowie z twórcami Restaurant Week-a

W ofercie jest  m.in. wyhodowany na zapleczu restauracji kurczak faszerowany foie gras i czarnymi truflami i gotowy do upieczenia, do tego zapiekanka ziemniaczana, dynia z sosem maślanym, do tego deser oraz granola na następny poranek.

Kiedyś restauracje z gwiazdkami Michelin, teraz lokale z jedzeniem na wynos

Koszt takiego zestawu to ponad 1000 złotych. Pieniądze uzyskane w ten sposób zostaną przekazane powołanej przez Daniela Humma charytatywnej organizacji Rethink. Oferta będzie obowiązywać do czasu ponownego otwarcia Eleven Madison Park, gdy pandemia ustąpi i złagodzone zostaną obostrzenia.

Humm dołączył w ten sposób do innych szefów kuchni z całego świata, którzy w czasie pandemii szukają rozwiązań pozwalających zarówno na przetrwanie, ale też na prowadzenie działalności przynoszącej korzyść lokalnej społeczności.

W kwietniu 2020 roku kucharze z restauracji The Alchemist w Kopenhadze pracowali nad tym, by z lokalu oferującego kulinarne doświadczenia dla zamożnych klientów stać się przygotowującą tysiąc posiłków dziennie firmą cateringową, oferującą jedzenie bezdomnym.

W ostatnich dniach restauracje na świecie znów przechodzą w tryb znany z pierwszych tygodni pandemii. Wiele krajów, jak Holandia czy Irlandia Północna, wraca bowiem do częściowego lockdownu, który najmocniej dotyka między innymi branżę gastronomiczną.

Wg badań serwisu Yelp z sierpnia 2020 roku prawie 100 tysięcy restauracji w USA nie otworzy się ponownie po pandemii. To blisko dwie trzecie wszystkich lokali, które musiały zawiesić działalność z powodu koronawirusa.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?