Bat na nieuczciwych francuskich szefów kuchni. „Pokażcie, co gotujecie”

Francuski rząd nałożył na tamtejszych szefów kuchni nowy obowiązek. Będą musieli informować, czy serwują w swoich restauracjach potrawy na bazie gotowych dań.

Publikacja: 26.10.2023 12:22

Francuscy szefowie kuchni będą musieli wyraźnie zaznaczyć w menu, że dana potrawa nie została przyrz

Francuscy szefowie kuchni będą musieli wyraźnie zaznaczyć w menu, że dana potrawa nie została przyrządzona w restauracji na bazie świeżych produktów, ale z gotowych dań.

Foto: Louis Hansel/Unsplash

Już niebawem goście we francuskich restauracjach będą mieli pełną jasność co do produktów, z których przyrządzono dania, które otrzymują. Zgodnie z nową decyzją rządu Francji tamtejsi szefowie kuchni będą musieli wyraźnie zaznaczyć w menu, że dana potrawa nie została przyrządzona w restauracji na bazie świeżych produktów, ale z gotowych dań. Praktykę tę stosuje bowiem zaskakująco dużo francuskich restauracji, nawet prestiżowych.

Rząd Francji oczekuje od restauracji większej transparentności

Ci, którzy oglądali serial „The Bear” z pewnością pamiętają epizod, w którym w jednej z ekskluzywnych restauracji w Chicago gościom podano bez ich wiedzy miniaturowe pizze w stylu chicagowskim. Mając niewiele czasu, szef kuchni zamówił pizzę z pobliskiej pizzerii, a wykrojone z niej minipizze przybrał na talerzu wykwintnymi dodatkami — po czym podał gościom.

Czytaj więcej

Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji

Nieświadomi niczego goście restauracji byli zachwyceni. Mimo to większość osób odwiedzających restauracje z pewnością nie chciałaby przekonać się, że ich potrawa powstała na bazie innego gotowego dania — zwłaszcza fast foodu.

Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszedł rząd Francji, zapowiadając nałożenie nowego obowiązku na działające w tym kraju restauracje, o czym od paru dni informują francuskie media. W myśl nowego prawa, jeżeli jakaś potrawa nie powstała „od zera”, na bazie świeżych produktów, to restauracja będzie musiała wyraźnie zaznaczyć to w menu.

Czy francuscy szefowie kuchni pójdą na jakość?

Decyzja francuskiego rządu wynika z potrzeby podniesienia jakości dań w tamtejszych resturacjach. Jak bowiem wynika z danych organizacji Association of Master Restaurateurs, zaledwie siedem tysięcy, a więc cztery procent z 175 tysięcy funkcjonujących we Francji restauracji przyrządza swoje potrawy „od zera”.

Nawet taki ambasador kuchni francuskiej jak Alain Ducasse już kilkanaście lat temu przyznał, że to Londyn, a nie Paryż jest gastronomiczną stolicą świata. Rząd Francji chce więc podnieść francuską gastronomię z kolan — i ponownie zawalczyć o utraconą prestiżową pozycję.

Takie starania podjęto jeszcze w 2014 roku, kiedy rząd wprowadził oznaczenie „fait maison” („przyrządzone na miejscu”), którego dobrowolnie mogły używać uczciwe restauracje bazujące na świeżych produktach. Inicjatywa poniosła klęskę — właśnie ze względu na nieobowiązkowy charakter tego oznaczenia.

Branżę gastronomiczną we Francji (i nie tylko tam) w ostatnich latach podminowała dodatkowo inflacja. Restauracje oszczędzają, na czym tylko mogą, co nierzadko odbija się na jakości dań. Nowe prawo ma wejść w życie najwcześniej w przyszłym, a najpóźniej w 2025 roku.

Już niebawem goście we francuskich restauracjach będą mieli pełną jasność co do produktów, z których przyrządzono dania, które otrzymują. Zgodnie z nową decyzją rządu Francji tamtejsi szefowie kuchni będą musieli wyraźnie zaznaczyć w menu, że dana potrawa nie została przyrządzona w restauracji na bazie świeżych produktów, ale z gotowych dań. Praktykę tę stosuje bowiem zaskakująco dużo francuskich restauracji, nawet prestiżowych.

Pozostało 84% artykułu
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska