Już niebawem goście we francuskich restauracjach będą mieli pełną jasność co do produktów, z których przyrządzono dania, które otrzymują. Zgodnie z nową decyzją rządu Francji tamtejsi szefowie kuchni będą musieli wyraźnie zaznaczyć w menu, że dana potrawa nie została przyrządzona w restauracji na bazie świeżych produktów, ale z gotowych dań. Praktykę tę stosuje bowiem zaskakująco dużo francuskich restauracji, nawet prestiżowych.
Rząd Francji oczekuje od restauracji większej transparentności
Ci, którzy oglądali serial „The Bear” z pewnością pamiętają epizod, w którym w jednej z ekskluzywnych restauracji w Chicago gościom podano bez ich wiedzy miniaturowe pizze w stylu chicagowskim. Mając niewiele czasu, szef kuchni zamówił pizzę z pobliskiej pizzerii, a wykrojone z niej minipizze przybrał na talerzu wykwintnymi dodatkami — po czym podał gościom.
Czytaj więcej
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb – jest powszechny w restauracjach i w diecie ludzi w całej Europie. Jednak coraz więcej znanych restauracji rezygnuje z serwowania tej ryby. Dlaczego?
Nieświadomi niczego goście restauracji byli zachwyceni. Mimo to większość osób odwiedzających restauracje z pewnością nie chciałaby przekonać się, że ich potrawa powstała na bazie innego gotowego dania — zwłaszcza fast foodu.
Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszedł rząd Francji, zapowiadając nałożenie nowego obowiązku na działające w tym kraju restauracje, o czym od paru dni informują francuskie media. W myśl nowego prawa, jeżeli jakaś potrawa nie powstała „od zera”, na bazie świeżych produktów, to restauracja będzie musiała wyraźnie zaznaczyć to w menu.