Szpital w mieście Kortrijk na zachodzie Belgii łamie wszelkie stereotypy na temat szpitalnego jedzenia. Stołówka z tego szpitala trafiła do najnowszej edycji znanego przewodnika Gault & Millau, wyróżniającego najlepsze restauracje na świecie. Nic dziwnego — pracownicy szpitalnej kuchni rzeczywiście przykładają się do przyrządzania potraw, które są nie tylko smaczne, ale też pożywne.
Szpitalna stołówka wyróżniona w przewodniku kulinarnym Gault & Millau
Szpitalne jedzenie od wielu lat ma niezbyt dobrą reputację — nie tylko w Polsce, ale właściwie pod każdą szerokością geograficzną. Potrawom, które podaje się pacjentom, zwykle daleko do dobrego smaku, a nierzadko też ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia.
Czytaj więcej
Guy Savoy, uważany za najlepszego szefa kuchni na świecie, zaliczył spektakularną wizerunkową por...
W działającym w mieście Kortrijk szpitalu AZ Groeninge sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Jako jedna z niewielu tego rodzaju placówek, szpital ostro odcina się od stereotypowego wizerunku. AZ Groeninge został pierwszym w krajach Beneluksu szpitalem, który znalazł się w przewodniku Gault & Millau.
Potrawy serwowane pacjentom okazały się być tak dobre, że placówka trafiła właśnie do Gault & Millau — renomowanego francuskiego przewodnika po restauracjach, który w 1965 roku założyli dwaj krytycy kulinarni, Henri Gault i Christian Millau.