Szpital w mieście Kortrijk na zachodzie Belgii łamie wszelkie stereotypy na temat szpitalnego jedzenia. Stołówka z tego szpitala trafiła do najnowszej edycji znanego przewodnika Gault & Millau, wyróżniającego najlepsze restauracje na świecie. Nic dziwnego — pracownicy szpitalnej kuchni rzeczywiście przykładają się do przyrządzania potraw, które są nie tylko smaczne, ale też pożywne.
Szpitalna stołówka wyróżniona w przewodniku kulinarnym Gault & Millau
Szpitalne jedzenie od wielu lat ma niezbyt dobrą reputację — nie tylko w Polsce, ale właściwie pod każdą szerokością geograficzną. Potrawom, które podaje się pacjentom, zwykle daleko do dobrego smaku, a nierzadko też ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia.
Czytaj więcej
Guy Savoy, uważany za najlepszego szefa kuchni na świecie, zaliczył spektakularną wizerunkową porażkę. Jego paryska restauracja właśnie straciła gwiazdkę Michelin. Czy to znaczy, że jedzenie w „Restaurant Guy Savoy” stało się gorsze? Wcale nie.
W działającym w mieście Kortrijk szpitalu AZ Groeninge sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Jako jedna z niewielu tego rodzaju placówek, szpital ostro odcina się od stereotypowego wizerunku. AZ Groeninge został pierwszym w krajach Beneluksu szpitalem, który znalazł się w przewodniku Gault & Millau.
Potrawy serwowane pacjentom okazały się być tak dobre, że placówka trafiła właśnie do Gault & Millau — renomowanego francuskiego przewodnika po restauracjach, który w 1965 roku założyli dwaj krytycy kulinarni, Henri Gault i Christian Millau.