Szpitalna stołówka z wyróżnieniem w przewodniku kulinarnym. „Jak w restauracji”

Jeden z największych szpitali w Belgii zdobył wyróżnienie znanego przewodnika kulinarnego Gault & Millau. Jego autorzy docenili znakomitą jakość szpitalnego jedzenia. Zdaniem recenzentów, dania nie ustępują potrawom z dobrych restauracji.

Publikacja: 16.03.2023 12:34

Szpital Kliniczny w Kortrijk to jedna z największych – i najnowocześniejszych – placówek tego typu w

Szpital Kliniczny w Kortrijk to jedna z największych – i najnowocześniejszych – placówek tego typu w Belgii.

Foto: Phidbruy, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Szpital w mieście Kortrijk na zachodzie Belgii łamie wszelkie stereotypy na temat szpitalnego jedzenia. Stołówka z tego szpitala trafiła do najnowszej edycji znanego przewodnika Gault & Millau, wyróżniającego najlepsze restauracje na świecie. Nic dziwnego — pracownicy szpitalnej kuchni rzeczywiście przykładają się do przyrządzania potraw, które są nie tylko smaczne, ale też pożywne.

Szpitalna stołówka wyróżniona w przewodniku kulinarnym Gault & Millau

Szpitalne jedzenie od wielu lat ma niezbyt dobrą reputację — nie tylko w Polsce, ale właściwie pod każdą szerokością geograficzną. Potrawom, które podaje się pacjentom, zwykle daleko do dobrego smaku, a nierzadko też ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia.

Czytaj więcej

Cios dla legendy. Najsłynniejszy szef kuchni na świecie bez gwiazdki Michelin

W działającym w mieście Kortrijk szpitalu AZ Groeninge sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Jako jedna z niewielu tego rodzaju placówek, szpital ostro odcina się od stereotypowego wizerunku. AZ Groeninge został pierwszym w krajach Beneluksu szpitalem, który znalazł się w przewodniku Gault & Millau.

Potrawy serwowane pacjentom okazały się być tak dobre, że placówka trafiła właśnie do Gault & Millau — renomowanego francuskiego przewodnika po restauracjach, który w 1965 roku założyli dwaj krytycy kulinarni, Henri Gault i Christian Millau.

Umieszczenie szpitala w znanym przewodniku kulinarnym skomentoał Marc Declerck, prezes Gault & Millau. Rozmowę z nim przeprowadzili belgijscy dziennikarze agencji Reuters.

Jak poinformował Declerck, wyróżnienie przyznano po wielu wizytach inspektorów Gault & Millau w stołówce, miały one miejsce w ostatnich kilkunastu miesiącach. Inspektorzy przetestowali 16 szpitalnych potraw, oceniając je pod kątem ich  smaku, aromatu, wartości odżywczej, a także temperatury, świeżości, sezonowości produktów oraz wyglądu potraw. Oceniono nawet jakość pieczywa.

Inspekcje wykazały, że jedzenie, które przyrządzają dla pacjentów kucharze w AZ Groeninge, pod względem jakości nie ustępuje potrawom serwowanym w restauracjach figurujących w przewodniku Gault & Millau. Declerck wyznał dziennikarzom Reutersa, że sam chętnie jadałby tak w domu.

„Nasze posiłki stanowią podstawę procesu leczenia pacjentów, obok opieki medycznej. Dbamy oto w AZ Groeninge od wielu lat” — napisał w oficjalnym komunikacie Tino Gabriel, dyrektor szpitala AZ Groeninge. 

Jakie powinno być idealne szpitalne jedzenie? Proste, smaczne i zdrowe

Co konkretnie zadecydowało o tym, że szpital AZ Groeninge znalazł się w żółtym przewodniku? Jak stwierdził w rozmowie z dziennikarzami agencji Reutera Marc Declerck, sekret tkwi w dobrej jakości produktów i prostocie receptur. Zdradza też szpitalnym kucharzom dość prosty przepis na to, aby określenie „dobre szpitalne jedzenie” nie było oksymoronem.

„Ludzie niekoniecznie oczekują od potraw, aby były bardzo złożone i skomplikowane. Starajcie się, aby były zdrowe i smaczne. Gotujcie dla pacjentów tak, jakbyście gotowali dla siebie” — powiedział Declerck.

Prezes Gault & Millau podkreślił też, że od ponad dziesięciu lat organizacja współpracuje z różnego rodzaju placówkami pod kątem polepszenia jakości serwowanych w nich potraw. Chodzi między innymi o takie publiczne i prywatne instytucje jak szpitale czy domy spokojnej starości.

Co ważne, wyróżnienie nie oznacza, że szpital znajdzie się w nowej edycji przewodnika Gault & Millau. Placówka zyskała jednak oficjalny certyfikat jakości przewodnika uznawanego w całej Europie za autorytet w kwestii   

Szpital w mieście Kortrijk na zachodzie Belgii łamie wszelkie stereotypy na temat szpitalnego jedzenia. Stołówka z tego szpitala trafiła do najnowszej edycji znanego przewodnika Gault & Millau, wyróżniającego najlepsze restauracje na świecie. Nic dziwnego — pracownicy szpitalnej kuchni rzeczywiście przykładają się do przyrządzania potraw, które są nie tylko smaczne, ale też pożywne.

Szpitalna stołówka wyróżniona w przewodniku kulinarnym Gault & Millau

Pozostało 88% artykułu
Restauracje
Piotr Popiński: Restauracja Primitivo to ucztowanie w klimacie wakacyjnej sjesty
Restauracje
Wrocław ma jedną z najpiękniejszych restauracji na świecie. „Ikona modernizmu”
Restauracje
Pierwsza w Europie restauracja solarna. Już trafiła do „biblii smakoszy”
Restauracje
Michelin sypnął gwiazdkami dla restauracji w Polsce. Jedno miasto potęgą
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Restauracje
Żółte kartki dla aroganckich gości. Nowy pomysł właścicieli restauracji