Restauracja Anthony’ego Bourdaina znów czynna. Na parę dni

Brasserie Les Halles, nowojorska restauracja, w której kuchni szefował Anthony Bourdain, zostanie ponownie otwarta, ale tylko na kilka dni. Okazją do otwarcia słynnego lokalu będzie premiera nowego filmu dokumentalnego o życiu tragicznie zmarłego Bourdaina.

Publikacja: 17.06.2021 12:12

Restauracja Anthony’ego Bourdaina znów czynna. Na parę dni

Foto: Fot: Peabody Awards – Anthony Bourdain/CC BY 2.0/Wikimedia Commons

8 czerwca minęły 3 lata od samobójczej śmierci Anthony’ego Bourdaina. Amerykański szef kuchni  nadal inspiruje kucharzy i miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. O jego trwałym wpływie świadczy choćby długo wyczekiwana premiera nowego filmu dokumentalnego „Roadrunner”. Film pokazano kilka dni temu podczas nowojorskiego Tribecca Film Festival.

W przyszłym miesiącu, wraz z wejściem dokumentu o Bourdainie do szerokiej dystrybucji w USA, na jeden weekend otwarta zostanie też słynna Brasserie Les Halles w Nowym Jorku, w której Anthony Bourdain pracował przez wiele lat i którą uwiecznił w bestsellerowej książce „Kill Grill”.

Czytaj też: Dwóch Polaków w finale prestiżowego konkursu dla szefów kuchni

Zgodnie z oryginalnym charakterem Brasserie Les Halles, w menu dominować ma kuchnia francuska, a za stworzenie dań odpowiadają Philippe Lajaunie i Jose de Meirelles, właściciele restauracji w czasach, gdy pracował tam Anthony Bourdain. „Wiele czasu zajęłoby zbadanie, ile Tony znaczył dla Les Halles – ilu młodych kucharzy zainspirował, ile karier rozpoczął, ilu ludzi pokochało go za jego bezpośrednie opinie” – powiedział Lajaunie w komunikacie dotyczącym ponownego otwarcia restauracji.

Reżyser dokumentu o Bourdainie, Morgan Neville dodał, że zarówno Brasserie Les Halles, jak i Bourdain stali się „nowojorskimi instytucjami”, a dziś, po śmierci szefa kuchni i zamknięciu restauracji, która zbankrutowała w 2017 roku, ponowne jej otwarcie będzie okazją do tego, by zjeść „tak jak w 1999 roku”. Za posiłek, złożony m.in. z zupy cebulowej i steka z frytkami goście zapłacą 95 dolarów.

Opowiadający o życiu Bourdaina film dokumentalny „Roadrunner”, w którym pojawiają się wypowiedzi znanych szefów kuchni i restauratorów, jak David Chang czy Eric Ripert, zbiera znakomite recenzje od krytyków. To „intymny i fascynujący portret ukochanego szefa-celebryty i telewizyjnego globtrotera. Jest to również, co trudne do uniknięcia, pogłębione śledztwo na temat tego, dlaczego jego życie się skończyło” – pisze Owen Gleiberman z Variety. W amerykańskich kinach film pojawi się 16 lipca. Nie wiadomo jeszcze, czy film będzie można zobaczyć w Polsce.

8 czerwca minęły 3 lata od samobójczej śmierci Anthony’ego Bourdaina. Amerykański szef kuchni  nadal inspiruje kucharzy i miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. O jego trwałym wpływie świadczy choćby długo wyczekiwana premiera nowego filmu dokumentalnego „Roadrunner”. Film pokazano kilka dni temu podczas nowojorskiego Tribecca Film Festival.

W przyszłym miesiącu, wraz z wejściem dokumentu o Bourdainie do szerokiej dystrybucji w USA, na jeden weekend otwarta zostanie też słynna Brasserie Les Halles w Nowym Jorku, w której Anthony Bourdain pracował przez wiele lat i którą uwiecznił w bestsellerowej książce „Kill Grill”.

Szefowie kuchni
Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji
Szefowie kuchni
„Czepialski szef”. Gotował dla króla Szwecji, dziś tworzy innowacyjne burgery
Szefowie kuchni
Cios dla legendy. Najsłynniejszy szef kuchni na świecie bez gwiazdki Michelin
Szefowie kuchni
Najsłynniejszy szef kuchni na świecie wyznaje: „Byłem tyranem”. Pomogła terapia
Szefowie kuchni
Gordon Ramsay i Magda Gessler w jednej osobie: oto nowy włoski król gastronomii