„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?

Koreańscy naukowcy stworzyli innowacyjny produkt, który może stać się hitem w kuchni azjatyckiej. To zrodzona w laboratorium hybryda ryżu i wołowiny. Nowy produkt zyskał już nazwę; „ryż wołowy”.

Publikacja: 15.02.2024 17:11

„Ryż wołowy” to dzieło naukowców z koreańskiego Yonsei University.

„Ryż wołowy” to dzieło naukowców z koreańskiego Yonsei University.

Foto: Yonsei University

Branża food tech, czyli obszar innowacyjnych technologii produkcji i przetwórstwa żywności, nieustannie się rozwija. Po mięsie roślinnym, wołowinie in vitro czy żywności z owadów przyszedł czas na kolejny innowacyjny produkt – ziarna ryżu zawierające w sobie komórki mięsa i tłuszczu wołowego.

„Ryż wołowy”. Jak powstał koreański wynalazek?

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz