Branża food tech, czyli obszar innowacyjnych technologii produkcji i przetwórstwa żywności, nieustannie się rozwija. Po mięsie roślinnym, wołowinie in vitro czy żywności z owadów przyszedł czas na kolejny innowacyjny produkt – ziarna ryżu zawierające w sobie komórki mięsa i tłuszczu wołowego.
„Ryż wołowy”. Jak powstał koreański wynalazek?
Określenie „ryż z wołowiną” nabierze nowego znaczenia, biorąc pod uwagę innowacyjny produkt, który stworzyła grupa naukowców z Uniwersytetu Yonsei w Seulu pod kierownictwem biochemiczki Sohyeon Park. Szczegółami swojej pracy podzielili się właśnie w artykule opublikowanym na łamach czasopisma naukowego „Matter”.
Czytaj więcej
Legendarna restauracja „Le Gavroche” w Londynie, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, została z...
Naukowcom udało się wyhodować zupełnie nowy rodzaj hybrydowego ryżu. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii pojedyncze ziarenka tego zboża zawierają w sobie dodatkowo komórki mięsa i tłuszczu wołowego.
W jaki sposób powstał „ryż wołowy”? Najpierw naukowcy pokryli ziarna zwykłego ryżu warstwą rybiej żelatyny, aby ułatwić zagnieżdżenie się w nich komórek pochodzenia krowiego. Następnie zaszczepiono komórki białka i tłuszczu krowiego, po czym tak przygotowaną hodowlę pozostawiono w warunkach laboratoryjnych na 9-11 dni.