Ranking najlepszych serów świata. Polska w ścisłej czołówce, Francuzi oburzeni

Ranking najlepszych serów świata zdominowali Włosi, ale Polacy też mogą mówić o sukcesie – w zestawieniu są 4 polskie sery, jeden z nich dotarł do czołowej dziesiątki. We Francji oburzenie – Francuzi zarzucają organizatorom rankingu nieuczciwość.

Publikacja: 28.02.2023 15:57

W czołowej dziesiątce znalazło się 8 serów z Włoch, jeden z Meksyku i jeden z Portugalii.  

W czołowej dziesiątce znalazło się 8 serów z Włoch, jeden z Meksyku i jeden z Portugalii.  

Foto: Waldemar

Taste Atlas to serwis, który w ostatnich miesiącach zdobywa dużą popularność. To dlatego, że jego twórca Matej Babich, chorwacki dziennikarz i miłośnik jedzenia, postanowił stworzyć serwis internetowy, jakiego dotąd nie było.

Taste Altas to miejsce, w którym miłośnicy jedzenia mogą wybierać swoje ulubione potrawy, desery czy restauracje. Klucz do wyboru za każdym razem jest taki sam – mają to być potrawy czy restauracje lokalne, a o wyborze mają decydować prawdziwi miłośnicy jedzenia.

O Taste Atlas pisaliśmy już kilka razy, bo kolejne rankingi przynosiły zaskakujące dla nas, Polaków, wieści. Na przykład taką, że karczma ze Śląska znalazła się w światowej czołówce restauracji tradycyjnych.

Czytaj więcej

Karczma ze Śląska na liście najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Rankingi Taste Atlas, ponieważ dotykają tego, co dla różnych krajów niezwykle cenne, budzą niekiedy kontrowersje. Tak było na przykład, gdy wybierano najgorszą potrawę na świecie i pierwsze miejsce przypadło sałatce Indigirka z Jakucji w Rosji. Rosyjscy blogerzy kulinarni oraz zwykli internauci przypuścili atak na Taste Atlas, masowo głosując, by zmienić wynik. 

To jednak nic w porównaniu do zamieszania, które wybuchło po opublikowaniu przez Taste Atlas wyników rankingu najlepszych serów świata.

Bundz wśród najlepszych serów na świecie

Najpierw – pozytywne zaskoczenie. W rankingu 100 najlepszych serów opublikowanym przez Taste Atlas znalazły się aż cztery produkty z Polski. Wszystkie z południa kraju. Do pierwszej setki trafiły podhalańskie oscypek i redykołka, a także śląska gołka. To jednak jeszcze nic, bo na 11. miejscu jest bundz – produkowany na Podhalu ser z mleka owczego (cały czas można głosować, 28 lutego bundz jest już na 10. miejscu). To produkt, z którego Polska jest dumna – został wpisany na listę produktów tradycyjnych.

To jednak nie obecność polskich serów wywołała oburzenie Francuzów – a fakt, że czołową dziesiątkę zdominowały sery z Włoch, nokautując produkty francuskie. W momencie publikowania wyników rankingu w czołowej dziesiątce znalazło się aż 8 serów z Włoch – i ani jednego z Francji. Francuskie produkty, Reblochon i Comté, zajęły odpowiednio 13. i 14. miejsce. 

Komentując ten fakt francuska telewizja TF1, najważniejszy kanał telewizyjny w tym kraju, postawiła zarzut, że ranking został sfałszowany, a metodologia Taste Atlas jest nieprzejrzysta. To wywołało gwałtowną polemikę Mateja Babicha, twórcy Taste Atlas. „Rozumiemy francuską dumę, uwielbiamy francuską kuchnię, więc nie będziemy się obrażać z powodu tak ostrych słów. Jeśli o coś warto się spierać, to pewno o sery” – zaczyna swoją polemikę Babich. 

Potem jednak obszernie tłumaczy, jak działa stworzony przez niego serwis i w jaki sposób odbywa się głosowanie. Na koniec dodaje: „Jeśli masz nacjonalistyczne podejście do jedzenia, nie zaglądaj do nas, nie głosuj. Jeśli chcesz pomóc innym odkryć świetne potrawy (...), jeśli jesteś w stanie zaakceptować to, że niektóre potrawy są lubiane przez ludzi na świecie bardziej niż te, które ty wolisz, zaakceptujesz Taste Atlas jako neutralną platformą, poświęconą lokalnym potrawom z całego świata.  

Taste Atlas to platforma dla zwykłych ludzi. Nie ma u nas miejsca na fine dining, na nowoczesne podejście. Być może w tym kryje się wyjaśnienie: nasi użytkownicy mogą uznawać włoską kuchnię (...) za bardziej zwyczajną i mniej pretensjonalną od francuskiej” – pisze Babich w długim artykule na stronie Taste Atlas.

Taste Atlas to serwis, który w ostatnich miesiącach zdobywa dużą popularność. To dlatego, że jego twórca Matej Babich, chorwacki dziennikarz i miłośnik jedzenia, postanowił stworzyć serwis internetowy, jakiego dotąd nie było.

Taste Altas to miejsce, w którym miłośnicy jedzenia mogą wybierać swoje ulubione potrawy, desery czy restauracje. Klucz do wyboru za każdym razem jest taki sam – mają to być potrawy czy restauracje lokalne, a o wyborze mają decydować prawdziwi miłośnicy jedzenia.

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?
Kuchnia
Tylko kawa, herbata i woda. Nietypowa „dieta mnicha” premiera Wielkiej Brytanii
Kuchnia
Wafu: włoska kuchnia doprawiona po azjatycku. Kulinarny trend 2024 roku?