Wina w PET–ach i w butelkach z kaucją: tak zmieni się rynek

Solidna butelka z grubego szkła – przyzwyczailiśmy się, że to klasyczne opakowanie, w którym sprzedawane są wina. To się jednak błyskawicznie zmienia. Już niebawem będziemy pić wino w zupełnie inny sposób. To konieczność, jeśli branża winiarska ma włączyć się do walki o powstrzymanie zmian klimatycznych.

Publikacja: 25.08.2021 14:17

Wina w PET–ach i w butelkach z kaucją: tak zmieni się rynek

Foto: Fot: Vindemia Winery/Unsplash

Co jest nie tak z butelkami szklanymi? Główny problem to ślad węglowy, który wiąże się z ich wytworzeniem. Szacuje się, że produkcja i transport szklanych butelek odpowiada za połowę gazów cieplarnianych, które emituje cały przemysł winiarski. 

Jak grzyby po deszczu pojawiają się coraz to pomysły na nowe, bardziej innowacyjne i bardziej ekologiczne opakowania, w których można sprzedawać wino.

Wino: co zamiast szklanych butelek?

Rynek zdążył się już przyzwyczaić do rozwiązania, które jeszcze niedawno wydawało się kontrowersyjne: mowa o tak zwanych bag-in-boxach, czyli kartonach z plastikową torebką wypełnioną winem. Klienci narzekali, ale z czasem przyzwyczaili się do wygody, którą oferuje „wino w kartonie”. Inne, bardziej odważne rozwiązania, też zapewne się przyjmą, choć może to zająć więcej czasu.

Nad nowymi rozwiązaniami pracują jednak giganci rynku winiarskiego, choćby koncern LVMH, właściciel takich marek jak Moët & Chandon. Ta firma powołała zespół specjalistów, ich zadaniem jest opracowywanie innowacji dla marek alkoholowych należących do tego koncernu. 

Czytaj też: Wino w puszce: czy nowy trend przyjmie się w Polsce?

Kolejna innowacja, którą niebawem zobaczymy w sklepach, to butelki z cienkiego szkła. Takie rozwiązanie pozwala zmniejszyć ślad węglowy powstający w trakcie produkcji i transportu butelek. Im bowiem lżejszy ładunek, tym mniejsza emisja spalin, a także mniejsze koszty transportu.

Niektóre marki wina, choćby popularne w Polsce Anakena czy Hardys, sprzedają już wino w butelkach PET wytwarzanych z surowca pochodzącego z recyklingu.

Inną zmianą, która może niebawem się pojawić, jest nowy kształt butelek na wino. Okrągłe są bowiem bardzo nieekologiczne jeśli chodzi o transport – w kartonach wozi się powietrze, zamiast wypełnić opakowania tak szczelnie jak to możliwe. Dlatego wino w płaskich, prostokątnych butelkach PET to przyszłość, która staje się już rzeczywistością. Dodajmy też, że butelki PET jest znacznie lżejsze niż butelki ze szkła.  

Butelki PET mają jednak wady: wino można w nich trzymać co najwyżej dwa lata. Tego rodzaju opakowanie nie nadaje się więc do win, które mają  potencjał do dojrzewania. PET–y świetnie natomiast sprawdzają się w przypadku win przeznaczonych do szybkiej konsumpcji. A tych ostatnich jest na rynku najwięcej.

Wino w butelkach z plastiku i celulozy

Jeszcze ciekawiej wyglądają próby z butelkami wykonanymi z włókien roślinnych. Brytyjscy inżynierowie z firmy Frugal wymyślili na przykład kartonową butelkę, działającą na takiej samej zasadzie, jak Bag-in-Box. Butelka jest wykonana z kartonu pochodzącego z recyklingu, a w jej wnętrzu znajduje się torebka z poliestru i polietylenu.

Recykling materiałów jest stosunkowo prosty – wystarczy rozerwać kartonową butelkę i wyjąć z niej plastikową torebkę, a po spożyciu obydwa elementy wrzucić do odpowiednich pojemników na odpady.

Żywotność wina po takim zabutelkowaniu jest jednak jeszcze krótsza, niż w przypadku butelki PET i wynosi około roku.

Innym pomysłem są papierowe butelki wyściełane cienką warstwą PET. Użycie plastiku jest tu minimalne, a w przypadku butelek duńskiego startupu Paboco papier posiada certyfikat FSC. Oznacza to, że papier pozyskiwany jest w możliwie zrównoważony sposób.

Wino w butelkach zwrotnych

Jest jeszcze jedno rozwiązanie, na które powinniśmy się przygotować. Mowa o sprzedawaniu wina w butelkach zwrotnych. Takie rozwiązanie testują obecnie amerykańscy producenci, a także firmy z USA, które specjalizują się w recyklingu. Butelki, po odebraniu ich od klientów czy z restauracji, są myte i dezynfekowane, po czym ponownie trafiają do producentów wina. Obecnie z tego rozwiązania korzystają przede wszystkim winiarze z Kalifornii i Nowego Jorku, ale według ekspertów jest spora szansa, że butelki zwrotne staną się popularne także w Europie. Elementem systemu jest też oczywiście kaucja za butelkę – USA testowane jest rozwiązanie, w którym kaucja ta to 1 dolar.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?