Starbucks testuje zupełnie nowy model kawiarni wegańskiej

„Gdybym miał wskazać jedną dominującą zmianę w nawykach konsumenckich, byłoby to przejście na dietę roślinną” – uważa dyrektor generalny Starbucksa.

Publikacja: 09.02.2021 12:22

Starbucks testuje zupełnie nowy model kawiarni wegańskiej

Foto: Fot: Asael Peña/ Unsplash

Starbucks od kilku lat mocno angażuje się w działalność na rzecz poprawy klimatu. W ubiegłym roku sieć kawiarni usunęła ze swoich lokali plastikowe słomki, dotrzymując obietnicy złożonej w 2018 roku, do 2022 roku firma chce też podwoić liczbę kubków i opakowań nadających się do recyklingu. Starbucks zapowiedział też redukcję o połowę emisji dwutlenku węgla i zużycia wody do 2030 roku.

Wegańska kawiarnia Starbucks: całkowicie nowy format

Największe zmiany czekają jednak w najbliższych latach menu w kawiarniach Starbucksa. Kevin Johnson, dyrektor generalny firmy, największej zmiany w nawykach konsumenckich upatruje w przejściu na dietę roślinną, dlatego w Seattle, mieście w którym znajduje się siedziba Starbucksa, powstał eksperymentalny lokal serwujący jedzenie i napoje wykorzystujące wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego.

Czytaj też: Koniec ery mięsa: za 15 lat całkiem zniknie z naszej diety

Eksperyment wspomniany przez Johnsona został potwierdzony przez rzecznika prasowego Starbucksa, który dodał, że wprowadzenie całkowicie roślinnego menu odbyło się w ubiegłym roku, a testy dobiegły końca. „Starbucks nieustannie wprowadza nowe napoje i potrawy do menu na całym świecie, wykorzystując innowacje w postaci składników pochodzenia roślinnego w kluczowych pozycjach, takich jak espresso, cold brew, napoje orzeźwiające, jedzenie i nie tylko” – poinformował przedstawiciel firmy. Na razie nie wiadomo, czy wraz z zabieganiem o wizerunek organizacji zrównoważonej ekologicznie Starbucks będzie tworzył podobne lokale w innych krajach.

Wspomniane przez firmę próby poszerzenia menu o nowe produkty obejmują m.in. kanapki z roślinnym „mięsem” produkowanym przez firmę Impossible Food, a także wprowadzenie mleka owsianego do oferty wszystkich amerykańskich kawiarni wiosną 2021 roku. Roślinne alternatywy nie są całkowitą nowością w menu Starbucksa – ta sieć już w 1997 roku dodała do menu mleko sojowe, w 2015 roku – kokosowe, a w 2016 – migdałowe.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?