„Trzeba nam nadziei”. Dramatyczny apel słynnego szefa kuchni

Massimo Bottura, słynny włoski szef kuchni, twórca restauracji Osteria Francescana w Modenie, uznawanej za jedną z najlepszych na świecie, napisał pełen emocji list otwarty do premiera Włoch

Publikacja: 27.10.2020 12:42

Fot: MassimoBotturaOsteriaFrancescana/ Facebook

Fot: MassimoBotturaOsteriaFrancescana/ Facebook

Foto: Fot: MassimoBotturaOsteriaFrancescana/ Facebook

Massimo Bottura, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni na świecie, od kilku tygodni pełni funkcję ambasadora dobrej woli przy Światowym Programie Żywnościowym ONZ.

„Potrzeba nam nadziei”. Massimo Bottura pisze do premiera Włoch 

Bottura ma wnieść nowe spojrzenie na kwestię marnowania żywności i doprowadzić do zmniejszenia strat. W międzyczasie zajmuje się też innym kryzysem – czyli zagrożeniem dla restauracji na całym świecie wynikającym z drugiej fali pandemii koronawirusa.

Czytaj też: Restauracja w Airbusie A380 singapurskich linii lotniczych stojącym na płycie lotniska: miejsca wyprzedane w 30 minut

„Do przodu zawsze pchały nas marzenia, a nie chęć zysku” – pisze słynny szef kuchni w emocjonalnym liście otwartym do włoskiego premiera, Giuseppe Conte. Jednak jak dodaje obecny kryzys wywołany przez pandemię to ogrmny wstrząs dla wszystkich restauratorów. „Brak pieniędzy prowadzi najpierw do niewypłacania pensji pracownikom, do braku płatności dostawcom, uniemożliwia też spłaty kredytów i opłacenie czynszów”.

Massimo Bottura przypomina jednocześnie o tym, jak duże znaczenie włoskie restauracje mają dla turystyki w Włoszech – w swoim liście pisze, że Modenie, gdzie  działa Osteria Francescana, powstało w ostatnich latach kilkadziesiąt pensjonatów dla turystów kulinarnych. Dodaje też, że w ostatnich latach dokonała się „humanistyczna” rewolucja w restauracjach. Dzięki temu, bardziej niż kiedykolwiek, stawiają one obecnie na społeczny wymiar swojej działalności.

„Czujemy się samotni. Zamknęliśmy restauracje w marcu, poprosiłeś nas o ponowne otwarcie lokali po trzech miesiącach, z zachowaniem zasad sanitarnych. Zrobiliśmy to. Wiele osób zadłużyło się, aby spełnić wymagania sanitarne. Teraz, aby wyjść z tego bezprecedensowego kryzysu, potrzebujemy nadziei i zaufania” – napisał Bottura w liście do premiera Włoch. 

We Włoszech od poniedziałku obowiązują nowe obostrzenia: zamknięto kina, siłownie i baseny, a restauracje mogą działać tylko do godziny 18:00. Sklepy i centra handlowe pozostaną otwarte. Decyzja spotkała się ze sprzeciwem restauratorów, którzy obliczyli, że efektem tego lockdownu będzie strata co najmniej 2,7 miliarda dolarów.

Kim jest Massimo Bottura?

58-letni Massimo Bottura to jeden z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie, a stworzona przez niego Osteria Francescana, wyróżniona trzema gwiazdkami Michelin, od lat trafia do czołówek zestawień najlepszych restauracji na świecie.

W 2016 i 2018 roku Osteria Francescana zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu World’s 50 Best Restaurants, a w 2011 roku Massimo Bottura w tym konkursie został wyróżniony nagrodą Chef’s Choice Award.

Bottura prowadzi także inne restauracje, stworzył między innymi Gucci Osteria da Massimo Bottura we Florencji, dla marki Gucci. Ta restauracja w 2019 roku otrzymała gwiazdkę Michelin. W tym samym roku Massimo Bottura znalazł się na liście najbardziej wpływowych ludzi świata magazynu „Time„.

Massimo Bottura, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni na świecie, od kilku tygodni pełni funkcję ambasadora dobrej woli przy Światowym Programie Żywnościowym ONZ.

„Potrzeba nam nadziei”. Massimo Bottura pisze do premiera Włoch 

Pozostało 92% artykułu
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?