Ta gwiazdkowa restauracja na Węgrzech ma sposób na pandemię

Kolacja na diabelskim młynie w Budapeszcie to sposób na ominięcie obostrzeń i zachowanie niezbędnego dystansu między gośćmi

Publikacja: 21.10.2020 15:53

Ta gwiazdkowa restauracja na Węgrzech ma sposób na pandemię

Foto: Fot: Ines Conceicao/Unsplash

Restauracja Costes w Budapeszcie cieszy się uznaniem ekspertów – gwiazdka od inspektorów Michelin jest tego potwiedzeniem. Reputacja to jednak za mało, by utrzymać się na rynku w momencie, gdy wiele restauracji na świecie mierzy się z drugą falą pandemii i koniecznością zamykania lokali.

Budapeszt: restauracja z gwiazdką Michelin na diabelskim młynie

Właściciel restauracji Costes, Karoly Gerendai, postanowił więc przyciągnąć gości w sposób pozwalający na zachowanie dystansu oraz zjedzenie kolacji w niecodziennych okolicznościach.

Czytaj też: Luksus przy Krupówkach. W Zakopanem powstaje nowy hotel

Po ograniczeniu ruchu turystycznego i spadku liczby gości do 10 procent liczby sprzed pandemii, restauracja Costes zaczęła oferować posiłki w budapesztańskim diabelskim młynie – słynnym Budapest Eye, którego właściciele również boleśnie odczuli spadek wpływów z powodu braku turystów w stolicy Budapesztu.

Za czteroposiłkowy obiad w ramach nowego „doświadczenia restauracyjnego” w Costes trzeba zapłacić 48 tys. forintów, czyli ok. 600 zł. Podobnie jak w przypadku Airbusa singapurskich linii lotniczych, miejsca w diabelskim młynie zostały błyskawicznie wyprzedane.

Jak zapowiedział Gerendai, do tego pomysłu będzie wracał regularnie w wiosną i latem 2021 roku. Szabolcs Balazs,  klient restauracji cytowany przez agencję Reutersa, tak wyjaśniał swoje zainteresowanie ofertą: „Przyzwyczailiśmy się do częstego wychodzenia do restauracji, odwiedziliśmy dwa lokale nagrodzone gwiazdkami Michelin, ale Covid nas powstrzymał. To była jedyna szansa dla nas, bo tu nie mamy kontaktu z innymi gośćmi”.

Restauracja Costes w Budapeszcie cieszy się uznaniem ekspertów – gwiazdka od inspektorów Michelin jest tego potwiedzeniem. Reputacja to jednak za mało, by utrzymać się na rynku w momencie, gdy wiele restauracji na świecie mierzy się z drugą falą pandemii i koniecznością zamykania lokali.

Budapeszt: restauracja z gwiazdką Michelin na diabelskim młynie

Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy