Szukaj

Słynne restauracje na całym świecie zamknięte do odwołania

Kopenhaska Noma, podobnie jak wiele innych gwiazdkowych restauracji, zawiesza funkcjonowanie.

Noma, kopenhaska restauracja, o której pisaliśmy z okazji skandynawskiego rozdania gwiazdek Michelin, będzie zamknięta co najmniej do 14 kwietnia. O decyzji powiadomił na swoim profilu Rene Redzepi, współwłaściciel restauracji, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni na świecie.

W komunikacie restauracji, dotyczącym zmian spowodowanych pandemią koronawirusa, czytamy m.in., że Noma wchodzi w „tryb rodzinny, a nie w tryb paniki”. Jednocześnie firma powiadomiła o  rozwiązaniach, które mają wesprzeć swoich pracowników w okresie przerwy w pracy.

Na czas zamknięcia Nomy jej pracownicy będą mieli zapewnioną prywatną opiekę medyczną, łącznie ze wsparciem psychologicznym. Noma zapewni też swoim najbardziej potrzebującym pracownikom wsparcie finansowe.

Wymuszona transformacja

Redzepi w komunikacie zachęca również do wsparcia branży gastronomicznej między innymi przez kupowanie bonów podarunkowych do restauracji, kawiarni czy cukierni. Motywuje również do przekładania rezerwacji na później, zamiast ich anulowania. Podkreśla też, że „branżę, w której pracują nasi bliscy, przyjaciele i sąsiedzi”, czeka trudny czas.

Wcześniej do grona restauratorów zmuszonych do zamknięcia lokali dołączyli m.in. David Chang, twórca Momofuku  i Jean-Georges Vongerichten, szef restauracji Alinea.

Na całym świecie restauratorzy uczą się też czasowej transformacji w firmy cateringowe, oferujące dania na wynos. Do tej pory konserwatywny i stawiający na „unikatowe doświadczenia” świat kuchni fine dining reagowała z oporem.

Pamiętaj o lokalnych restauratorach

Najbardziej znani polscy restauratorzy również muszą w najbliższych tygodniach zmienić sposób pracy. Zamknięte będą nie tylko gwiazdkowe Senses i Atelier Amaro. Przełożony zostanie również planowany na marzec start Heart by Amaro, nowej restauracji w Zakopanem.

W Polsce, na skutek wprowadzenia stanu zagrożenia epidemicznego, restauracje mogą działać tylko w oparciu o dania na wynos i dostawę. Dziesiątki z nich dołączyły do akcji Posiłek dla Lekarza, pozwalającej zarówno na wsparcie medyków, jak i różnych, nie tylko największych, lokalnych restauracji.

Zamknij
Zamknij