Szukaj

Restauracje w Słowenii obsypane gwiazdkami Michelin

To pierwsze wyróżnienia słynnego przewodnika kulinarnego przyznane po wybuchu pandemii koronawirusa.

Przyszłość przewodnika Michelin po pandemii zależy w dużej mierze od rozszerzenia działalności na nowe kraje, ale Słowenia do grona państw uwzględnionych w publikacji trafiła nieco wcześniej. Prace nad pierwszą lokalną edycją przewodnika ogłoszono w listopadzie ubiegłego roku. Koronawirus przyczynił się do kilku zmian daty ostatecznej publikacji, a teraz Słowenia jako pierwszy kraj po stopniowym otwieraniu restauracji na świecie doczekała się swoich wyróżnień. Jak się okazało, dwumilionowe państwo w pełni zasłużyło na zainteresowanie inspektorów Michelin.

Gwiazdki Michelin w całej Słowenii

W swoim debiucie słoweńska gastronomia zanotowała imponujący wynik:  5 restauracji zdobyło jedną gwiazdkę Michelin (Dam w Novej Goricy, Vila Podwin w Radovljicy, Pri Lojzetu w Vipavie,  Atelje w Lublanie i Hiša Denk w Zgornjej Kungocie.

Wyświetl ten post na Instagramie.

The very first MICHELIN restaurant selection for Slovenia was unveiled this morning in a special event, recorded simultaneously in Paris and Ljubljana. Slovenia, the „green heart of Europe”, is the latest addition to the list of destinations that have won our inspectors over. Fifty-two restaurants were recognized today, including one two-starred and five one-starred establishments. All offer delicate and creative cuisine, and comprise teams of talented men and women doing their jobs at the highest level, in so doing contributing directly to the burgeoning reputation of Slovenian gastronomy. Gwendal POULLENNEC, International Director of the MICHELIN Guides, explained: „The publication of this new MICHELIN Guide confirms that Slovenia has a fine score to play in the concert of the world’s top gastronomic destinations. Indeed, during their tours through the country’s different regions, our inspectors were charmed by an authentic culinary scene of very high potential which promises to delight even the most demanding of gourmets. With its many influences and varied terroirs, the talent and creativity of its chefs, the exceptional quality of its local products and the focus on sustainability, Slovenia is home to restaurants that fully deserve to be discovered”. ✨ A richly deserved congratulations to all the chefs and their teams who work so hard, and who make up this first-ever edition of the Slovenian guide! . ➡️ Five #OneMICHELINStar restaurants @hisadenk @dvorec_zemono @vilapodvin @dam_boutique_hotel_restaurant @rest_atelje . ➡️ One #TwoMICHELINStar restaurant @hisafranko . #MICHELINrestaurants#gastronomy#chef#event#MICHELINPlate#BibGourmand#MICHELINStars##MICHELINStar20#MICHELINGuideSVN

Post udostępniony przez MICHELIN guide (official) (@michelinguide)

Jeden lokal – Hisa Franko z położonego w południowo-zachodniej części kraju, niewielkiego miasta Kobarid – zasłużył na dwie gwiazdki. Szefowa kuchni w restauracja, Ana Ros, w 2017 roku otrzymała tytuł Najlepszej Szefowej Kuchni na świecie, przyznawanej przez World’s 50 Best.

To pokazuje, że w Słowenii można świetnie zjeść niemal w każdym zakątku kraju, zwłaszcza, gdy dodamy do tego restauracje z odznaczeniem Bib Gourmand (9 miejsc) i  dodatkowymi sztućcami (37 wyróżnień). Łącznie doceniono aż 52 restauracje.

Słowenia poradziła sobie z wirusem

W komunikacie prasowym Michelin podkreślono, że zainteresowanie słoweńską kuchnią to efekt „łączenia wielu kultur oraz zaangażowanie w rozwój zrównoważonej turystyki”. Proekologiczny wymiar lokalnej gastronomii podkreślił też Gwendal Poullennec, dyrektor przewodnika:

Dzięki licznym wpływom, talentowi i kreatywności szefów kuchni, wyjątkowej jakości lokalnych produktów oraz dbałości o zrównoważony rozwój, Słowenia jest domem dla restauracji, które w pełni zasługują na odkrycie.

Słowenia uchodzi za jeden z krajów, które skutecznie powstrzymały rozprzestrzenianie się pandemii koronawirusa – w kraju odnotowano nieco ponad 1500 zachorowań. W przeciwieństwie do większości krajów europejskich restauracje w Słowenii w ostatnich miesiącach pozostawały otwarte.

Zamknij
Zamknij