Restauracje w Słowenii obsypane gwiazdkami Michelin

Publikacja: 19.06.2020 08:05

Fot: Hisa Franko/ Facebook

Fot: Hisa Franko/ Facebook

Foto: Fot: Hisa Franko/ Facebook

To pierwsze wyróżnienia słynnego przewodnika kulinarnego przyznane po wybuchu pandemii koronawirusa.

Przyszłość przewodnika Michelin po pandemii zależy w dużej mierze od rozszerzenia działalności na nowe kraje, ale Słowenia do grona państw uwzględnionych w publikacji trafiła nieco wcześniej. Prace nad pierwszą lokalną edycją przewodnika ogłoszono w listopadzie ubiegłego roku. Koronawirus przyczynił się do kilku zmian daty ostatecznej publikacji, a teraz Słowenia jako pierwszy kraj po stopniowym otwieraniu restauracji na świecie doczekała się swoich wyróżnień. Jak się okazało, dwumilionowe państwo w pełni zasłużyło na zainteresowanie inspektorów Michelin.

Gwiazdki Michelin w całej Słowenii

W swoim debiucie słoweńska gastronomia zanotowała imponujący wynik:  5 restauracji zdobyło jedną gwiazdkę Michelin (Dam w Novej Goricy, Vila Podwin w Radovljicy, Pri Lojzetu w Vipavie,  Atelje w Lublanie i Hiša Denk w Zgornjej Kungocie.

Jeden lokal – Hisa Franko z położonego w południowo-zachodniej części kraju, niewielkiego miasta Kobarid – zasłużył na dwie gwiazdki. Szefowa kuchni w restauracja, Ana Ros, w 2017 roku otrzymała tytuł Najlepszej Szefowej Kuchni na świecie, przyznawanej przez World’s 50 Best.

To pokazuje, że w Słowenii można świetnie zjeść niemal w każdym zakątku kraju, zwłaszcza, gdy dodamy do tego restauracje z odznaczeniem Bib Gourmand (9 miejsc) i  dodatkowymi sztućcami (37 wyróżnień). Łącznie doceniono aż 52 restauracje.

Słowenia poradziła sobie z wirusem

W komunikacie prasowym Michelin podkreślono, że zainteresowanie słoweńską kuchnią to efekt „łączenia wielu kultur oraz zaangażowanie w rozwój zrównoważonej turystyki”. Proekologiczny wymiar lokalnej gastronomii podkreślił też Gwendal Poullennec, dyrektor przewodnika:

Dzięki licznym wpływom, talentowi i kreatywności szefów kuchni, wyjątkowej jakości lokalnych produktów oraz dbałości o zrównoważony rozwój, Słowenia jest domem dla restauracji, które w pełni zasługują na odkrycie.

Słowenia uchodzi za jeden z krajów, które skutecznie powstrzymały rozprzestrzenianie się pandemii koronawirusa – w kraju odnotowano nieco ponad 1500 zachorowań. W przeciwieństwie do większości krajów europejskich restauracje w Słowenii w ostatnich miesiącach pozostawały otwarte.

To pierwsze wyróżnienia słynnego przewodnika kulinarnego przyznane po wybuchu pandemii koronawirusa.

Przyszłość przewodnika Michelin po pandemii zależy w dużej mierze od rozszerzenia działalności na nowe kraje, ale Słowenia do grona państw uwzględnionych w publikacji trafiła nieco wcześniej. Prace nad pierwszą lokalną edycją przewodnika ogłoszono w listopadzie ubiegłego roku. Koronawirus przyczynił się do kilku zmian daty ostatecznej publikacji, a teraz Słowenia jako pierwszy kraj po stopniowym otwieraniu restauracji na świecie doczekała się swoich wyróżnień. Jak się okazało, dwumilionowe państwo w pełni zasłużyło na zainteresowanie inspektorów Michelin.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?