Restauracje w Słowenii obsypane gwiazdkami Michelin

Publikacja: 19.06.2020 08:05

Fot: Hisa Franko/ Facebook

Fot: Hisa Franko/ Facebook

Foto: Fot: Hisa Franko/ Facebook

To pierwsze wyróżnienia słynnego przewodnika kulinarnego przyznane po wybuchu pandemii koronawirusa.

Przyszłość przewodnika Michelin po pandemii zależy w dużej mierze od rozszerzenia działalności na nowe kraje, ale Słowenia do grona państw uwzględnionych w publikacji trafiła nieco wcześniej. Prace nad pierwszą lokalną edycją przewodnika ogłoszono w listopadzie ubiegłego roku. Koronawirus przyczynił się do kilku zmian daty ostatecznej publikacji, a teraz Słowenia jako pierwszy kraj po stopniowym otwieraniu restauracji na świecie doczekała się swoich wyróżnień. Jak się okazało, dwumilionowe państwo w pełni zasłużyło na zainteresowanie inspektorów Michelin.

Gwiazdki Michelin w całej Słowenii

W swoim debiucie słoweńska gastronomia zanotowała imponujący wynik:  5 restauracji zdobyło jedną gwiazdkę Michelin (Dam w Novej Goricy, Vila Podwin w Radovljicy, Pri Lojzetu w Vipavie,  Atelje w Lublanie i Hiša Denk w Zgornjej Kungocie.

Jeden lokal – Hisa Franko z położonego w południowo-zachodniej części kraju, niewielkiego miasta Kobarid – zasłużył na dwie gwiazdki. Szefowa kuchni w restauracja, Ana Ros, w 2017 roku otrzymała tytuł Najlepszej Szefowej Kuchni na świecie, przyznawanej przez World’s 50 Best.

To pokazuje, że w Słowenii można świetnie zjeść niemal w każdym zakątku kraju, zwłaszcza, gdy dodamy do tego restauracje z odznaczeniem Bib Gourmand (9 miejsc) i  dodatkowymi sztućcami (37 wyróżnień). Łącznie doceniono aż 52 restauracje.

Słowenia poradziła sobie z wirusem

W komunikacie prasowym Michelin podkreślono, że zainteresowanie słoweńską kuchnią to efekt „łączenia wielu kultur oraz zaangażowanie w rozwój zrównoważonej turystyki”. Proekologiczny wymiar lokalnej gastronomii podkreślił też Gwendal Poullennec, dyrektor przewodnika:

Dzięki licznym wpływom, talentowi i kreatywności szefów kuchni, wyjątkowej jakości lokalnych produktów oraz dbałości o zrównoważony rozwój, Słowenia jest domem dla restauracji, które w pełni zasługują na odkrycie.

Słowenia uchodzi za jeden z krajów, które skutecznie powstrzymały rozprzestrzenianie się pandemii koronawirusa – w kraju odnotowano nieco ponad 1500 zachorowań. W przeciwieństwie do większości krajów europejskich restauracje w Słowenii w ostatnich miesiącach pozostawały otwarte.

To pierwsze wyróżnienia słynnego przewodnika kulinarnego przyznane po wybuchu pandemii koronawirusa.

Przyszłość przewodnika Michelin po pandemii zależy w dużej mierze od rozszerzenia działalności na nowe kraje, ale Słowenia do grona państw uwzględnionych w publikacji trafiła nieco wcześniej. Prace nad pierwszą lokalną edycją przewodnika ogłoszono w listopadzie ubiegłego roku. Koronawirus przyczynił się do kilku zmian daty ostatecznej publikacji, a teraz Słowenia jako pierwszy kraj po stopniowym otwieraniu restauracji na świecie doczekała się swoich wyróżnień. Jak się okazało, dwumilionowe państwo w pełni zasłużyło na zainteresowanie inspektorów Michelin.

Kuchnia
Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak
Materiał Promocyjny
Zwinny, wyrazisty i dynamiczny. SUV, który bryluje na europejskich salonach
Kuchnia
XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie
Kuchnia
Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne
Kuchnia
Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?
Materiał Promocyjny
THE FUTURE OF FINANCE
Kuchnia
Antyczna pizza odkryta w Pompejach? Archeolodzy pokazali zaskakujący fresk
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej