Restauracje w Szwecji nie zostały mocno dotknięte kryzysem wywołanym przez pandemię koronawirusa. Ten kraj, jako jeden z nielicznych na świecie, nie zdecydował się na całkowity „lockdown”. To nie sprawiło jednak, że restauratorzy w Szwecji, a także klienci restauracji, nie obawiają się zakażenia. Pojawiają się więc rozmaite innowacje.
Społeczne dystansowanie w środku pola
Jednym z takich pomysłów jest restauracja Bord for En, czyli „stolik dla jednej osoby”. Osobliwy lokal zacznie działać 10 maja i będzie otwarty do 1 sierpnia. Zgodnie z nazwą nie trzeba obawiać się tłoku, ustawiony w środku pola stolik wg autorów pomysłu to „jedyna na świecie restauracja całkowicie bezpieczna w czasach Covid-19”.
Na ten pomysł wpadli Rasmus Persson i Linda Karlsson. Szwedzką parę zainspirował wspólny posiłek, przygotowany dla rodziców Lindy przez Perssona, szefa kuchni.
Pomysł serwowanych przez okno posiłków, co pozwalało przestrzegać zasad społecznego dystansowania, spotkał się z takim entuzjazmem gości, że Rasmus i Linda jeszcze tej samej nocy stworzyli stronę internetową i powołali do życia swoją nową kulinarną inicjatywę.
Zapłać, ile chcesz
Posiłki do stolika docierać mają w koszyku zamontowanym na linie. Wszystkie naczynia będą dwukrotnie myte, a restauracja będzie przyjmować tylko jednego gościa dziennie.