Oto pierwsza restauracja całkowicie bezpieczna w czasach pandemii

Takiego kulinarnego pop-upu jeszcze nie było.

Publikacja: 30.04.2020 17:35

Fot: Bord for En/ Facebook

Fot: Bord for En/ Facebook

Foto: Fot: Bord for En/ Facebook

Restauracje w Szwecji nie zostały mocno dotknięte kryzysem wywołanym przez pandemię koronawirusa. Ten kraj, jako jeden z nielicznych na świecie, nie zdecydował się na całkowity „lockdown”. To nie sprawiło jednak, że restauratorzy w Szwecji, a także klienci restauracji, nie obawiają się zakażenia. Pojawiają się więc rozmaite innowacje.

Społeczne dystansowanie w środku pola

Jednym z takich pomysłów jest restauracja Bord for En, czyli „stolik dla jednej osoby”. Osobliwy lokal zacznie działać 10 maja i będzie otwarty do 1 sierpnia. Zgodnie z nazwą nie trzeba obawiać się tłoku, ustawiony w środku pola stolik wg autorów pomysłu to „jedyna na świecie restauracja całkowicie bezpieczna w czasach Covid-19”.

Na ten pomysł wpadli Rasmus Persson i Linda Karlsson. Szwedzką parę zainspirował wspólny posiłek, przygotowany dla rodziców Lindy przez Perssona, szefa kuchni.

Pomysł serwowanych przez okno posiłków, co pozwalało przestrzegać zasad społecznego dystansowania, spotkał się z takim entuzjazmem gości, że Rasmus i Linda jeszcze tej samej nocy stworzyli stronę internetową i powołali do życia swoją nową kulinarną inicjatywę.

Zapłać, ile chcesz

Posiłki do stolika docierać mają w koszyku zamontowanym na linie. Wszystkie naczynia będą dwukrotnie myte, a restauracja będzie przyjmować tylko jednego gościa dziennie.

W menu znajdą się potrawy przygotowane z wysokiej jakości lokalnych składników. Przykładowy zestaw obejmuje między innymi rarakę, szwedzką wersję placka ziemniaczanego, z kawiorem z wodorostów, a także puree z imbiru i marchwi z masłem orzechowym i krokietami z kukurydzy.

"Restauracja Bord for En"

Jedna z potraw w restauracji Bord for En. Fot: facebook.com/bordforen

sukces.rp.pl

Złożony z trzech dań posiłek uzupełniać będą drinki, przygotowane przez Joela Söderbäcka, właściciela Tjoget, uznawanego za jeden z 50 najlepszych barów na świecie.

W restauracji Bord for En nie ma ustalonych cen, klienci będą płacić wedle uznania. „Wszyscy mierzymy się z trudną sytuacją, niektórzy stracili pracę albo bliskich. Wszyscy goście są u nas mile widziani, niezależnie od tego, jak wygląda ich sytuacja finansowa – powiedział Karlsson w rozmowie z Insider.com.

Restauracje w Szwecji nie zostały mocno dotknięte kryzysem wywołanym przez pandemię koronawirusa. Ten kraj, jako jeden z nielicznych na świecie, nie zdecydował się na całkowity „lockdown”. To nie sprawiło jednak, że restauratorzy w Szwecji, a także klienci restauracji, nie obawiają się zakażenia. Pojawiają się więc rozmaite innowacje.

Społeczne dystansowanie w środku pola

Pozostało 83% artykułu
Kuchnia
Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak
Materiał Promocyjny
Zwinny, wyrazisty i dynamiczny. SUV, który bryluje na europejskich salonach
Kuchnia
XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie
Kuchnia
Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne
Kuchnia
Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?
Materiał Promocyjny
THE FUTURE OF FINANCE
Kuchnia
Antyczna pizza odkryta w Pompejach? Archeolodzy pokazali zaskakujący fresk
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej