Oto pierwsza restauracja całkowicie bezpieczna w czasach pandemii

Takiego kulinarnego pop-upu jeszcze nie było.

Publikacja: 30.04.2020 17:35

Fot: Bord for En/ Facebook

Fot: Bord for En/ Facebook

Foto: Fot: Bord for En/ Facebook

Restauracje w Szwecji nie zostały mocno dotknięte kryzysem wywołanym przez pandemię koronawirusa. Ten kraj, jako jeden z nielicznych na świecie, nie zdecydował się na całkowity „lockdown”. To nie sprawiło jednak, że restauratorzy w Szwecji, a także klienci restauracji, nie obawiają się zakażenia. Pojawiają się więc rozmaite innowacje.

Społeczne dystansowanie w środku pola

Jednym z takich pomysłów jest restauracja Bord for En, czyli „stolik dla jednej osoby”. Osobliwy lokal zacznie działać 10 maja i będzie otwarty do 1 sierpnia. Zgodnie z nazwą nie trzeba obawiać się tłoku, ustawiony w środku pola stolik wg autorów pomysłu to „jedyna na świecie restauracja całkowicie bezpieczna w czasach Covid-19”.

Na ten pomysł wpadli Rasmus Persson i Linda Karlsson. Szwedzką parę zainspirował wspólny posiłek, przygotowany dla rodziców Lindy przez Perssona, szefa kuchni.

Pomysł serwowanych przez okno posiłków, co pozwalało przestrzegać zasad społecznego dystansowania, spotkał się z takim entuzjazmem gości, że Rasmus i Linda jeszcze tej samej nocy stworzyli stronę internetową i powołali do życia swoją nową kulinarną inicjatywę.

Zapłać, ile chcesz

Posiłki do stolika docierać mają w koszyku zamontowanym na linie. Wszystkie naczynia będą dwukrotnie myte, a restauracja będzie przyjmować tylko jednego gościa dziennie.

W menu znajdą się potrawy przygotowane z wysokiej jakości lokalnych składników. Przykładowy zestaw obejmuje między innymi rarakę, szwedzką wersję placka ziemniaczanego, z kawiorem z wodorostów, a także puree z imbiru i marchwi z masłem orzechowym i krokietami z kukurydzy.

"Restauracja Bord for En"

Jedna z potraw w restauracji Bord for En. Fot: facebook.com/bordforen

Foto: sukces.rp.pl

Złożony z trzech dań posiłek uzupełniać będą drinki, przygotowane przez Joela Söderbäcka, właściciela Tjoget, uznawanego za jeden z 50 najlepszych barów na świecie.

W restauracji Bord for En nie ma ustalonych cen, klienci będą płacić wedle uznania. „Wszyscy mierzymy się z trudną sytuacją, niektórzy stracili pracę albo bliskich. Wszyscy goście są u nas mile widziani, niezależnie od tego, jak wygląda ich sytuacja finansowa – powiedział Karlsson w rozmowie z Insider.com.

Restauracje w Szwecji nie zostały mocno dotknięte kryzysem wywołanym przez pandemię koronawirusa. Ten kraj, jako jeden z nielicznych na świecie, nie zdecydował się na całkowity „lockdown”. To nie sprawiło jednak, że restauratorzy w Szwecji, a także klienci restauracji, nie obawiają się zakażenia. Pojawiają się więc rozmaite innowacje.

Społeczne dystansowanie w środku pola

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego