Szukaj

Słynna książka kucharska Christiana Diora dostępna za darmo

50 lat temu związki mody i gastronomii były mniej zażyłe. „La Cuisine Cousu-Main” to dowód, że również pod tym względem Christian Dior wyprzedzał swoją epokę.

Christian Dior był nie tylko legendarnym projektantem i twórą potęgi francuskiego domu mody, ale także miłośnikiem dobrej kuchni. Wydana w 1972 roku książka kucharska „La Cuisine Cousu-Main” o prawie pół wieku wyprzedziła trend łączący wielkie krawiectwo z doskonałą kuchnią, którego efektem są wyrastające dziś jak grzyby po deszczu restauracje takie jak Gucci Garden czy Ralph’s należący do Ralpha Laurena. Od teraz słynna książka dostępna jest za darmo w wersji cyfrowej.

Co jadał Christian Dior?

W książce, pierwotnie napisanej w języku francuskim, można znaleźć ulubione przepisy Christiana Diora – tym razem również po angielsku. Wśród potraw znalazły się receptury na zupy (np. krem z trybuli ogrodowej czy wschodnioindyjska zupa mulligatawny), sałatki, desery, a także dania z ryb, mięsa i jaj na każdą porę dnia.

Czytaj też: Znani szefowie kuchni prezentują przepisy na czas pandemii

Podobnie jak w oryginalnej, oprawionej w aluminium wersji z 1972 roku, przepisy uzupełniają ilustracje jednego z najbardziej wpływowych ilustratorów mody w XX wieku, Rene Gruaua, a także przedmowa francuskiego szefa kuchni, zmarłego w 1993 roku Raymonda Thuilier. Konsultantem publikacji był osobisty szef kuchni Diora, Georges Huilier.

Wyświetl ten post na Instagramie.

„Raymond Thuilier, it’s unreal and grand in its simplicity. Let us give glory and praise to he who, in his infinite goodness, placed the mouth near the spirit”, said Christian Dior when he was savoring his friend’s unforgettable truffled eggs. This anecdote, told by the chef himself in the preface to the book ‚Tailor-Made Cuisine’, reminds us how much the culinary arts are above all food for the soul and an expression of beauty. The opportunity to rediscover a few pages of this tome, wonderfully illustrated by the artist René Gruau, as well one of Monsieur Dior’s favorite recipes, is especially welcome in these times. And the omelet soufflé on its bed of seasonal salad is nothing if not deliciously authentic. Bon appétit! #DiorHeritage © Société René Gruau

Post udostępniony przez Dior Official (@dior)

Kulinarny biały kruk

Oryginał został opublikowany w limitowanym nakładzie czterech tysięcy egzemplarzy i jest dziś wydawniczym białym krukiem. Ceny za używany egzemplarz książi kucharskiej Christiana Diora na licytacjach wynoszą ok. 650 funtów (ok. 3400 zł). Darmową wersję opublikowaną przez dom mody można znaleźć na specjalnej stronie przygotowanej przez dom mody Dior.

Zamknij
Zamknij