Reklama

Szefowa kuchni z restauracji Nobu: jedzcie sushi palcami

Jeśli wciąż się wahacie, co zrobić, gdy w restauracji kelner stawia przed wami porcję sushi, mamy ostateczne wyjaśnienie: odłóżcie pałeczki i jedzcie palcami

Publikacja: 12.10.2020 14:29

Szefowa kuchni z restauracji Nobu: jedzcie sushi palcami

Foto: Fot: Kyle Head/Unsplash

Jedzenie sushi za pomocą pałeczek wielu osobom wydaje się naturalnym rozwiązaniem, ale zdaniem Eleni Manousou, pierwszej kobiety na stanowisku szefa kuchni w sieci hoteli Nobu, pałeczki przydatne są jedyne, jeśli porcję sushi zamierzamy zamoczyć w sosie sojowym. W innych sytuacjach sushi najlepiej jeść rękami. „Nie ma czasu na zwłokę, gdy na stole pojawia się sushi, trzeba je zjeść” – zachęca Manousou w rozmowie z dziennikiem „Daily Mail”.

Czytaj też: Yannick Lohou, szef warszawskiej restauracji w Nobu Hotel: „Styl Nobu kopiują ludzie na całym świecie”

Jak jeść sushi? Szefowa kuchni z restauracji Nobu tłumaczy

Pochodząca z Grecji Eleni podzieliła się kilkoma innymi poradami, o których warto pamiętać przed wyprawą do restauracji na sushi. Manousou odradza na przykład sięganie po chrzan wasabi, jej zdaniem ta przyprawa prawie niemal nigdy nie pasuje do sushi i przysłania swoim smakiem to, co najważniejsze – czyli smak ryby.

„Wolę smak świeżo startego wasabi niż pasty oferowanej w restauracjach” – mówi Manousou, szefowa restauracji w hotelu Nobu w hiszpańskiej Marbelli. Eleni doradza łączenie sushi z sosem sojowym, ale w małych ilościach, tak, by słony sos nie przysłaniał smaków ryby i ryżu.

Podobnie jak wszyscy szefowie kuchni w Nobu, również Manousou musiała przejść szkolenie u Nobuyukiego Matsuhisy, współtwórcy sieci restauracji i hoteli Nobu. Restauracja w Marbelli należy do kompleksu Puente Romano, popularnego celu podróży dla fanów kuchni andaluzyjskiej, a także dla szukających odpoczynku celebrytów takich jak Roger Federer. I choć szefowa kuchni doradza ostatecznie wypracowanie własnego sposobu na jedzenie, to w kwestii savoir vivre’u dotyczącego sushi warto wierzyć jej na słowo.

Reklama
Reklama

Jedzenie sushi za pomocą pałeczek wielu osobom wydaje się naturalnym rozwiązaniem, ale zdaniem Eleni Manousou, pierwszej kobiety na stanowisku szefa kuchni w sieci hoteli Nobu, pałeczki przydatne są jedyne, jeśli porcję sushi zamierzamy zamoczyć w sosie sojowym. W innych sytuacjach sushi najlepiej jeść rękami. „Nie ma czasu na zwłokę, gdy na stole pojawia się sushi, trzeba je zjeść” – zachęca Manousou w rozmowie z dziennikiem „Daily Mail”.

Czytaj też: Yannick Lohou, szef warszawskiej restauracji w Nobu Hotel: „Styl Nobu kopiują ludzie na całym świecie”
Reklama
Materiał promocyjny
Dziczyzna nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Kuchnia
Dwie pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie. Kulinarna potęga pod Łodzią
Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Reklama
Reklama