Informacja o tym, że członkowie grupy ABBA nagrali wspólnie płytę i zamierzają ruszyć z serią koncertów, to jedna z największych tegorocznych niespodzianek w świecie kultury – zdecydowanie większa niż np. album „Donda” Kanye'ego Westa. Na płytę Amerykanina czekali wszyscy – i niemal wszyscy poczuli się rozczarowani tym, co usłyszeli. Na wiadomość o ponownym zejściu się członków ABBY nie czekał nikt, więc to sympatyczne zaskoczenie. Tylko co dalej? 

Czytaj więcej

Drewniany hotel w centrum Łodzi. To dzieło polskiego studia

ABBA nagrała płytę, pierwszą od kilku dekad, ale muzycy zespołu nie zamierzają na tym poprzestać. W planach są też koncerty. Członkowie grupy podeszli jednak do tego tematu w sposób nieszablonowy, co po części wymusiła pandemia – zamierzają dać koncerty wirtualne.

Za ich oprawę odpowiadać będzie między innymi firma Industrial Light & Magic George'a Lucasa. To specjaliści od efektów specjalnych i multimediów. IL&M odpowiadało za oprawę takich hitów kinowych jak „Gwiezdne wojny: przebudzenie mocy”, „Spectre” czy „Transformers”.  

Jak będą wyglądać wirtualne koncerty ABBY?

Jak to przedsięwzięcie miałoby wyglądać w szczegółach? Nie wszystkie karty zostały jeszcze odkryte, ale na razie poznaliśmy projekt hali, w której odbywać się będą te koncerty. 

Za projekt hali, która stanie w Londynie, odpowiada angielskie studio projektowe Stufish. To specjaliści od architektury koncertowej, współpracują z największymi w szołbiznesie – współtworzyli oprawę do koncertów Eltona Johna, AC/DC, Beyonce czy U2.

Dotychczasowe projekty odbywały się jednak w całkowicie innej, przedpandemicznej rzeczywistości. W czasach Covidu koncerty i wydarzenia masowe muszą wyglądać inaczej – i projekt hali dla ABBY jest właśnie odpowiedzią na te wyzwania.

Autopromocja
Nowość!

Trzy dostępy do treści rp.pl w ramach jednej prenumeraty

ZAMÓW TERAZ

Hala nazwana ABBA Voyage (tak jak nowa płyta zespołu), stanie na rzadko używanym parkingu dla autobusów przy jednej ze stacji kolejki w londyńskiej dzielnicy Docklands. Będzie wykonana z drewna i ma pomieścić 3 tysiące osób. Hala, zaprojektowana na planie sześciokąta, będzie konstrukcją tymczasową, stąd użycie drewna – ma stać nie dłużej niż pięć lat, potem zostanie zdemontowana.